N1 (Réunion)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 Reunion map.svg
N1
Begin Saint-Denis
Einde Saint-Pierre
Lengte 82 km
Route

Centrum.svg Saint-Denis N2 FR.svg


Route du Littoral

Afslagsymbool.svg Boulevard du-Prince-Vinh-San N6 FR.svg

Afslagsymbool.svg La Possession

Afslagsymbool.svg Le Port

Afslagsymbool.svg Le Port-Sud

Afslagsymbool.svg N7 FR.svg

Afslagsymbool.svg Savannah

Afslagsymbool.svg Saint-Paul

Afslagsymbool.svg Plateau-Caillou

Afslagsymbool.svg L'Éperon

Afslagsymbool.svg L'Hermitage-Les-Bains

Afslagsymbool.svg Saline Les Hauts

Afslagsymbool.svg D12

Afslagsymbool.svg Piton Saint-Leu

Afslagsymbool.svg Etang-Salé Les Hauts

Afslagsymbool.svg L'Etang-Salé les Bains

Afslagsymbool.svg Etang Sale

Afslagsymbool.svg Saint-Louis-Ouest

Afslagsymbool.svg Saint-Louis-Centre

Afslagsymbool.svg Ravine des Cabris

Afslagsymbool.svg Saint-Pierre-Ouest

Afslagsymbool.svg Saint-Pierre

N3 FR.svg

De N1 of RN1 is een route nationale in Frankrijk, gelegen op het eiland Réunion. De weg is een voie express met 2x2 rijstroken vanaf de hoofdstad Saint-Denis aan de noordkant van het eiland tot Saint-Pierre aan de zuidkant. De weg is 82 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 begint in Saint-Denis op de N2 en verloopt dan westwaarts, waarbij de weg bijna direct een voie express wordt met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Het eerste deel van de route vormt de Route du Littoral, een spectaculaire kustsnelweg langs steile rotswanden en direct langs zee. De snelweg buigt daarna naar het zuiden af en verloopt langs de westkant van Réunion, met tal van dorpen op de route. Dit deel van de N1 loopt iets verder landinwaarts en kent enkele korte tunnels. Tussen Saint-Louis en Saint-Pierre is de N1 meer substandaard. Bij Saint-Pierre gaat de N1 weer in de N2 over en geeft ook aansluiting op de N3.

Geschiedenis

De Route du Littoral tussen Saint-Denis en La Possession is tussen 1959 en 1963 aangelegd als een enkelbaans weg en is tussen 1973 en 1976 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Het noord-zuiddeel van Saint-Paul naar L'Etang-Salé heet de Route des Tamarins en is 34 kilometer lang. Dit deel is op 23 juni 2009 opengesteld voor het verkeer. Dit deel heeft diverse viaducten en de aanleg kostte circa € 1 miljard.

Bij Saint-Louis zijn een meerdere bruggen geweest. De eerste brug opende in 1993 voor het verkeer en heet de Pont de la Rivière Saint-Étienne, en heeft twee parallelle overspanningen. Eén overspanning werd in 2007 verwoest door een tropische storm. Op 10 juni 2013 opende de nieuwe brug voor het verkeer, met 2x2 rijstroken. De oude overblijvende brug uit 1993 is sindsdien voor lokaal verkeer.

Bij Le Port overspanden twee bruggen de rivier de Galets. Deze zijn tussen 2016 en 2020 ververvangen door een nieuwe brug, het aantal rijstroken bleef daarbij 2x2, maar de nieuwe brug is wel breder. De nieuwe brug werd op 23 december 2020 opengesteld voor het verkeer.[1]

Toekomst

De Route du Littoral is gevoelig voor rotsverschuivingen en de impact van tropische cyclonen. Daarom wordt het bochtige deel langs de hellingen vervangen door een 5,4 kilometer lang viaduct boven zee. Tevens wordt een 3,6 kilometer lange causeway aangelegd.[2] De bouw begon op 20 december 2013.[3] Het project heeft tijdens de uitvoering vertraging opgelopen, men sprak in 2019 van een openstelling medio 2023 of zelfs 2025.[4] Op 30 maart 2021 werd het 'Viaduc 5400' opgeleverd, dit is het 5.400 meter lange viaduct boven zee, de langste van dit type in Frankrijk.[5] De verkeersopenstelling volgt vermoedelijk pas in december 2021. Het westelijk deel van het project was in 2020 nog niet gestart.

Referenties

Route Nationales in Réunion

N1N2N3N4N5N6N7