N1 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N1 FR.svg
N1 SN map.png
N1
Begin Dakar
Einde Kidira (RMM)
Lengte 650 km
Route

Centrum.svg Dakar

Centrum.svg Bargny-Gouddau N2 FR.svg

Centrum.svg Mbour

Centrum.svg Fatick

Centrum.svg Kaolack N4 FR.svg N5 FR.svg

Centrum.svg Kaffrine

Centrum.svg Koumpentoum

Centrum.svg Tambacounda N6 FR.svg N7 FR.svg

Centrum.svg Kidira N2 FR.svg

Flag of Mali.svg N1 FR.svg

De N1 of RN1 is een route nationale in Senegal. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Dakar tot aan de grens met Mali bij Kidira. Het is één van twee routes tussen begin- en eindpunt, het alternatief is de langere noordelijke route via de N2. De N1 is circa 650 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1 is in Dakar deels vervangen door de autoroute A1. De N1 legt circa 35 kilometer door stedelijk gebied af, waarna de weg zuidoostwaarts loopt langs de Atlantische kust, door een redelijk gecultiveerd en dichtbevolkt platteland. Vanaf de kustplaats Mbour gaat de N1 oostwaarts en landinwaarts. De weg verloopt dan door het vlakke platteland via Fatick naar Kaolack, een regionaal centrum waar men de N4 en N5 kruist. De N1 voert oostwaarts, ten noorden van Gambia langs, en is over het algemeen relatief goed uitgebouwd, alhoewel men wel door tal van dorpen komt. De laatste grotere stad in Senegal is Tambacounda, waar men de N6 en N7 kruist. Daarna volgt nog een circa 180 kilometer lang deel door het dunner bevolkte oosten van Senegal, dat voornamelijk uit droge savanne bestaat. Het grensdorp op de grens met Mali is Kidira, waar de N2 ook eindigt. Aan Malinese zijde gaat de N1 verder naar Kayes en Bamako.

Geschiedenis

De N1 is van oudsher een cruciale route voor de ontsluiting van Senegal en met name Mali. De route vanaf Mali naar Dakar is de voornaamste exportroute van Mali. De weg is daarom volledig geasfalteerd. Sinds 2009 wordt de N1 in de agglomeratie Dakar vervangen door de A1, wat in 2013 voltooid was.

Referenties


Flag of Senegal.svg Autoroutes & Route Nationales in Senegal Flag of Senegal.svg

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7