N1bis (Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN1bis
Begin Brazzaville
Einde Mindouli
Lengte 149 km
Route

Brazzaville

Matingou

Mindouli

De N1bis of RN1bis is een route nationale in de Republiek Congo. De weg vormt een regionale bypass ten noorden van de hoofdstad Brazzaville en is 149 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N1bis verloopt vanaf de N2 ten noorden van Brazzaville tot de N1 bij Mindouli, ver ten westen van Brazzaville. De weg is een moderne verharde weg en heeft deels 4 rijstroken zonder rijbaanscheiding. Het is een tolweg. De N1bis verloopt veelal door glooiend savanneland, en meer langs dan door dorpen. Het is één van de meest moderne wegen van de Republiek Congo.

Geschiedenis

De N1bis is aangelegd als onderdeel van een concessie om de N1 tussen Brazzaville en Pointe-Noire op te waarderen tot een moderne autoweg. Dit was de eerste hoogwaardig uitgebouwde wegverbinding in de Republiek Congo. Eerdere projecten omvatten vooral het asfalteren van bestaande zandwegen die de contouren van het terrein volgden, maar de N1 en N1bis zijn indertijd vrijwel volledig over een nieuw tracé aangelegd, met significante grondwerken om een hoge ontwerpsnelheid mogelijk te maken. De tolweg werd op 28 februari 2016 officieel geopend voor het verkeer.[1]

Referenties

Routes nationales in de Republiek Congo

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15