N201 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
NLN201.svg
N201 NL map.png
N201
Begin Zandvoort
Einde Hilversum
Lengte ca 56 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Rotonde.svg Zandvoort

Znak d42.svg Zandvoort

Ecoduct.svg Natuurbrug Zandpoort

Znak d42.svg Bentveld

Znak d42.svg Aerdenhout

Rotonde.svg NLN206.svg → Vogelenzang

Znak d42.svg Heemstede

VRI zwart.svg NLN208.svg → Haarlem / Hillegom

VRI zwart.svg → Haarlem (N205)

Brug.svg Cruquiusbrug Riviersymbool.svgHaarlemmermeerringvaart

VRI zwart.svg Cruquius

VRI zwart.svg NLN205.svg → Hoofddorp - Nieuw-Vennep

Znak d42.svg Hoofddorp

Afslagsymbool.svg Industrie Noord NLN520.svg

VRI zwart.svg Hoofddorp-Centrum

VRI zwart.svg Industrie Beukenhorst

VRI zwart.svg NLN196.svg

VRI zwart.svg Hoofddorp-Station

VRI zwart.svg Aansluiting Hoofddorp NLA004.svg / Knooppuntsymbool.svg De Hoek NLA005.svg

Afslagsymbool.svg Schiphol Logistics Park

VRI zwart.svg Schiphol-Rijk-Zuid

VRI zwart.svg/Afslagsymbool.svg Oude Meer NLN232.svg Schiphol-Rijk-Noord/Schiphol-Oost

Tunnel.svg Waterwolftunnel Riviersymbool.svgHaarlemmermeerringvaart

Afslagsymbool.svg Industrie Green Park

VRI zwart.svg/Afslagsymbool.svg FloraHolland NLN231.svg Amstelveen / Aalsmeer

Afslagsymbool.svg Uithoorn NLN521.svg

VRI zwart.svg Uithoorn-Centrum

Tunnel.svg Amstel Aquaduct Riviersymbool.svgAmstel

VRI zwart.svg Van Geijnweg

VRI zwart.svg Amstelhoek (NLN196.svg)

VRI zwart.svg Mijdrecht

VRI zwart.svg Mijdrecht, industriegebied Noord-Oost

VRI zwart.svg NLN212.svg → Woerden / Waverveen

Afslagsymbool.svg Vinkeveen

Brug.svg Demmerikse Brug Riviersymbool.svg Vinkeveense Plassen

Afslagsymbool.svg Aansluiting Vinkeveen NLA002.svg → Utrecht / Amsterdam

VRI zwart.svg Loenersloot

Brug.svg Loenerslootsebrug Riviersymbool.svg Amsterdam-Rijnkanaal

VRI zwart.svg Loosdrecht NLN402.svg

VRI zwart.svg Singel → Vreeland

Brug.svg Vreelandbrug Riviersymbool.svg Utrechtse Vecht

VRI zwart.svg Raadhuislaan → Vreeland

Rotonde.svg Nederhorst den Berg NLN523.svg

VRI zwart.svg Kortenhoef

VRI zwart.svg Kortenhoef/'s-Graveland

Rotonde.svg Hilversum

Znak d42.svg Hilversum

De N201 is een niet-autosnelweg in de provincies Noord-Holland en Utrecht en is afwisselend een gebiedsontsluitingsweg en een stroomweg. De N201 is bij diverse wegbeheerders in beheer en onderhoud, waaronder de provincies Noord-Holland en Utrecht, maar ook de gemeenten Bloemendaal, Zandvoort en Heemstede. De N201 loopt ongeveer vanaf de N200 te Zandvoort tot de aansluiting met de Ring Hilversum. De weg vormt een belangrijke oost-west-verbinding die tevens aansluiting geeft op de rijkswegen A2 en A4. De N201 was regelmatig overbelast omdat deze weg de enige goede ontsluiting is voor Aalsmeer en Uithoorn waar veel fabrieken en veilingen zijn gevestigd. Verder wordt deze route in de zomermaanden veelvuldig gebruikt om bij de Noord-Hollandse stranden te komen. De N201 is circa 56 km lang.

Routebeschrijving

De N201 in Zandvoort.

De N201 start in Zandvoort op de rotonde bij de watertoren ter hoogte van de Boulevard Paulus Potter. Alleen uitgaand is het routenummer vermeld; vanaf de bebouwde kom van Zandvoort richting centrum ontbreekt het nummer. De N200 begint enkele honderden meter noordelijker, op de bebouwde-komgrens aan de Boulevard Barnaart. Vervolgens gaat de N201 door de bebouwde kom van Zandvoort over de Hogeweg/Haarlemmerstraat oostwaarts.

Buiten Zandvoort gaat de weg over in de Zandvoortselaan door het duingebied en vervolgens door/langs de dorpskernen van Bentveld en Aerdenhout en passeert daarbij de natuurbrug Zandpoort. De maximumsnelheid bedraagt tussen Zandvoort en Bentveld 60 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u. Het deel tussen Bentveld en langs Aerdenhout ligt in een bosrijk gebied.

Vervolgens gaat de N201 dwars door Heemstede met veel erftoeritten en zijweggetjes. Hier is ook het eerste grote kruispunt in de weg, namelijk met de N208 die eveneens midden door Heemstede loopt. De N208 gaat noordwaarts langs Haarlem richting Velsen en zuidwaarts naar Sassenheim. Een paar honderd meter naar het noorden biedt de N208 aansluiting op de N205 die door het centrum van Haarlem loopt en een verbinding vormt met de A9. De volgende grote kruising ligt een kleine kilometer verderop. De N201 slaat hier zuidwaarts af over de Heemsteedse Dreef, die trouwens ook noordwaarts verder loopt richting Haarlem en N205.

Op de Heemsteedse Dreef is het profiel zeer ruim, met ruimte voor 2x2 rijstroken, maar in dit geval wordt de rechterrijstrook gebruikt als busstrook waardoor er effectief 2x1 rijstroken zijn. Deze situatie is ontstaan in de jaren 1990. Na anderhalve kilometer buigt de N201 naar het zuidoosten waar de weg is uitgevoerd met 2x2 rijstroken. Bij het volgende kruispunt verlaat men de bebouwde kom van Heemstede en wordt de maximumsnelheid 80 km/h. Hier ligt het beheer bij de provincie Noord-Holland, terwijl dat hiervoor respectievelijk de gemeenten Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede waren. Men kruist de Ringvaart Haarlemmermeer met de dubbel uitgevoerde en beweegbare Cruquiusbruggen. De weg loopt verder langs het buurtschap Cruquius met zicht op het bekende gemaal met dezelfde naam, dat bijdroeg aan het droogmalen van de Haarlemmermeer in 1852. Hier begint een langer traject met een maximumsnelheid van 80 km/u en heeft de weg de status van autoweg. Volgens de categoriseringsplannen van de provincie Noord-Holland is de weg hier aangeduid als stroomweg, ondanks diverse gelijkvloerse kruisingen. Landbouwverkeer en ander langzaam verkeer is hier niet toegestaan. Vervolgens komt bij het Spaarne Ziekenhuis even voor Hoofddorp een kruispunt waar wederom de N205 opgereden kan worden; noordwaarts richting de A9 en naar het zuiden richting Nieuw-Vennep en de N207 bij Hillegom.

Opmerkelijk is dat de N201 hier eerst onder de N205 door gaat en 300 meter verder de daadwerkelijke verbinding met de N205 via een aparte verbindingsweg loopt. Dit gaat via een kruising met [[VRI]. In verkeerskundetermen heet dit soort aansluitingen een kwadrantaansluiting. Dit deel van de N201 heeft de naam Kruisweg.

De N201 Weg om de Noord, even ten oosten van de N520.
De voormalige (monumentale) Loenerslootsebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in de provincie Utrecht.
De N201 in de Gooi en Vechtstreek.

Na deze kruising begint de rondweg om Hoofddorp met de naam "Weg om de Noord". Dit is een redelijk nieuw deel van de N201. Halverwege de rondweg bevindt zich een haarlemmermeeraansluiting die de verbinding vormt met de Hoofdweg die langs de Hoofdvaart door de Haarlemmermeer loopt. Noordwaarts is dat tevens de N520.

Vanaf de oostelijke aansluiting met de Van Heuven Goedhartlaan begint het breedste deel van de N201 tot aan het Zuidtangentviaduct bij De Hoek. Hier heeft de N201 2x3 rijstroken; iets wat niet heel veel voorkomt bij N-wegen. Dit stuk heeft veel verkeer te verwerken omdat de kruising met de A4 in de buurt ligt en de N196 zich van de N201 afsplitst. Het is een complex wegenstelsel waar niet alleen de A4 opgereden kan worden maar via die verbindingswegen de A5 bereikt kan worden over het Knooppunt De Hoek. Daarnaast geeft het wegenstelsel toegang tot het bedrijventerrein De Hoek en Hoofddorp-Centrum via de Taurusavenue.

Na de aansluiting met de A4 gaat de N201 verder met 2x2-rijstroken, min of meer parallel aan de Kruisweg. Na het viaduct met de Aalsmeerderweg volgt een halve aansluiting richting de Pudongweg, waar verkeer binnendoor richting Aalsmeer-Centrum kan. Hier buigt het tracé richting noorden af, waar de weg de Kruisweg (N196) en een parkeerterrein middels een viaduct kruist. De weg daalt dan weer naar maaiveldniveau waarna een groot kruispunt met de Koolhovenlaan volgt, waar vandaan men de zuidelijke delen van Schiphol-Rijk kan bereiken, of Schiphol-Zuidoost. Na dit kruispunt stijgt de weg weer om als kanteldijk te dienen en buigt deze naar het oosten af, waarna de N232 wordt gekruist. Alleen vanuit het westen is een afrit aanwezig; voor de overige bewegingen is een gelijkvloers kruispunt aanwezig met verkeerslichten. Ten oosten van het kruispunt begint de 670 meter lange Waterwolftunnel, waarmee de Ringvaart van de Haarlemmermeer, de Oosteinderweg en de Aalsmeerderweg onderlangs gekruist worden. Hierna geeft de weg met een kanteldijk een volledige aansluiting op de Middenweg van Aalsmeer.

Aan de noordkant van Aalsmeer wordt de Legmeerdijk gekruist die hier als N231 genummerd is. Hier is voor het verkeer van de N201-west naar de N231-zuid een ruime bypass aanwezig en voor verkeer van de N231-zuid naar de N201-west een fly-over. Deze bewegingen zijn conflictloos omdat zich direct ten zuiden van het kruispunt het grote terrein van de Bloemenveiling Aalsmeer (FloraHolland) bevindt. Op deze manier wil men het verkeer stimuleren de N201 te gebruiken in plaats van de N196, die door de kern van Aalsmeer loopt. De N201 gaat daarna weer verder met 2x2-rijstroken. Vlak voor Uithoorn maakt de weg een scherpe slinger waarna een ongelijkvloerse aansluiting volgt met de N521. Deze aansluiting is de hoofdaansluiting voor Uithoorn, maar geeft ook een snelle verbinding met de zuidelijke wijken van Amstelveen. Na de aansluiting versmalt de N201 naar 2x1-rijstroken, waarna een laatste aansluiting met Uithoorn volgt, ditmaal naar het centrum van de plaats. De aansluiting is geregeld met een verkeerslicht.

Hierna loopt de weg via het Amstel Aquaduct onder de Amstel door en de provincie Utrecht in. Vervolgens volgt een aansluiting met de Tienboerenweg/Mijdrechtse Zuwe, waar men Amstelhoek in kan rijden, of een parkeerterrein van Uithoorn. Daarna loopt de weg over een kaarsrecht tracé door een open polderlandschap in het noordwesten van de provincie Utrecht. Parallel aan deze weg ligt tot Mijdrecht een vrijliggende busbaan. Deze is aangelegd op de oude reizigers- en industriespoorlijn van Aalsmeer naar Loenen, onderdeel van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen.

Vlak voor Mijdrecht maakt de N201 eerst een scherpe bocht zuidwaarts en na een paar honderd meter een scherpe bocht oostwaarts. In deze bocht ligt ook het kruispunt dat Mijdrecht ontsluit. Het kaarsrechte deel dat nu volgt loopt door een open polderlandschap waar eerst een aansluiting is met een industrieterrein van Mijdrecht. Hierna volgt de kruising met N212, de provinciale weg via Wilnis naar Woerden. Verderop is Vinkeveen via een krap bemeten haarlemmermeeraansluiting verbonden met de N201.

De weg doorsnijdt vervolgens de Vinkeveense Plassen, waarna de kruising met de A2 volgt. Voordat het Amsterdam-Rijnkanaal overgestoken wordt ligt eerst nog een T-splitsing met de weg naar Loenersloot en direct na het kanaal volgt een kruising met de N402 naar Loosdrecht en Breukelen.

Hierna volgen Vreeland en de beweegbare brug over de Utrechtse Vecht, waarna de N201 de provincie Noord-Holland weer binnengaat. Een turborotonde verbindt de N201 met de N523 richting Nederhorst den Berg.

Het laatste deel loopt langs Kortenhoef en 's-Graveland, waarna de N201 eindigt op een rotonde net binnen de gemeentegrens van Hilversum op de Ringweg aldaar. Hier houdt het beheersgebied van de provincie Noord-Holland op. Rechtsaf via de Diependaalselaan is uiteindelijk de A27 te bereiken. Tot ergens in de jaren '90 liep het wegnummer N201 verder over de Ring van Hilversum en verder naar Baarn en werd de N201 ook aangegeven vanaf de A27.

Het traject van Uithoorn tot de komgrens met Hilversum is ingericht naar de EHK-richtlijnen voor gebiedsontsluitingswegen. De weg is voorzien van deels dubbel doorgetrokken en deels onderbroken asstrepen en onderbroken kantlijnen. Op dit gedeelte geldt een maximumsnelheid van 80 km/u, met uitzondering van een gedeelte nabij de Vechtbrug waar een limiet van 60 km/u is ingesteld. Op dit complete deel is inhalen verboden. Op enkele delen is inhalen van landbouwvoertuigen wel toegestaan.

Geschiedenis

De N201 is in 1939 opgeleverd en sindsdien is deze weg uitgegroeid tot een van de drukste provinciale wegen in Noord-Holland. De weg heeft de afgelopen decennia een flink aantal levens geëist bij ernstige verkeersongevallen. De weg stond hoog in de lijst van gevaarlijke wegen. Tot begin jaren 1990 waren de eerste drie kruispunten vanaf Hilversum gezien niet met VRI's geregeld, hetgeen nogal eens gevaarlijke situaties opleverde met fietsverkeer dat de weg moest oversteken.

Er is groot onderhoud gepleegd aan de weg om o.a. de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarbij is de rondweg om Hoofddorp aangelegd. Verder in het verleden liep de weg dwars door de bebouwde kom van Hoofddorp, hetgeen gezien de verkeersdrukte niet langer kon. Het deel door Hoofddorp heen heet ook Kruisweg en bestaat nog steeds; nadat de rondweg gereed was gekomen is het beheer van dit deel van de Kruisweg overgedragen aan de gemeente Hoofddorp. De gemeente heeft de weg in de kern van het centrum afgewaardeerd tot erftoegangsweg en voor de rest vrijwel intact gelaten als gebiedsontsluitingsweg met originele RONA-kenmerken.

Ook is het wegdeel tussen Mijdrecht en Vinkeveen totaal vernieuwd. In de zomer van 2009 is de laatste kruising zonder VRI, die bij Nederhorst den Berg (N523) omgebouwd tot turborotonde. Met de grote onderhoudsbeurt van het wegdeel A2 - Hilversum en de aanpassing van de provincie Utrecht aan de kruispunten met de op- en afritten van de A2 zijn de werkzaamheden aan de N201 vanaf Uithoorn tot aan Hilversum afgerond.

In het weekend van 28 en 29 juni 2014 heeft Rijkswaterstaat de Loenerslootsebrug vervangen door een nieuwe exemplaar. De nieuwe brug heeft een iets bredere rijbaan en aan één zijde een breder fietspad voor twee richtingen. Daarnaast heeft de provincie Utrecht tussen de N402 en de Rijksstraatweg een nieuw fietspad aangelegd aan de zuidzijde van de weg. Het fietspad aan de andere zijde is hiermee komen te vervallen en al het fietsverkeer kruist nu de N201 via het tunneltje bij de Rijksstraatweg/Binnenweg. Fietsers hoeven de Rijksstraatweg en de N201 bij de kruising met de N402 niet meer over te steken.

De provincie Noord-Holland wil de hinder voor de weggebruiker door projecten en onderhoud zo klein mogelijk houden. Daarom is ze gekomen met Trajectbenadering voor alle wegen in haar eigendom. Dit houdt het zoveel mogelijk bundelen van groot onderhoud en uitbreidingsprojecten in. Het doel is om de weggebruiker nog maar één keer in de 12 jaar hinder te laten hebben van werkzaamheden. Onder de Trajectbenadering N201 Heemstede - A4 zijn daarom diverse werkzaamheden gebundeld in de periode 25 augustus 2014 tot en met 2017. Een eerste fase is uitgevoerd tussen 25 augustus 2014 en 19 december 2014. Tussen Heemstede en de N205 is groot onderhoud aan de weg uitgevoerd, en tussen de N205 en de Van Heuven Goedhartlaan(-West) levensduurverlengend onderhoud. Het (brom)fietspad tussen Heemstede en de N205 is daarbij vernieuwd en verbreed om de grote aantallen langzaam verkeer te faciliteren en de verkeersveiligheid te vergroten. Tussen dit vernieuwde pad en de rijbaan voor snelverkeer is een geleiderail aangebracht. Ook heeft de geregelde kruising met de Spieringweg een extra opstelstrook gekregen. De vernieuwde verkeersregelinstallatie is op 11 februari 2015 in gebruik genomen met de extra capaciteit.

In een tweede en derde fase van de Trajectbenadering in 2016 zullen soortgelijke maatregelen als in fase 1 plaatsvinden, zoals de vervanging en uitbreiding van verkeerslichten, de aanleg van twee fietstunnels en de vervanging en uitbreiding van de Cruquiusbrug A (de oude brug). [1] De werkzaamheden lopen van april 2016 tot februari 2017, waarin de wegaanpassingen en het groot onderhoud in augustus en september 2016 plaatsvinden, het vervangen en aanpassen van de verkeerslichten van oktober tot en met november, en de bouw van de fietstunnels van oktober 2016 tot februari 2017.

Rijksweg 80

Voor het volledige artikel zie A80.

Halverwege 20e eeuw was er een plan om een snelweg aan te leggen van Hilversum naar Hoofddorp als vervanging van de N201. Tussen Hilversum en de A2 niet noodzakelijkerwijs als rijksweg, tussen de A2 en Hoofddorp vermoedelijk als Rijksweg 80 ofwel A80. De weg zou ten zuiden van Hilversum beginnen bij de A27 en zuidelijk van de Loosdrechtse Plassen en Breukelen lopen, een knooppunt met de A2 hebben en eindigen op de A4 nabij Schiphol. Dit plan is echter nooit uitgevoerd.

N201+

De verlegde N201 ter hoogte van de Waterwolftunnel te Aalsmeer.
De N201 bij de aansluiting Hoofddorp.

Een van de grootste aanpassingen aan de N201 de afgelopen decennia is de complete nieuwbouw tussen Hoofddorp en Amstelhoek onder de benaming N201+ die hoofdzakelijk is uitgevoerd tussen 2007 en 2014. Na de openstelling van het nieuwe weggedeelte is de bestaande, 'oude' N201 omgenummerd naar N196. Dit project omvatte de volgende deelprojecten (van west naar oost, oplopend in hectometrering):

  • Aansluitingen A4; de oorspronkelijke aansluiting Hoofddorp is opgeheven en iets ten zuiden hiervan verscheen een nieuwe aansluiting. Deze aansluiting is aangelegd als een uitgebreide halfklaverbladaansluiting, met afmetingen zoals men vaak ziet in Noord-Amerika. Daarnaast is een aansluiting bij Hoofddorp-Zuid gebouwd, die aantakt op de Bennebroekerweg.
    • Als deelproject is een parallelbaansysteem langs de A4 tussen de aansluiting Hoofddorp en Hoofddorp-Zuid aangelegd. De parallelbanen hebben in elke richting 2 rijstroken en beginnen of eindigen direct ten noorden van het brugrestaurant.
  • Verbreding Kruisweg 2x3; de voormalige N201 is tussen de A4 en de Fokkerweg verbreed van 2x2 naar 2x3 rijstroken, waarbij de kruising met de Aalsmeerderweg is afgesloten en vervangen door een fietsbrug. Bovendien is op de aansluiting met de Fokkerweg een zuidelijke tak bijgebouwd voor het verkeer dat voorheen over de Aalsmeerderweg reed.
  • Omlegging Schiphol-Rijk; er is een nieuw weggedeelte aangelegd onder het deelproject 'Boerenlandvariant' tussen de nieuwe aansluiting Hoofddorp en Oude Meer. Ten zuiden van de voormalige N201 is de weg voorzien van 2x2-rijstroken, waarna de weg afbuigt naar het noordoosten en zonder aansluiting de voormalige N201 kruist. Vervolgens gaat het tracé ten westen van Schiphol-Rijk langs met 2 gelijkvloerse aansluitingen waarna de weg aansluit op de Omlegging Aalsmeer - Uithoorn.
  • Omlegging Aalsmeer - Uithoorn. Dit deelproject omvatte de aanleg van een 2x2-stroomweg met deels ongelijkvloerse en deel gelijkvloerse aansluitingen vrijwel over het tracé van de ooit geplande A80, ten noorden van Aalsmeer en Uithoorn. De aansluiting met de N231 is uitgevoerd met een fly-over vanuit het zuiden naar het westen en een volledig ongelijkvloerse aansluiting met de N521, de Zijdelweg. Belangrijkste onderdeel van het deelproject is de Waterwolftunnel, een lange tunnel onder de Ringvaart Haarlemmermeer door, inclusief de uitwatering. Op 1 oktober 2012 is het eerste gedeelte van dit deelproject opengegaan, tussen de N231 en de Amsterdamseweg in Uithoorn. Op 22 april 2013 openden de Waterwolftunnel en aansluitende wegvakken.
  • Omlegging Amstelhoek; dit deelproject met 2x1-rijstroken sluit aan op het deelproject Omlegging Aalsmeer - Uithoorn en bestaat uit een passage van de rivier de Amstel door het Amstel Aquaduct waarna het tracé terugbuigt naar de oorspronkelijke N201 even ten oosten van Amstelhoek.
  • Fokkerweg 2x2; in dit onderdeel is het gedeelte van de Fokkerweg dat nog met 1x2-rijstroken was uitgevoerd, verbreed naar 2x2-rijstroken. De Fokkerweg werd vervolgens genummerd als N232.
  • Aansluiting A9; het laatste deelproject is de verbreding naar 2x3-rijstroken van de Fokkerweg (N232) tussen de N231 en de aansluiting met de A9. De kruising met de Bosrandweg is richting het noorden voorzien van een dubbelstrooks eenrichting-fly-over. De Schipholrotonde is omgebouwd tot een T-kruispunt met verkeerslichten. De Schipholdraaibrug is voor gemotoriseerd verkeer omgebouwd in een eenrichtingsweg en aangesloten op de A9 richting het oosten, zodat een vrije doorstroming is ontstaan voor verkeer vanuit de Fokkerweg naar de A9-oost. Hierdoor ligt er tussen de Bloemenveiling (FloraHolland) en de A9 geen enkel verkeerslicht.

Uiteindelijk is een autoweg met gescheiden rijbanen aan de noordkant langs Aalsmeer en Uithoorn gerealiseerd zodat de toenmalige verkeersproblematiek tot het verleden behoort.

Status

Deelproject Status Tijdpad Opmerkingen
Aansluitingen A4 Opengesteld 2010 - 2013 Kortsluiting Kruisweg > A4 Den Haag op 16 september 2013 opengesteld, alleen in de genoemde richting. Volledige aansluiting inclusief volledige openstelling parallelstructuur A4 15 december 2013 open.
Verbreding Kruisweg 2x3 Opengesteld 2006 - 2010 In 2006 is begonnen met het afkoppelen van de parallelweg van de N196 (ook bekend als Kruisweg) ter hoogte van de Aalsmeerderweg en het aanleggen van een vrije rechtsaffer op de afrit van de A4-zuid naar N196-oost. Deze werkzaamheden zijn in 2007 afgerond waarna het ter hoogte van de Aalsmeerderweg niet meer mogelijk was om vanaf de N196 de Aalsmeerderweg op te rijden. Voor deze relaties werd de Pudongweg geopend vanaf de N196 en gedeeltelijk naar de N196. Voor deze laatste beweging is het alleen mogelijk rechtsaf te slaan richting Aalsmeer. De reden dat deze situatie met de Aalsmeerderweg en Pudongweg zo ingericht is, is omdat het rechtdoorgaand en linksafslaand verkeer vanuit de Pudongweg naar Fokkerweg/N196-west teveel het linksafslaand verkeer vanuit N196-west naar Fokkerweg zou belemmeren.

Vervolgens zijn op 1 juni 2011 ter hoogte van de Aalsmeerderweg de drie rijstroken richting het oosten opengesteld, samen met de fietsbrug over de N196, waarna op 26 september 2011 de derde rijstrook richting het westen is opengesteld. De Aalsmeerderweg is uiteindelijk op 15 december 2013 afgesloten van de N196 na het gereedkomen van de Omlegging Schiphol-Rijk.

Omlegging Schiphol-Rijk Opengesteld 2012 - 2013 Officiële start 29 maart 2012. Vertraging oplevering door keuze voor nieuw tracé ten westen van Schiphol-Rijk en vertraging in grondaankoop. Benodigde tracé op 26 april 2013 verkregen.[2] Wegvak van Koolhovenlaan tot aan N232 werd op 9 april 2013 geopend met een 2-0-systeem vanwege werkzaamheden, waarna op 22 april 2013 hetzelfde wegvak volledig is geopend vanwege de opening van de Waterwolftunnel. Deel A4 - Koolhovenlaan opengesteld op 15 december 2013.
Omlegging Aalsmeer - Uithoorn Opengesteld 2007 - 2013 N231 - Amsterdamseweg Uithoorn geopend 1 oktober 2012, exclusief aansluiting met N521. Fokkerweg (N232) - N231 geopend op 22 april 2013. Aansluiting met N521 en Zijdelweg op 31 maart 2014 open alleen van en naar het westen. Volledige aansluiting op 16 mei 2014 geopend.
Omlegging Amstelhoek Opengesteld 2011 - 2014 Vertraging in opening door uitspoeling wegvak ten westen van Aquaduct. Officiële openstelling 15 mei 2014. Open voor verkeer op 16 mei 2014.
Fokkerweg 2x2 Opengesteld 2010 - 2013 Gereed juni 2013.
Aansluiting A9 Opengesteld 2010 - 2013 Nieuwe Bosrandbrug geopend 22 april 2013 met tijdelijke ontsluiting, wegenstelsel 19 juni 2013 en verbindingsweg Zuid > A9-oost 18 juli 2013.

Toekomst

Enkele geruchten doen de ronde dat tussen de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal de N201 ook omgebouwd gaat worden naar 2x2 rijstroken met een tweede brug over het kanaal. Vooralsnog bestaan er geen concrete plannen om die wensen te realiseren.

Weggebruik

Noord-Holland-West

Er zijn alleen intensiteitsgegevens bekend van de provinciale delen. In 2009 reden circa 27.000 - 30.000 voertuigen per werkdag op het wegvak Heemstede - Hoofddorp. [3] Het 2+3-wegvak langs Hoofddorp-West verwerkt circa 40.000 mvt/etm. De Weg om de Noord verwerkt 28.000 - 30.000 voertuigen. Het oostelijke deel van Hoofddorp tot aan de A4 verwerkt maar liefst 60.000 voertuigen per werkdag op 2x3-rijstroken.

Oostelijk van de A4 op het 3+2-gedeelte rijden toch nog 48.000 voertuigen per werkdag tot aan de Fokkerweg, waarna de intensiteit daalt van 40.000 tot 27.000 per werkdag naar de N231 toe. Oostelijk van de Legmeerdijk (N231) rijden 19.000 - 23.000 voertuigen per werkdag over het 1+1-gedeelte en passeren de provinciegrens met Utrecht. Dit laatstgenoemde wegvak kan dan ook overbelast genoemd worden.

Utrecht

Tussen de provinciegrens met Noord-Holland en Mijdrecht rijden op weekdagen dagelijks 16.000 - 18.000 voertuigen, waarna tussen Mijdrecht en Vinkeveen 20.000 voertuigen rijden. Ten oosten van Vinkeveen rijden 21.000 voertuigen op weekdagen.

Tussen de A2 en Loenen rijden 21.000 - 22.000 voertuigen op weekdagen, waarna de intensiteit afneemt tot circa 17.000 voertuigen bij Vreeland op weekdagen.

Noord-Holland-Oost

Op het wegvak ten oosten van de A2, tussen de provinciegrens en Kortenhoef, rijden circa 18.000 - 19.000 voertuigen per werkdag wat bij Hilversum oploopt tot 20.000 voertuigen per werkdag. Bij Hilversum zit de weg aan zijn maximale verwerkingscapaciteit.

Overzichten

Aansluitingen in de N201

Industrie NoordSchiphol Logistics ParkOude MeerGreen ParkFloraHollandUithoornVinkeveen


Externe links

Foto's en Video's

Referenties

Genummerde wegen in de provincie Noord-Holland

Autosnelwegen: A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A22A27A44A80A200A205A208

Niet-autosnelwegen: N8N9N23N99N194N196N197N200N201N202N203N205N206N207N208N231N232N235N236N239N240N241N242N243N244N245N246N247N248N249N250N302

N403N415N417N501N502N503N504N505N506N507N508N509N510N511N512N513N514N515N516N517N518N519N520N521N522N523N524N525N526N527

Stadsroutes: AmsterdamZaanstad

Genummerde wegen in de provincie Utrecht

Autosnelwegen: A1A2A12A27A28A80

Niet-autosnelwegen: N198N199N201N204N210N212N221N224N225N226N227N228N229N230N233N234N237N238

N401N402N403N404N405N407N408N409N410N411N412N413N414N415N416N417N418N419N420N421N458N463N483N484N806