N20 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N20 FR.svg
FR N20.png
N20
Begin Pamiers
Einde Bourg-Madame (E)
Lengte 109 km
Route
A66 FR.svg

Afslagsymbool.svg Pamiers-Nord

Afslagsymbool.svg Pamiers-Centre

Afslagsymbool.svg Pamiers-Sud

Afslagsymbool.svg Verniolle

Afslagsymbool.svg Varilhes

Afslagsymbool.svg Crampagne

Afslagsymbool.svg Labarre

Afslagsymbool.svg Foix

Afslagsymbool.svg Saint-Paulet

Afslagsymbool.svg Montoulieu

Afslagsymbool.svg Mercus-Garrabet

Rotonde.svg Tarascon-sur-Ariègne

einde voie expresse

Znak d42.svg Tarascon-sur-Ariègne

Znak d42.svg Les Cabannes

Znak d42.svg Luzenac

Znak d42.svg Ax-les-Thermes

Znak d42.svg L'Hospitalet-près-l'Andorre N22 FR.svg

Znak d42.svg Puymorens N320 FR.svg

Tunnel.svg Puymorens

Znak d42.svg Bourg-Madame N116 FR.svg

Flag of Spain.png N-152.svg

De N20 of RN20 is een route nationale in Frankrijk, gelegen in de Pyreneeën. De huidige N20 vormt een noord-zuidroute vanaf Pamiers tot de grens met Spanje bij Bourg-Madame. De huidige N20 is 109 kilometer lang. De oorspronkelijke N20 vormde een belangrijke noord-zuidroute door het complete midden van Frankrijk, vanaf Paris via Toulouse naar de grens met Spanje en was maximaal 855 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N20 bij Pamiers.

Huidige N20

Bij Pamiers eindigt de A66 uit Toulouse, waarna de N20 als voie expresse verder de Pyreneeën ingaat. De weg vormt een mooie route door de uitlopers van dit Franse hooggebergte, waarbij de bergen snel hoger worden. Men passeert Pamiers en Foix, waarna de snelweg op een rotonde bij Tarascon-sur-Ariègne eindigt. Vandaar begint de route flink te stijgen, en passeert men Ax-les-Thermes. De N20 is grotendeels enkelbaans, maar her en der zijn inhaalstroken. In L'Hospitalet-près-l'Andorre splitst de N22 af, waarna de N20 zijn hoogste punt op ruim 1.500 meter hoogte bereikt, en vervolgens door de Tunnel de Puymorens loopt. Daarna daalt men af naar Bourg-Madame, dat op zo'n 1.100 meter in een breed dal ligt. Hier eindigt de N20 op de N116, pal naast de grens met Spanje, vanwaar de Spaanse N-152 verder naar Puigcerda en Andorra loopt.

Oorspronkelijke N20

Paris

De N20 begon oorspronkelijk in het centrum van Paris op het Point Zéro des Routes de France, een punt op het plein voor de Notre-Dame op het Île de la Cité in de Seine. De N20 verliep toen over de Rue Saint-Jacques zuidwaarts door de stad, pal langs de universiteit Sorbonne en dicht langs het Panthéon. Via het Place Denfert-Rochereau voerde de N20 verder over de Avenue du Général Leclerc, om dan de Boulevard Périphérique bij de Porte d'Orléans te bereiken. De ex-N20 is thans in Paris niet meer genummerd.

D920 (Hauts-de-Seine & Val-de-Marne)

In de zuidelijke voorsteden van Paris is de ex-N20 als de D920 genummerd, zowel in het departement Hauts-de-Seine en Val-de-Marne. De D920 verloopt grotendeels door het departement Hauts-de-Seine, maar verloopt ook kortstondig door het departement Val-de-Marne in de voorstad Arcueil en ligt tevens een stuk op de grens van beide departementen. De D920 is een belangrijke stadsweg met vier tot zes rijstroken en bestaat uit twee éénrichtingsstraten in de voorstad Bourg-la-Reine. In de voorstad Antony is een aansluiting op de A86.

RNIL20 (Essonne)

In het departement Essonne is de ex-N20 als de RNIL20 genummerd, een route nationale d'intérêt local. De RNIL20 heeft hier een aansluiting op de A10 in de voorstad Massy en vormt daarna een belangrijke weg met veelal 2x2 rijstroken door de zuidelijke voorsteden van Paris. Dit deel is wat hoogwaardiger uitgebouwd, grotendeels ongelijkvloers en heeft veelal gescheiden rijbanen. Alleen de passage door de voorstad Linas is smaller en is een stadsweg met vier rijstroken. In Linas is ook een aansluiting op de N104. Zuidelijker heeft de RNIL20 meer de kenmerken van een substandaard voie express en verlaat na Arpajon het continu bebouwde gebied van de regio Paris. De laatste grotere plaats die onder de agglomeratie Paris valt is Étampes. Zuidelijk van Étampes blijft de RNIL20 een weg met 2x2 rijstroken en voert over het kale en glooiende akkerland. De laatste plaats langs de route in het departement Essonne is Angerville, hierna eindigen ook de 2x2 rijstroken.

D2020 (Eure-et-Loir)

In het departement Eure-et-Loir is de ex-N20 als de D2020 genummerd. De weg voert door het oosten van dit departement, waarbij de weg vooral door dunbevolkt platteland voert, geleidelijk wat dichter naar de A10 toe. De weg heeft frequent inhaalstroken en voert in Eure-et-Loir door geen enkele bebouwde kom, de enige grotere plaats langs de route is Toury.

D2020 (Loiret)

Vervolgens verloopt de weg als de D2020 door het departement Loiret. Bijna direct na de departementsgrens volgt de bypass van het plaatsje Artenay met 2x2 rijstroken. Vanaf Artenay tot Orléans telt de D2020 bijna voortdurend vier rijstroken, behalve de passage van het dorp Chevilly. De D2020 gaat onder de A19 door maar heeft er geen aansluiting mee. Men bereikt dan de stad Orléans, de eerste grote stad sinds Paris. De D2020 vormt de noordelijke invalsweg. De D2020 voert langs de westzijde van het centrum van Orléans en telt er 2x2 rijstroken met deels ongelijkvloerse elementen en een brug over de rivier de Loire. Tot net voorbij de voorstad Olivet telt de D2020 2x2 rijstroken, maar versmalt dan naar een enkelbaans weg en voert de regio Sologne in, een dichtbeboste regio.

D2020 (Loir-et-Cher)

In het departement Loir-et-Cher is de ex-N20 ook als D2020 genummerd. De weg voert bijna in rechte lijn naar het zuiden, dwars door de Sologne. Dit gebied is vlak en er liggen maar een paar grotere bebouwde kommen op de route, waar de D2020 wel behoorlijk afgewaardeerd is. De A71 verloopt hier op korte afstand parallel aan de D2020. De drie bebouwde kommen op de route zijn Lamotte-Beuvron, Nouan-le-Fuzelier en Salbris.

D2020 (Cher)

In het departement Cher verloopt de ex-N20 over de D2020 en bereikt al snel de stad Vierzon, gelegen aan de rivier de Cher. Men kruist de A71 zonder aansluiting, maar verknoopt direct daarna wel met de A20, zodat er wel uitwisseling naar de A71 mogelijk is via de A20. Vanaf Vierzon buigt de D2020 wat naar het zuidwesten af en verloopt dan vaak direct naast de A20 en voert nog door alle dorpen waar de A20 omheen gelegd is.

D920 (Indre)

In het departement Indre is de ex-N20 als de D920 genummerd. Tot aan Châteauroux bestaat de ex-N20 niet meer, behalve de passage van Vatan. Châteauroux is een wat grotere plaats aan de rivier de Indre. Daarna wordt het gebied wat beboster en kent wat lage heuvelruggen. De D920 ligt hier weer direct naast de A20 tot Argenton-sur-Creuse, waar men de rivier de Creuse kruist. Zuidelijk van Argenton verloopt de D920 overal op korte afstand van de A20 en voert door een afwisseling van glooiende weilanden en wat bebossing. Op dit deel van de route liggen alleen kleine dorpjes en gehuchten.

D220 (Haute-Vienne & Creuse)

In het departementen Creuse en Haute-Vienne is de ex-N20 als de D220 genummerd. De D220 verloopt grotendeels door het departement Haute-Vienne maar passeert ook enkele korte stukken door het departement Creuse. De D220 verloopt hier overal binnen 1 of 2 kilometer van de A20, maar er liggen geen grotere dorpen op de route, de eerstvolgende stad is Limoges, waarbij de D220 door wat heuvelachtiger gebied loopt, met toppen rond 500 meter. Dit zijn de Monts d'Ambazac. De passage door Limoges is ongenummerd.

D320 (Haute-Vienne)

Zuidelijk van Limoges is de ex-N20 in het departement Haute-Vienne als de D320 genummerd. De D320 is echter maar kort en eindigt al bij Bosseuil, niet ver buiten Limoges. De A20 zorgt hier voor dat de ex-N20 onderbroken is.

D420 (Haute-Vienne)

Wat zuidelijker bij Pierre-Buffière begint de ex-N20 weer, dit deel is als de D420 genummerd. Het enige andere dorp van omvang op de route is Magnac-Bourg. De D420 verloopt ook op korte afstand parallel aan de A20. Dit gebied is ook heuvelachtig met vrij veel bebossing.

D920 (Corrèze)

In het departement Corrèze is de ex-N20 als de D920 genummerd. De D920 verloopt in eerste instantie dicht langs de A20, maar voert dan door het stadje Uzerche, waar de A20 vrij ruim ten westen van langs loopt. Tussen Uzerche en Brive-la-Gaillarde verloopt de D920 weer dicht langs de A20, een gebied met heuvels en bebossing, men nadert hier de Dordogne. Tussen Donzenac en Brive-la-Gaillarde loopt de D920 wat verder van de A20 af, omdat de D920 via het centrum van Brive loopt en de A20 verder westelijk van de stad passeert. Rond Brive is de D920 niet hoogwaardig uitgebouwd, het is een eenvoudige enkelbaans weg die via de centrumring van Brive loopt. Tot Nespouls heeft de D920 een secundair belang, hierna wordt de A20 een tolweg en wordt de ex-N20 gebruikt als tolvrij alternatief. Bij Nespouls is ook nog de luchthaven van Brive gelegen.

D820 (Lot)

Vervolgens is de ex-N20 in het departement Lot als de D820 genummerd. Dit deel voert door de heuvelachtige Dordogne, met enkele steile hellingen. De D820 is hier vaak wat beter uitgebouwd, met inhaalstroken omdat het langer een functie had voor doorgaand verkeer voordat de A20 werd aangelegd. Er zijn enkele stukken met 2x2 rijstroken uitgerust, maar geen enkel deel is een echte voie express. Men kruist de rivier de Dordogne in Souillac, de grootste plaats op de route is echter de stad Cahors, waar men de rivier de Lot oversteekt. Langs Cahors ligt een bypass met ongelijkvloerse kruisingen. Zuidelijk van Cahors zijn delen van de D820 met 2x2 rijstroken uitgerust. Het landschap wordt hier geleidelijk vlakker en men verlaat de heuvels van de Dordogne.

D820 (Tarn-et-Garonne)

In het departement Tarn-et-Garonne is de ex-N20 ook als de D820 genummerd. De weg verloopt langs Caussade en komt dan in vlak gebied. De weg voert dan in rechte lijn naar de stad Montauban, gelegen aan de rivier de Tarn. De N20 verliep oorspronkelijk via het centrum van Montauban, maar de randweg was al vroeg gereed als bypass van de N20, waardoor de oude route door de stad niet meer is genummerd met een nummer dat op de N20 is gebaseerd.

Zuidelijk van Montauban eindigt de A20 op een aansluiting naar de A62, vanaf de rotonde aan het einde van de A20 gaat de D820 verder en verloopt langs Canals en Grisolles. Het deel in het departement Tarn-et-Garonne voert niet door veel bebouwde kommen, maar het vervolg in het departement Haute-Garonne wel.

D820 (Haute-Garonne)

Men bereikt dan de agglomeratie van Toulouse, waarbij de D820 door een hele serie voorsteden voert. De D820 kent in de voorsteden enkele ongelijkvloerse kruisingen maar is geen voie express, de weg is bijna overal enkelbaans. De D820 gaat dan onder de A620 door, die de ringweg van Toulouse vormt.

D120 (Haute-Garonne)

In het stedelijk gebied van Toulouse is de ex-N20 als de D120 genummerd. De weg verloopt via de centrumring en steekt er de rivier de Garonne over. De centrumring telt 2x2 rijstroken maar de noordelijke invalsweg is een vrij smalle stadsweg. De zuidelijke invalsweg is grotendeels afgewaardeerd door de bouw van een trambaan op de oorspronkelijke 2x2 rijstroken. De D120 voert hier met rechte stukken door het zuiden van Toulouse. Aan de zuidkant van Toulouse volgt een aansluiting op de A620, daarna loopt de D120 parallel aan de A64 door de zuidelijke voorsteden tot aan Portet-sur-Garonne.

D820 (Haute-Garonne)

Bij Roques begint de D820 op een knooppunt met de A64, de weg is hier een voie express met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Er volgt een brug over de Garonne, waarna de voie express al na enkele kilometers eindigt op een rotonde. De D820 telt daarna 2x2 rijstroken met rotondes tot Vernet, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Toulouse. Daarna is de D820 een enkelbaans weg die nog door Auterive voert, richting de Pyreneeën.

D820 (Ariège)

Daarna voert de ex-N20 door het departement Ariège, in eerste instantie door het vlakke voorland van de Pyreneeën. De D820 vormt dan een ongelijkvloerse enkelbaans bypass van Saverdun, waarna de D820 tot de noordkant van Pamiers loopt. Hier eindigt ook de A66. Vanaf dit punt is de weg weer als de N20 genummerd en vormt een voie express tot in de Pyreneeën.

Geschiedenis

De oorspronkelijke N20.

De N20 werd in 1824 gecreëerd als noord-zuidroute vanaf Paris via Orléans, Limoges en Toulouse naar de grens met Spanje bij Bourg-Madame over een afstand van 855 kilometer. Het was één van de vier primaire noord-zuidverbindingen in Frankrijk, samen met de N7 door de Rhônevallei, de N9 door het Massif Central en de N10 door de Aquitaine. De N20 begon oorspronkelijk op het point zero in Paris, maar werd in 1978 iets ingekort tot de Porte d'Orléans aan de rand van de Franse hoofdstad.

Twee autoroutes werden hoofdzakelijk parallel aan de N20 aangelegd, namelijk de A10 tussen Paris en Orléans en de A20 tussen Vierzon en Montauban. De A10 verliep westelijker omdat het moest dienen als aftakking naar Nantes, daarom had de N20 langere tijd belang voor het verkeer tussen Paris en Orléans omdat de N20 korter was. De A20 is over lange trajecten over of direct naast de oude N20 aangelegd. Met het gereedkomen van de A20 is de oude route gefaseerd omgenummerd tot de N2020 op verschillende trajecten.

De N2020 bestond op de volgende delen;

  • Vierzon - Massay (8 km): 1992-2006
  • door het departement Indre (98 km): 1986-2006
  • Rhodes - La Poste in het departement Haute-Vienne (14 km): 1997-2006
  • passage door Montauban (8 km): 1989-2006
  • passage door Foix (6 km): 2001-2006

In 2006 is bijna de gehele N20 (en N2020) gedeclasseerd, behalve tussen Pamiers en de grens met Spanje, waar de N20 een rol bleef spelen voor het doorgaand verkeer. De declassering tussen de N104 en Orléans was discutabel omdat er geen autoroute direct in de buurt parallel verliep en de N20 relatief goed was uitgebouwd op dit traject, met grotendeels 2x2 rijstroken. In het departement Essonne is het nummer RNIL20 aan de ex-N20 toegekend. Van de oorspronkelijke 855 kilometer bleef na 2006 nog 109 kilometer over.

Tussen 1988 en 1994 is de 4.820 meter lange Tunnel du Puymorens aangelegd. Deze opende in december 1994 voor het verkeer. Het is een tolweg. Tussen 2010 en 2015 is de ex-N20 tussen Orléans en Vierzon in de dorpen aanzienlijk afgewaardeerd om tolontwijkend verkeer te ontmoedigen. Dit was oorspronkelijk een snelle route met slechts drie bebouwde kommen door de Sologne, maar met drempels en maximumsnelheden van 30 km/h wordt verkeer zoveel mogelijk gestimuleerd om de A71 te nemen. Op 13 december 2016 opende de 5,6 kilometer lange rondweg van Ax-les-Thermes voor het verkeer.[1]

Chilly-Mazarin - Angerville

Tussen Chilly-Mazarin en Angerville, aan de zuidkant van de agglomeratie Paris, is de ex-N20 (genummerd als RNIL20) als een weg met vier rijstroken uitgebouwd. De weg telt afwisselend vier rijstroken zonder rijbaanscheiding, 2x2 rijstroken en is gedeeltelijk ongelijkvloers, een quasi voie express. De uitbouw tot vier rijstroken vond al grotendeels in de jaren '50 plaats toen een hele serie rondwegen met vier rijstroken werden geopend. Deze delen hadden in eerste instantie geen rijbaanscheiding, die is later toegevoegd. In 1962 opende de bypass van Étampes. Vervolgens is in 1970 de aansluiting op de A10 bij Longjumeau gerealiseerd en zijn in 1971-1972 de resterende delen tussen de omleggingen naar 2x2 rijstroken verbreed. Sindsdien is de route vanaf de A10 tot Angerville met 2x2 rijstroken uitgerust.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Linas-Nord Linas-Sud (2x2, gelijkvloers) 1,5 km 29-11-1952
Longjumeau-Nord Longjumeau-Sud 2,1 km 10-10-1954
Arpajon-Nord Arpajon-Sud 3,1 km 27-07-1956
Étréchy-Nord Étréchy-Sud 2,7 km 09-10-1957
Morigny-Champigny Étampes-Sud 3,8 km 23-12-1962
Knooppuntsymbool.svg A10 FR.svg Longjumeau-Nord 1,0 km 00-08-1970
Arpajon-Sud Étréchy-Nord 8,3 km 00-00-1971
Étréchy-Sud Morigny-Champigny 3,1 km 00-00-1971
Angerville-Nord Angerville-Sud 3,2 km 00-00-1971
Étampes-Sud Mondésir 9,0 km 00-00-1971
Monnerville-Nord Monnerville-Sud 1,5 km 00-00-1972
Mondésir Monnerville-Nord 2,2 km 00-00-1978

Toulouse - Pamiers

Tussen Toulouse en Pamiers is de D820 dermate opgewaardeerd dat het een behoorlijk alternatief vormt voor de tolwegen A61 en A66. De enige resterende noemenswaardige bebouwde kom op de route is de passage van Auterive. In de jaren '70 is begonnen met de upgrade van de N20 op dit traject, en in 1979 opende een zijtak van de A64 met een brug over de Garonne tot aan de zuidkant van Pinsaguel. Dit werd in 2004 verdubbeld naar 2x2 rijstroken, waarmee het een korte voie express werd. In 1989 opende de enkelbaans bypass van Saverdun. In 2005 en 2007 is de N20 vanaf Pinsaguel tot de zuidkant van Vernet naar 2x2 rijstroken verbreed, inclusief een omlegging bij Vernet, maar dit is een dubbelbaans weg met rotondes en dus geen voie express.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Knooppuntsymbool.svg A64 FR.svg Pinsaguel (1e rb) 3,6 km 00-00-1979
Saverdun-Nord Saverdun-Sud (1e rb) 4,5 km 00-07-1989
Knooppuntsymbool.svg A64 FR.svg Pinsaguel (2e rb) 3,6 km 00-12-2004
Pinsaguel Labarthe-sur-Lèze (verdubbeling met rotondes) 4,1 km 04-05-2005
Labarthe-sur-Lèze Vernet-Sud (2x2 met rotondes) 5,3 km 20-06-2007

Pamiers - Tarascon-sur-Ariège

De N20 bij Ax-les-Thermes in de Pyreneeën.

Tussen Pamiers en Tarascon-sur-Ariège is de N20 als een voie express met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen aangelegd. De bouw van de verbeterde N20 begon in de jaren '80 en in 1982 opende de omlegging van Pamiers met één rijbaan. In 1985 opende een verlenging naar Patau, waarbij het deel langs Varilhes direct met 2x2 rijstroken is aangelegd, als eerste deel volwaardige voie express van de N20 in dit gebied. In 1989 opende een verlenging tot Permilhac aan de noordkant van Foix, waarbij het deel tussen Varilhes en Patau ook verdubbeld werd opengesteld. Vervolgens opende later in 1989 de tweede rijbaan langs Pamiers.

De bouw van het traject dieper in de Pyreneeën was lastig vanwege de weinige ruimte en impact op de natuur. Eind 1995 opende een 12 kilometer lang stuk voie express tussen de zuidkant van Foix en Tarascon-sur-Ariège. Uiteindelijk is op 1 februari 2001 de bypass van Foix opengesteld, waarbij de tunnel voorlopig met één buis in gebruik is.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Pamiers-Nord Varilhes-Nord (1e rb) 8,8 km 00-07-1982
Varilhes-Nord Varilhes-Sud 4,1 km 30-08-1985
Varilhes-Sud Patau (1e rb) 1,9 km 30-08-1985
Varilhes-Sud Patau (2e rb) 1,9 km 00-04-1989
Patau Permilhac 2,9 km 00-04-1989
Pamiers-Nord Varilhes-Nord (2e rb) 8,8 km 00-12-1989
Foix-Sud Tarascon-sur-Ariège 12,4 km 00-12-1995
Permilhac Foix-Sud 6,2 km 01-02-2001

Toekomst

Het is de bedoeling om de N20 tussen Tarascon-sur-Ariègne en Ax-les-Thermes te verbreden naar een voie expresse. Enkel ter hoogte van Ax-les-Thermes is al een klein stukje voie express geopend. Het is gepland om een rondweg met 2x2 rijstroken langs Tarascon-sur-Ariège aan te leggen, evenals een rondweg van Sinsat met 2x2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 21.400 voertuigen bij Pamiers en 19.000 voertuigen bij Foix. Dit daalt naar 9.300 voertuigen bij Ax-les-Thermes en 1.400 voertuigen door de Tunnel du Puymorens. Bij Bourg-Madame rijden 3.400 voertuigen.

Referenties

Routes nationales in Frankrijk

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N28N29N30N31N32N33N34N35N36N37N38N39N40N41N42N43N44N45N46N47N48N49N50N51N52N53N54N55N56N57N58N59N60N61N62N63N64N65N66N67N68N69N70N71N72N73N74N75N76N77N78N79N80N81N82N83N84N85N86N87N88N89N90N91N92N93N94N95N96N97N98N99

N100N101N102N103N104N105N106N107N108N109N110N111N112N113N114N115N116N117N118N119N120N121N122N123N124N125N126N127N128N129N130N131N132N133N134N135N136N137N138N139N140N141N142N143N144N145N146N147N148N149N150N151N152N153N154N155N156N157N158N159N160N161N162N163N164N165N166N167N168N169N170N171N172N173N174N175N176N177N178N179N180N181N182N183N184N185N186N188N189N190N191N192N193N194N195N196N197N198N199

N201N202N205N209N216N221N224N225N227N230N237N244N248N249N250N254N265N274N282N296N301N306N315N316N320N324N330N337N338N346N353N356N363N385N388N401N406N410N416N425N431N440N441N444N446N449N481N486N488N520N524N532N537N542N543N568N569N572N580N814N844