N20 (Tunesië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N20
Begin Médenine
Einde Hazoua
Lengte 331 km
Route

Médenine

Douz

Hazoua

De N20 of RN20 is een route nationale in Tunesië, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een oost-westroute vanaf Médenine tot Hazoua bij de grens met Algerije. De N20 is 331 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N20 verloopt tussen de N1 in Médenine en de N3 in Hazoua, nabij de grens met Algerije. De N20 verloopt door een gevarieerd landschap. Het traject ten westen van Médenine is een bochtige route door een heuvelachtig gebied met veel verspreide landbouwpercelen in een verder woestijngebied. Daarna volgt een vlakkere woestijn tot Douz, waar grootschalige oases met landbouw zijn, omringd door de woestijnen van de Sahara. De weg verloopt rond het Chott el Djerid, het grote zoutmeer van Tunesië. De weg voert daarbij door woestijngebied waar geïrrigeerde landbouw is. Dit gebied is echter erg dunbevolkt. Het laatste deel voert noordwaarts parallel aan de grens met Algerije tot Hazoua.

Geschiedenis

De wegverbinding is vermoedelijk pas na de koloniale tijd ontstaan, een kaart uit 1931 geeft nog geen enkele wegverbinding in dit gebied aan. Vanaf de jaren '80 is landbouw ontwikkeld vanuit ondergrondse waterbronnen en de oases rond het Chott el Djerid. Dit is het meest zuidelijke deel van de Tunesische Sahara waar landbouw mogelijk is. De oases rond Douz zijn relatief dichtbevolkt, maar de kunstmatige irrigatie ten zuiden van het Chott el Djerid is amper bevolkt. De N20 is volledig verhard. Volgens sommige kaarten is de weg als de C104 of R104 genummerd.

Referenties


Routes nationales in Tunesië

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20