N21 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Н 21
Begin Starobilsk
Einde Donetsk
Lengte 207 km
Route

Starobilsk

Luhansk

Krasnyi Luch

Torez

Shakhtars'k

Makiivka

Donetsk

De N21 (Oekraïens: H21) is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het oosten van het land. De weg vormt een noord-zuid en oost-westroute vanaf Starobilsk via Luhansk naar Donetsk. De weg is 207 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N21 begint in Starobilsk op R7 en voert dan enkelbaans zuidwaarts naar de grote stad Luhansk. Rondom Luhansk ligt deels een rondweg, die aansluit op de M04, die naar Donetsk verloopt via een alternatieve route. De N21 voert zuidwaarts door steppegebied naar Krasnyi Luch, waar men de M03 naar Shakhty kruist. De weg verloopt dan dwars door de stad Krasnyi Luch en voert daarna westwaarts via Torez naar Donetsk. De N21 bedient hier een groot aantal middelgrote plaatsen en voorsteden maar is enkelbaans uitgevoerd. De N21 eindigt op de ringweg N20 van Donetsk.

Geschiedenis

Voor de Tweede Wereldoorlog was het westelijkte deel tussen Snizhne en Donetsk al verhard. Dit was één van de weinige geasfalteerde wegen in Oost-Oekraïne in die tijd. Elders bestond de weg als verbeterde onverharde weg, die met name rond Krasnyi Luch een verbeterde weg was. Na de Tweede Wereldoorlog is de gehele weg geasfalteerd.

De N21 is een relatief onbelangrijke route. De twee grootste steden op de route, Luhansk en Donetsk, worden reeds door middel van de M04 met elkaar verbonden. De N21 bedient voornamelijk middelgrote steden zoals Krasnyi Luch, Torez en Makiivka, maar is niet bijzonder uitgebouwd. Voor het doorgaande verkeer heeft de N21 weinig belang. In 2006 ontstond de N21 tijdens de grote omnummering van het Oekraïense wegennet.

Conflict in de Donbass

Tijdens het conflict in de Donbass is in 2014 gevochten rond de N21, met name rond Luhansk. Aan de zuidkant van de stad is het klaverblad met de M04 deels ingestort. Verder is er met name gevochten in de frontlinie tussen Vesela Hora en Shchastia, waar de brug over de rivier de Siverskiy Donets uiteindelijk de semi-permanente grens werd. De N21 is hier niet meer doorgaand te berijden. Omstreeks 5 maart 2022 werd de brug opgeblazen tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

Referenties


Autowegen in Oekraïne