N2 (Bangladesh)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BD-N2.svg
Bangladesh N2 map.png
N2
Begin Dhaka
Einde Tamabil (IND)
Lengte 287 km
Route

Centrum.svg Dhaka BD-N1.svg

Centrum.svg Madhabdi

Centrum.svg Narsingdi

Centrum.svg Bharaib

Centrum.svg Sylhet

Centrum.svg Tamabil

Flag of India.svg NH40

De National Highway 2 of N2 is een national highway in Bangladesh. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Dhaka tot aan de grens met India bij Tamabil. De N2 verloopt via de noordoostelijke stad Sylhet. De N2 is 287 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 begint net ten oosten van Dhaka op de N1 en verloopt noordoostwaarts door de rand van de agglomeratie, met veel bedrijven en fabrieken. De weg is enkelbaans en verloopt door verder vlak gebied. Buiten Dhaka zijn er geen echt grote steden op de route, wel talloze kleine dorpen die vaak aan elkaar gegroeid zijn. Bij Bharaib steekt men via een brug met 2x2 rijstroken de rivier de Meghna over. De N2 verloopt daarna noordoostwaarts door het noordoosten van Bangladesh. De N2 doet veel dorpen aan, maar alleen de stad Sylhet is wat groter. Vanaf Sylhet voert de N2 met een boog naar de grens met India, die na Tamabil volgt. Direct over de grens liggen bergruggen. Aan Indiase zijde gaat de National Highway 40 verder naar Shillong.

Geschiedenis

De N2 is van oudsher de hoofdroute naar het noordoosten van Bangladesh. De 10 miljoen inwoners tellende Sylhet Division is er volledig van afhankelijk voor verkeer naar Dhaka en andere grote steden in Bangladesh. Sylhet zelf is met ruim 400.000 inwoners niet heel groot, het grootste deel van de bevolking woont op het platteland. Dat is mede de reden dat de N2 nog grotendeels enkelbaans is.

Bharaib Bridge

Bij Bharaib is in 2000-2002 een nieuwe brug over de rivier de Meghna aangelegd, met 2x2 rijstroken. Deze brug is mede door het Nederlandse bedrijf BAM aangelegd. De brug is van beton en is volgens het cantilever principe aangelegd. De brug heeft 7 overspanningen van 110 meter.[1][2]

Referenties

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg BD-N105.svg