N2 (Centraal-Afrikaanse Republiek)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 FR.svg
RN2 CAR map.png
RN2
Begin Bangui
Einde Obo
Lengte 1.250 km
Route

Centrum.svg Bangui N1

Centrum.svg Damara N4

Centrum.svg Ouatere

Centrum.svg Sibut N8

Centrum.svg Grimari

Centrum.svg Bambari

Centrum.svg Alindao

Centrum.svg Kongbo N9

Centrum.svg Dimbi

Centrum.svg Kembé

Centrum.svg Bangassou

Centrum.svg Rafaï

Centrum.svg Zemio

Centrum.svg Mboki

Centrum.svg Obo

De N2 of RN2 is een route nationale in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Bangui tot Obo in het uiterste oosten van het land. De weg is met 1.250 kilometer de langste genummerde weg van het land.

Routebeschrijving

In de hoofdstad Bangui splitst de N2 van de N1 af. De weg voert noordoostwaarts door vlakke savanne en bereikt na ruim 60 kilometer het dorp Damara, waar de N4 afsplitst. De N2 is tot aan Sibut geasfalteerd, waar de N8 afsplitst. De N2 slaat hier naar het oosten af en begint dan een lange route als zandweg naar het oosten van het land. De weg verloopt grotendeels parallel aan de grens met de Democratische Republiek Congo, die gevormd wordt door de rivier de Ubangi. De weg voert door het overgangsgebied van de jungle in het zuiden naar de savanne in het noorden, de bebossing is daarom niet erg dicht.

Er liggen enkele grotere plaatsen op de route, zoals Bambari en Bangassou. Hoe oostelijker men komt, hoe slechter de zandweg wordt. Tot aan Bangassou is het een redelijk brede zandweg, ten oosten daarvan zijn het niet veel meer dan sporen. De N2 zou in het dorp Obo eindigen. De grens met Zuid-Sudan ligt ongeveer 100 kilometer oostelijker, maar de weg van Obo naar de grens lijkt vrijwel niet te berijden voor voertuigen anders dan motoren.

Geschiedenis

De N2 is de enige weg naar het oosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. De weg concurreert met scheepvaart op de rivier de Ubangi. De weg is over ongeveer 160 kilometer geasfalteerd van Bangui naar Sibut. Het deel van Bangui naar Damara was één van de eerste langere geasfalteerde wegen van het land, en is in 1968 geasfalteerd. Later is het deel van Damara naar Sibut geasfalteerd. Oostelijk daarvan is geen verharding, ook niet in de wat grotere plaatsen op de route.

Referenties


Flag of the Central African Republic.svg Route Nationales in de Centraal-Afrikaanse Republiek Flag of the Central African Republic.svg

N1N2N3N4N5N6N8N9N10N11