N2 (Democratische Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 FR.svg
N2 DRC map.png
N2
Begin Mbuji-Mayi
Einde Beni
Lengte 1.404 km
Route

Centrum.svg Mbuji-Mayi

Centrum.svg Kabinda

Centrum.svg Lubao

Centrum.svg Kasongo

Centrum.svg Bukavu

Centrum.svg Goma

Centrum.svg Butembo

Centrum.svg Beni

De N2 of RN2 is een route nationale in de Democratische Republiek Congo. De weg vormt een noord-zuidverbinding door het oosten van het land, vanaf Mbuji-Mayi via Bukavu en Goma naar Beni. De route is 1.404 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 verloopt over het algemeen in noordoostelijke richting. De weg begint in de grote stad Mbuji-Mayi op de N1 en verloopt richting de regio Kivu. Alleen het deel door de provincie Sud-Kivu verloopt door jungles, de rest door meer open gebied. De N2 doet de stad Bukavu aan, de grootste stad in het oosten van Congo. Vanaf daar voert de N2 noordwaarts langs de westkant van het Lake Kivu, parallel aan de grens van Rwanda. In dit gebied zijn een aantal actieve vulkanen. Het laatste deel loopt parallel aan de grens met Uganda, via Butembo naar Beni, waar de weg op de N4 eindigt.

De N2 is over het algemeen in zeer slechte staat. Het gehele zuidelijke deel tussen Mbuyi-Mayi en Bukavu is een onverharde zandweg die frequent onbegaanbaar is. Alleen de eerste paar kilometer in Mbuji-Mayi is geasfalteerd. De route van Mbuji-Mayi naar Bukavu is nauwelijks een weg te noemen, laat staan een route nationale. Vlak voor Bukavu is een hoge bergpas van ruim 2.000 meter, ook dit deel is onverhard. In Bukavu is de N2 verhard, maar niet buiten Bukavu, met name het deel langs het Lake Kivu is een smalle en bochtige zandweg. Ook in de directe omgeving van Goma is de N2 geasfalteerd, maar niet in de stad Butembo.

Geschiedenis

De N2 wordt beschouwd als de belangrijkste weg van west- naar oost-Congo, maar is feitelijk nauwelijks begaanbaar buiten Mbuji-Mayi, Bukavu en Goma. De route is ten tijde van de Belgische koloniale periode aangelegd, maar niet onderhouden en conflicten vanaf de jaren 90 tot heden maken reparaties niet mogelijk. Naar verluidt was de N2 voor de jaren 90 grotendeels geasfalteerd.

Toekomst

In de regio's Bukavu en Goma zijn frequent conflicten en de regio heeft sterk geleden tijdens de eerste en tweede Congo-oorlog. De route is van levensbelang voor hulporganisaties en er wordt sinds 2006 dan ook getracht de N2 ten minste in deze regio's te asfalteren, maar het valt nog te bezien wanneer het lange deel van Mbuji-Mayi naar Bukavu geasfalteerd zal worden.

Referenties


Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Democratische Republiek Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9