N2 (Frans-Guyana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2
Begin Matoury
Einde Oiapoque (BR)
Lengte 184 km
Route

Matoury

Régina

Saint-Georges

BR-156

De N2 of RN2 is een route nationale in Frans-Guyana. De weg verloopt vanaf Matoury nabij Cayenne tot de grens met Brazilië bij Oiapoque. De N2 is 184 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 begint in Matoury, een voorstad van Cayenne. De weg verloopt zuidoostwaarts, overwegend door licht heuvelachtige jungle. Anders dan de N1 naar het westen verloopt de N2 door veel dunbevolkter gebied, met eigenlijk maar een paar gehuchten op de gehele route. De weg voert een behoorlijk stuk landinwaarts van de Atlantische Oceaan, door uniform dichtbebost gebied. Bij Régina steekt men de rivier de Approuague over. De N2 loopt door een stuk van de jungle van oostelijke Frans-Guyana binnen een circa 100 meter brede right-of-way, waar de jungle gekapt is om te voorkomen dat het de weg overgroeit. De N2 eindigt bij Saint-Georges op de grens met Brazilië. Aan Braziliaanse zijde gaat de BR-156 verder naar Macapá.

Geschiedenis

De N2 werd in 1951 gecreëerd en verving de historische route coloniale 3. De oorspronkelijke N2 was slechts 10 kilometer lang en liep van Matoury naar Rochambeau. In 1978 werd de route wat verlengd naar Le Galion en in de jaren '80 verder tot Régina. Sinds 1988 volgt de N2 de huidige route naar de grens met Brazilië. Vanaf 2003 is de route van de N2 door de jungle geasfalteerd van Régina tot Saint-Georges.

Pont sur l'Oyapock

De grens van Brazilië wordt gevormd door de rivier de Oyapock. Hier was oorspronkelijk een kleine veerdienst, onduidelijk is of hier ook voertuigen op mee konden. Sinds eind jaren '90 werd een brugverbinding tussen Frankrijk en Brazilië gepland, het definitieve plan is in 2008 onthuld door de presidenten van beide landen.

De brug is een tuibrug met een lengte van 378 meter, een hoogte van 15 meter boven de rivier en 83 meter hoge pylonen. Aan Franse zijde is een grensovergang aangelegd. De brug is tolvrij. Alhoewel de brug in 2012 al gereed was, was de aansluitende weg in Brazilië nog niet voltooid. De brug is was in 2015 nog niet opengesteld voor het verkeer.[1] Dit is de eerste wegverbinding tussen Frans-Guyana en de rest van Zuid-Amerika. Op zaterdag 18 maart 2017 ging de brug na jaren vertraging dan eindelijk open voor verkeer [2]

Referenties

Route Nationales in Frans-Guyana

N1N2