N2 (Gabon)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 FR.svg
N2 Gabon map.png
N2
Begin Ndjole
Einde Woleu Ntem (CAM)
Lengte 435 km
Route

Centrum.svg Ndjole

Centrum.svg Mitzic

Centrum.svg Oyem

Centrum.svg Bitam

Centrum.svg Woleu Ntem

Flag of Cameroon.svg N2

De N2 is een route nationale in Gabon. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden en noorden van het land, vanaf de N1 bij Ndjole tot de grens met Kameroen bij Woleu Ntem. De route is 435 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 begint ten westen van Ndjole op de N1 en voert in eerste instantie noordoostwaarts, langs de rivier de Ogooué. Ten noorden van Ndjole splitst de N3 af, waarna de N2 verder noordoostwaarts loopt door de dichte jungle, en de N4 afsplitst. Daarna voert de weg noordwaarts door de zeer dichte jungle. Er liggen nauwelijks plaatsen op de route. Ten zuiden van Oyem sluit de N5 uit Libreville aan. Oyem is de grootste stad op de route. Verder noordwaarts volgt de grens met Kameroen, waarna de Kameroense N2 verder gaat naar Yaoundé.

Geschiedenis

Onduidelijk is welk deel van de N2 geasfalteerd is. In elk geval is het noordelijk deel geasfalteerd, mogelijk het deel vanaf de N5 tot de grens met Kameroen. Het middendeel is waarschijnlijk een onverharde weg die vaak niet begaanbaar is vanwege de moesson. Ndjole is een relatief belangrijk centrum omdat hier wordt overgeslagen vanaf de rivier de Ogooué naar de weg, dus de N2 is in dit gebied mogelijk geasfalteerd. In het noorden van Gabon wordt cacao en koffie verbouwd, dat voornamelijk naar Kameroen geëxporteerd wordt.

Referenties


Flag of Gabon.svg Route nationales in Gabon Flag of Gabon.svg

N1N2N3N4N5N6

A1