N2 (Gabon)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2
Begin Ndjole
Einde Woleu Ntem (CAM)
Lengte 435 km
Route

Ndjole

Mitzic

Oyem

Bitam

Woleu Ntem

N2

De N2 is een route nationale in Gabon. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden en noorden van het land, vanaf de N1 bij Ndjole tot de grens met Kameroen bij Woleu Ntem. De route is 435 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 begint ten westen van Ndjole op de N1 en voert in eerste instantie noordoostwaarts, langs de rivier de Ogooué. Ten noorden van Ndjole splitst de N3 af, waarna de N2 verder noordoostwaarts loopt door de dichte jungle, en de N4 afsplitst. Daarna voert de weg noordwaarts door de zeer dichte jungle. Er liggen nauwelijks plaatsen op de route. Ten zuiden van Oyem sluit de N5 uit Libreville aan. Oyem is de grootste stad op de route. Verder noordwaarts volgt de grens met Kameroen, waarna de Kameroense N2 verder gaat naar Yaoundé.

Geschiedenis

In 1962 is gestart met de bouw van een 100 kilometer lange weg vanaf de N3 bij Alembé tot aan Lalará, wat vanaf 1965 is voortgezet met steun van de World Bank.[1] Vanaf 1965 is ook 40 kilometer tussen N'Djolé en Alembé aangelegd. In 1971 is 55 kilometer van de N2 tussen Lalará en Mitzic verhard met financiering van de World Bank.[2] Deze projecten waren ter ontsluiting van het binnenland voor de exploitatie van de bosbouw.

Omstreeks 1994 is het westelijkste deel tussen de N1 in Bifoun en N'Djolé als verharde weg aangelegd.[3] In die periode is ook 118 kilometer tussen Mitzic en Oyem als verharde weg aangelegd. Later in de jaren '90 is ook het traject van Oyem tot de grens met Kameroen bij Eboro verhard.[4]

Daarmee zou de volledige lengte van de N2 verhard moeten zijn. N'Djolé is een relatief belangrijk centrum omdat hier wordt overgeslagen vanaf de rivier de Ogooué naar de weg. In het noorden van Gabon wordt cacao en koffie verbouwd, dat voornamelijk naar Kameroen geëxporteerd wordt.

Referenties

Routes nationales in Gabon

N1N2N3N4N5N6

A1