N2 (Ghana)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2
Begin Tema
Einde Kulungulu
Lengte 640 km km
Route

Tema

Peki

Nkwanta

Yendi

Gushiegu

Nakpanduri

Garu

Bawku

Kulungu

N16

De N2 is een national route in Ghana. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van het land, vanaf Tema nabij Accra tot aan de grens met Burkina Faso bij Kulungulu. De N2 is 640 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Adomi Bridge over de Volta.

De N2 vormt de primaire noord-zuidroute van oostelijk Ghana, ten oosten van het grote Lake Volta langs. Het is in deze streek de enige doorgaande weg. De weg verloopt op een groot deel van de route dicht langs de grens met Togo. De weg voert door een streek die enigszins bergachtig is, één van de weinige meer bergachtige gebieden van Ghana. Het beginpunt is de stad Tema, een grote voorstad van Accra. Er liggen echter geen andere steden van betekenis op de route, de overige plaatsen zijn aanzienlijk kleiner.

Bij Atimpoku steekt de N2 via een boogbrug de rivier de Volta over, niet ver vanaf de grote stuwdam van het Lake Volta. Bij Domanko is een kleinere brug over de rivier de Oti.

De N2 is maar ten dele verhard, ten noorden Nkwanti is de weg nog over een grote afstand onverhard tot Yendi. Ten noorden van Yendi is de N2 weer een stuk geasfalteerd tot voorbij Gushiegu. Het noordelijkste deel tot de grens met Burkina Faso is weer verhard. Net over de grens in Burkina Faso sluit de N2 op de Burkinese N16 aan, die verder gaat naar Koupela.

Geschiedenis

In de Britse koloniale periode bestond er al een noord-zuidroute door Ghana in deze corridor, die van zuid naar noord in betekenis af nam. Het zuidelijkste deel tussen Tema en Have Etoe was een first class road, het deel van Have Etoe naar Gushiegu een second class road en het noordelijkste deel van Gushiego naar de grens met Burkina Faso een third class road, feitelijk niet meer dan een zandpad. De weg verliep indertijd over de oostoever van de rivier de Volta, dit deel is later onder water komen te staan met de bouw van de Akosombo Dam tussen 1961 en 1965 waarmee het grootste stuwmeer ter wereld ontstond. De N2 is toen over een oostelijker route dichter langs de grens met Togo geleid.

Er was oorspronkelijk een veerdienst over de Volta bij Atimpoku. Op 25 januari 1957 is hier de Adomi Bridge geopend, een 334 meter lange boogbrug. Dit was indertijd één van de grootste bruggen in West-Afrika en de eerste brug over de rivier de Volta.

Op 16 mei 2020 opende een nieuwe ongelijkvloerse aansluiting ter hoogte van de Accra - Tema Motorway, die een rotonde verving.[1]

De N2 heeft verder geen grote betekenis, het middendeel en noordelijk deel kennen nog lange onverharde trajecten. Op het middendeel zijn delen nog geasfalteerd, op het noordelijk deel is bijna de gehele route onverhard. In de periode 2019-2021 is de weg tussen Bawku en de grens met Burkina Faso heraangelegd als verharde weg. In 2022 kwam de verbetering van 56 kilometer tussen Jasikan en Dodo Pepesu gereed.[2] Dit deel was reeds verhard en is verbreed en hergeasfalteerd.

Referenties

Hoofdwegennet in Ghana

George Walker Bush MotorwayAccra - Tema Motorway

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N16N18