N2 (Guinea-Bissau)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2
Begin São Domingos (SN
Einde Gandembel (RG)
Lengte 235 km
Route

São Domingos

Ingoré

Bula

Bissau


Enchudé

Buba

Gandembel

N3

De N2 of EN2 is een estrada nacional in Guinea-Bissau. De weg vormt de kustroute van het land en bestaat uit twee delen, een 114 kilometer lang noordelijk deel tussen de grens met Senegal bij São Domingos en de hoofdstad Bissau en een 121 kilometer lang zuideijk deel van Enchudé tot de grens met Guinea bij Gandembel. De gecombineerde route is 235 kilometer lang.

Routebeschrijving

De brug over de rio Cacheu bij São Vicente.

N2A Noordelijk deel

De N2 begint op de grens met Senegal, even ten noorden van het plaatsje São Domingos. Aan Senegalese zijde sluit de N4 naar Ziguinchor aan. De N2 is geasfalteerd en slaat in São Domingos naar het oosten af, om een eindje parallel aan de Senegalese grens te verlopen. De N2 voert door vlak terrein met vrij veel begroeiing. Bij Ingoré slaat de N2 weer naar het zuiden af, op dit punt gaat de N3 verder oostwaarts. Bij São Vicente ligt een langere brug over de rivier de Cacheu. Vlak voor de hoofdstad Bissau volgt een tweede langere brug over de rivier de Mansoa. Kort daarna mondt de N2 op de N1 uit.

N2B Zuidelijk deel

De hoofdstad Bissau ligt aan het brede estuarium van de rivier de Geba, die op dit punt meer dan 10 kilometer breed is. Er zijn veerdiensten naar het andere deel van de N2, anders moet men rond het estuarium rijden. De N2 begint weer in het gehucht Enchudé en voert zuidwaarts als zandweg. Vrij snel draait de N2 landinwaarts om een grote boog rond een baai te maken. Dit gebied is vrij dunbevolkt, er zijn maar een paar plaatsen groter dan een gehucht op de route. De N2 is grotendeels onverhard, behalve een traject van Buba tot nabij Quebo. Vlak voor Quebo sluit de N4 aan, die verder landinwaarts voert. De N2 verloopt daarna weer zuidwaarts tot aan de grens met Guinea bij Gandembel. Het deel van Gandembel tot de Guinese grens is feitelijk niet meer dan een zandpad door de jungle. Aan Guinese zijde sluit de N3 naar Conakry aan.

Geschiedenis

De weg is ten tijde van de Portugese koloniale tijd ontwikkeld. Het noordelijk deel had hierbij meer belang dan het zuidelijk deel. Dit is een geasfalteerde weg. Oorspronkelijk waren er echter geen bruggen over de getijderivieren ten noorden van Bissau. Bij João Landim is een 720 meter lange brug over de rio Mansoa aangelegd,[1] die in januari 2004 is geopend.[2] Op 19 juni 2009 opende de 730 meter lange brug over de rio Cacheu.[3]

De N2 is onderdeel van de Trans-African Highway 7, die van Dakar naar Lagos verloopt. In de praktijk bestaat het deel in het grensgebied met Guinea niet, dit is een pad door het bos zonder formele grensovergang, ondanks dat de wegen aan beide kanten van de grens als een nationale weg geclassificeerd zijn. Het zuidelijk deel van de N2 was in 2020 nog grotendeels onverhard. Alleen het deel tussen Buba en Quebo was op dat moment geasfalteerd, wat al voor 2010 is uitgevoerd.

Referenties

Estradas nacionais in Guinea-Bissau

N1N2N3N4N5