N2 (Kameroen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 FR.svg
N2 Cameroon map.png
N2
Begin Yaoundé
Einde Abang-Minko
Lengte 275 km
Route

Centrum.svg Yaoundé N1 FR.svgN3 FR.svgN10 FR.svg

Centrum.svg Mbalmayo

Centrum.svg Mengueme

Centrum.svg Nemeyong N17 FR.svg

Centrum.svg Ebolowa N17 FR.svg

Centrum.svg Ambam

Flag of Gabon.svg N2

De N2 of RN2 is een route nationale in Kameroen. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Yaoundé tot de grens met Gabon bij Abang-Minko. De N2 is 275 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 begint in het centrum van Yaoundé, op het centrale plein waar ook de N1, N3 en N10 samenkomen. De N2 is een relatief eenvoudige stadsweg, met maar gedeeltelijk vier rijstroken. De Autoroute Yaoundé - Nsimalen verloopt parallel aan de N2 tot aan het vliegveld Nsimalen ten zuiden van Yaoundé.

Na Yaoundé voert de N2 zuidwaarts door dichte bossen, onderdeel van de equatoriale jungles van Centraal-Afrika. Het gebied is maar beperkt ontgonnen, maar er liggen wel een aantal plaatsen op de route. De weg kent ook enige lintbebouwing. De N2 is een eenvoudige enkelbaans weg door een gebied met maar beperkte hoogteverschillen. De N2 valt een stuk samen met de N17, dit traject voert oost-west van Nemeyong naar Ebolowa. De weg voert daarna verder zuidwaarts door dichte bossen via Amban naar de grens met Gabon. Aan Gabonese zijde gaat de N2 verder naar Oyem en uiteindelijk Libreville.

N2A

De N2A is een 31 kilometer lange aftakking van de N2 in het uiterste zuiden van Kameroen, vanaf Amban naar de grens met Equatoriaal Guinea. Deze weg is geasfalteerd en sluit in Equatoriaal Guinea aan op een autoweg naar Ciudad de la Paz.

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de geschiedenis van de weg. De weg is vermoedelijk in de koloniale tijd aangelegd maar waarschijnlijk pas later geasfalteerd. De gehele route is verhard. Er is in het uiterste zuiden van Amban ook een verharde zijtak naar Equatoriaal Guinea, dit is de primaire wegverbinding tussen Kameroen en Equatoriaal Guinea. In 2021 opende de Autoroute Yaoundé - Nsimalen parallel aan de N2 als betere verbinding naar de luchthaven van Yaoundé.

Referenties


Flag of Cameroon.svg Routes nationales en autoroutes in Kameroen Flag of Cameroon.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22

Autoroute Kribi - LolabéAutoroute Yaoundé - DoualaAutoroute Yaoundé - Nsimalen