N2 (Kosovo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2
Begin Zubin Potok (SRB)
Einde Hani i Elezit (NMK)
Lengte 135 km
Route

Zubin Potok

Mitrovicë (Kosovska Mitrovica)

Prishtinë (Priština)

Gllogoc (Glogovac)

Ferizaj (Uroševac)

Kaçanik (Kačanik)

Hani i Elezit (Đeneral Janković)

De N 2 is een Rrugë Nacionale (Albanees) of Nacionalni put (Servisch) in Kosovo. De weg vormt een oost-westroute door het noorden en oosten van het land, vanaf de grens met Servië bij Zubin Potok via Pristina naar de grens met Noord-Macedonië bij Hani i Elezit. De weg is 135 kilometer lang.[1]

Routebeschrijving

Ten westen van Zubin Potok begint de N2 op de grens met Servië. Aan de Servische zijde gaat de IB-32 verder naar Berane in Montenegro. De N2 voert langs het Gazivode stuwmeer, met enkele viaducten over zijarmen hiervan. De omgeving is hier bergachtig, maar de toppen zijn hier niet veel hoger dan 1100 meter. De N2 voert vlak langs de dam en loopt dan door een dal langs het dorp Zubin Potok. De weg voert dan door het zuiden van de stad Kosovska Mitrovica, Mitrovicë in het Albanees. De N2 verloopt door een korte tunnel onder een woonwijk en slaat bij een krappe trompetaansluiting naar het zuiden af. Hier begint de N22.3, de weg naar Baljevac in Servië. De N2 voert dan in zuidoostelijke richting door een breed dal en is breed en recht. Er is wel vrij veel bebouwing langs de weg. Vanaf Milloshevë wordt de weg dubbelbaans en telt dan 2x2 rijstroken naar de hoofdstad Pristina.

De N2 is een belangrijke 2x2 weg door de rand van de hoofdstad Pristina, en kruist met een ongelijkvloerse Rottepolderplein-aansluiting de N9, de weg vanuit Pejë. De N2 is vanuit Pristina naar het zuiden snelwegachtig uitgebouwd met 2x2 rijstroken en aan beide zijden nog eens 2 rijstroken voor lokaal verkeer. Er zitten hier veel bedrijven en tankstations langs de weg. Ten noorden van Lipjan eindigt het 2x2-deel en splitst de N25 naar Prizren af. De N2 volgt daarna een recht tracé door het brede dal langs Ferizaj. Dit deel van de route is redelijk goed uitgebouwd en maakt hoge snelheden mogelijk. Vanaf Kaçanik wordt het dal een stuk smaller en voert de weg naar Hani i Elezit, waarna de grens met Noord-Macedonië volgt. Aan Macedonische zijde gaat de A4 verder naar Skopje.

Geschiedenis

De N2 was vroeger genummerd als de M2 en was één van de belangrijkste wegen van Joegoslavië en liep vanaf de grens met Italië naar de grens met Griekenland. Na het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren 90 kwam de M2 in diverse landen te liggen, en werd hij in Slovenië, Kroatië, Montenegro en Noord-Macedonië omgenummerd. Het nummer M2 bestaat thans nog in Bosnië-Herzegovina en Kosovo. In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk van Servië en kwam de weg in Kosovo te liggen. De M2 is uiteindelijk in Kosovo hernummerd in N2.

In recente jaren is de N2 met name in de ruime omgeving van Prishtinë gemoderniseerd en verbreed naar 2x2 en deels 4x2 rijstroken met een parallelsysteem. In Pristina is een ongelijkvloers rotondeknooppunt met de N9 aangelegd dat in 2011 is opengesteld.

Toekomst

Op lange termijn is er de wens een volledige autosnelweg te bouwen van Pristina naar Skopje. Deze snelweg is deels gereed en als R6 genummerd. Rondom Vushtrri (Vučitrn) wordt een bypass aangelegd met 2x2 rijstroken. Het is niet bekend wanneer dit tracé wordt opengesteld voor het verkeer.

Servische wegnummering

Servië beschouwt Kosovo nog altijd als deel van haar grondgebied en heeft daarom bij de hernummeringen in 2013 een eigen nummer aan deze route gegeven, namelijk de IB-32 van Servië tot Kosovska Mitrovica en de IB-31 van Kosovska Mitrovica tot de grens met Noord-Macedonië[2]. De Servische wegenautoriteit heeft echter geen enkele inspraak of invloed op de wegen in Kosovo.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo