N2 (Mauritanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 FR.svg
N2 RIM map.png
N2
Begin Rosso
Einde Nouadhibou
Lengte 680 km
Route

Flag of Senegal.svg N2 FR.svg

Centrum.svg Rosso

Centrum.svg Nouakchott N1 FR.svg N3 FR.svg

Centrum.svg Nouadhibou

De N2 of RN2 is een route nationale in Mauritanië. De weg vormt een noord-zuidroute langs de westkust, vanaf de grens met Senegal bij Rosso via de hoofdstad Nouakchott tot aan de havenstad Nouadhibou. De route is circa 680 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 begint in Rosso, gelegen aan de rivier de Sénégal op de grens met het gelijknamige land Senegal. Er is hier geen brug over de rivier, men moet via een veerdienst naar de Senegalese N2. De N2 voert dan noordwestwaars naar de Atlantische kust en daarna noordwaarts, parallel aan de kust. De N2 loopt nergens direct langs zee, de afstand is veelal rond 5 kilometer. Het landschap bestaat uit een zandwoestijn, met wel enig struikgewas. De gehele route van Rosso tot Nouakchott is geasfalteerd. Vanaf Nouakchott tot Tiouilit is de weg met 2x2 rijstroken uitgevoerd, wat ook wel de enige snelweg van Mauritanië wordt genoemd, alhoewel het geen volwaardige autosnelweg is. Het 2x2-deel is zo'n 25 kilometer lang.

Noordelijk van Nouakchott loopt de N2 ook langs de Atlantische kust, wederom op een paar kilometer afstand van zee. Ook de gehele route van Nouakchott naar Nouadhibou is geasfalteerd. Het laatste deel van de N2 verloopt zuidwaarts omdat Nouadhibou op een schiereiland ligt. Dit deel loopt ook op korte afstand van de grens met Marokko. Een zijweg verloopt naar Marokko en is de doorgaande route langs de Atlantische kust. De N2 voert tussen Nouakchott en Nouadhibou door zeer afgelegen woestijngebied, maar er zijn wel enkele tankstations.

Geschiedenis

De N2 is de enige N-weg van Mauritanië die volledig geasfalteerd is.

Het noordelijk deel van Nouakchott naar Nouadhibou was oorspronkelijk niet meer dan een set sporen in het zand. Het was indertijd gebruikelijk om over het strand te rijden, omdat hier hogere rijsnelheden mogelijk waren. Bij tij moest het verkeer weer over de slechter uitgebouwde zandsporen. Het deel van Nouakchott tot Nouadhibou is in de periode 2003-2005 geasfalteerd, feitelijk was dit een volledig nieuwe wegverbinding door de woestijn.[1] Circa 2003 is het 2x2-deel ten noorden van Nouakchott opengesteld, daarvoor was het een onverharde zandweg. Ten noorden van Nouakchott is een nieuwe luchthaven aangelegd, die de N2 verbindt met de stad zelf. In 2016 opende hiervan de eerste ongelijkvloerse kruising van het land.

Bij Rosso was oorspronkelijk een veerdienst over de rivier de Sénégal naar Senegal. Op 30 november 2021 begon de bouw van een vaste brug.[2]

Referenties