N2 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 Mozambique.svg
N2 Mozambique map.png
N2
Begin Maputo
Einde Naamacha
Lengte 77 km
Route

Centrum.svg Maputo N1 Mozambique.svg

Centrum.svg Matola N4 Mozambique.svg

Centrum.svg Boane

Centrum.svg Bongolo N3 Mozambique.svg

Centrum.svg Naamacha

Flag of Swaziland.png MR3 Swaziland.svg

De N2 of EN2, voluit de Estrada Nacional Nº 2, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt een oost-westverbinding in het zuiden van het land, vanaf de hoofdstad Maputo tot de grens met Swaziland bij Naamacha. De N2 is 77 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 begint in het centrum van Maputo als de westelijke invalsweg. Hier sluit ook de autoweg over de brug naar Katembe aan, evenals de N1 naar het noorden. De N2 telt dan 2x3 rijstroken en is een tolweg. Alhoewel geen formele autosnelweg, zijn er wel wat ongelijkvloerse kruisingen. In de grote voorstad Matola slaat de N4 naar Zuid-Afrika af. De weg versmalt dan naar een enkelbaans weg en steekt de rivier de Matola over. De N2 voert dan door de relatief dichtbevolkte periferie van Maputo, door kleinere voorsteden als Belo Horizonte en Boane.

De weg voert tussen Boane en Bongolo door een lage maar markante bergrug. In Bongolo sluit de N3 aan die zuidwaarts voert. Hierna voert de N2 door een bergachtige streek met lage bergen. Na Naamacha volgt de grens met Swaziland waar de weg MR3 naar Mbabane aansluit.

Geschiedenis

De N2 is van oudsher de belangrijkste wegverbinding tussen Mozambique en Swaziland, daarnaast is het ook één van de primaire invalswegen van de hoofdstad Maputo. De weg had in Maputo al in of voor de jaren '90 2x2 rijstroken met een diamantaansluiting met de N1. Het 2x2 deel eindigde toen al op de N4 en het was ook al een tolweg, met een groot tolplein in het westen van Maputo. Deze tolweg werd in 1997 in gebruik genomen als een concessie van Trans African Concessions Moçambique. In 2019 is de tolweg naar 2x3 rijstroken verbreed, grotendeels binnen het bestaande wegprofiel.

Referenties


Flag of Mozambique.svg Estradas nacionais in Mozambique Flag of Mozambique.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14