N2 (Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 FR.svg
RN2 Republiek Congo map.png
RN2
Begin Brazzaville
Einde Ouesso
Lengte 1.185 km
Route

Centrum.svg Brazzaville N1

Centrum.svg Moembe

Centrum.svg Ngo

Centrum.svg Gamboma

Centrum.svg Oyo

Centrum.svg Obouya

Centrum.svg Owando

Centrum.svg Makoua

Centrum.svg Ouesso

De N2 of RN2 is een route nationale in de Republiek Congo. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Brazzaville naar Ouesso in het noorden van het land. De N2 is met 1.185 kilometer de langste weg van het land.

Routebeschrijving

De N2 begint in de hoofdstad Brazzaville, waar ook de N1 begint. De N2 is in Brazzaville een enkelbaans weg en voert ongeveer 25 kilometer door bebouwd gebied. De weg verloopt noordwaarts door dunbevolkt platteland. De grootste dorpen in de regio liggen wel langs de N2. De weg voert vanaf Brazzaville de eerste 300 kilometer door vrij open gebied met weilanden en savanne-landschap, dat naar het noorden toe overgaat in de regenwouden. De jungle wordt naar het noorden toe dichter en overheerst uiteindelijk alles, met name in het departement Sangha. De weg eindigt in Ouesso, gelegen aan de rivier de Sangha, op korte afstand van de grens met Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Vanaf hier gaan geen wegen verder.

Geschiedenis

In de jaren '60 werd de Trans-Equator Highway voorzien, die vanaf N'Djamena in Tsjaad naar Pointe-Noire in de Republiek Congo moest lopen. De aanleg hiervan bleek onhaalbaar in het noorden van de Republiek Congo, waar dermate dichte jungle is, dat wegenaanleg niet mogelijk bleek. Transport ging destijds en ook tegenwoordig, nog over de rivieren Ubangi en Congo van Bangui naar Brazzaville, en vanaf daar per spoor.

Een poging om de route door het noorden van de Republiek Congo aan te leggen werden midden jaren '70 gestaakt. De N2 reikt echter behoorlijk ver noordelijk, en is een alternatief voor riviertransport tussen Ouesso en Brazzaville. Het noordelijk deel van de N2, tussen Owando en Ouesso, raakte vanaf de burgeroorlog in 1997 onberijdbaar omdat hij niet onderhouden werd.

Vrij grote delen van de N2 zijn na 2000 geasfalteerd, het was de eerste langere asfaltweg van de Republiek Congo. In 2014 leek een groot deel van de route tussen Brazzaville en Owanda geasfalteerd. Het noordelijk deel van Owando tot de rivier de Mambili in het departement Cuvette is tussen 2008 en 2012 geasfalteerd door China. Dit kostte $ 366 miljoen.[1] In 2012 zou begonnen zijn om ook het deel vanaf de rivier de Mambili tot Ouesso te asfalteren.[2]

Referenties

Flag of the Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Republiek Congo Flag of the Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6