N2 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2
Begin Bargny-Gouddau
Einde Kidira (RMM)
Lengte 831 km
Route

Bargny-Gouddau

Thiès

Tivaoune

Meckhe

Kébémer

Louga

Saint-Louis

Richard Toll

Haere Lao

Matam

Bakel

Kidira

De N2 of RN2 is een route nationale in Senegal. De weg vormt een oost-westroute vanaf Bargny-Gouddau nabij Dakar tot aan Kidira bij de grens met Mali. De N1 legt deze route ook af, maar de N2 loopt noordelijker via Saint-Louis. Het is daarom de langste route nationale van Senegal met een lengte van 831 kilometer.

Routebeschrijving

De N2 begint in Bargny-Gouddau op de N1 en loopt oostwaarts door groen en gecultiveerd gebied naar de stad Thiès. Rondom Thiès ligt een westelijke rondweg die deels met 2x2 rijstroken is uitgevoerd. In Thiès splitst de N3 af, die een binnendoorroute naar Matam vormt, de N2 volgt een langere route langs de westkust via Saint-Louis. Naar het noorden toe wordt het gebied droger, maar het gebied is geen echte woestijn. De stad Saint-Louis is gelegen op een eiland, waarbij de N2 door het centrum gaat, maar er is ook een oostelijke bypass.

Vanaf Saint-Louis voert de N2 oostwaarts, parallel aan de rivier de Sénégal, die tevens de grens met Mauritanië vormt. Dit gebied is ook vrij groen vanwege deze rivier, die landbouw mogelijk maakt. Ten westen van Richard Toll is een veerdienst over de rivier, die naar Rosso in Mauritanië leidt, vanwaar de Mauritanische N2 verder naar Nouakchott gaat. In 2024 moet, als alles volgens plan verloopt, deze veerdienst vervangen zijn door een brug, de Pont de Rosso.

Oostelijk van hier heeft de N2 minder internationaal belang en is vooral een regionale route die de dorpen langs de rivier de Sénégal met elkaar verbindt. Dit gebied bestaat voornamelijk uit woestijn, alleen direct langs de rivier is het landschap gecultiveerd. De N2 buigt geleidelijk naar het zuidoosten af en heeft niet veel zijwegen vanwege de rivier aan de ene kant en de woestijn aan de andere kant. Wel is er bij Matam een belangrijk kruispunt waar de N3 uit Thiès eindigt en de N7 naar het zuiden begint. Het laatste deel tot Kidira voert door droog gebied, op wat grotere afstand van de rivier en eindigt in Kidira weer op de N1.

Aftakkingen

  • N2.B1: N2 - École William Ponty (3 km)
  • N2.B2: voie de contournement nord de Thiès (11 km)
  • N2.B3: bretelle d'entrée - sortie de Ndiassane (4 km)
  • N2.B4: Pire Gourèye - Diack Saw (11 km)
  • N2.B5: Guéoul - Ngourane (7 km)
  • N2.B6: bretelle d'entrée - sortie de Louga (5 km)
  • N2.B7: N2 - Diama (20 km)
  • N2.B8: N2 - Rosso - grens Mauritanië (6 km)
  • N2.B9: bretelle d'entrée - sortie de Dagana (5 km)
  • N2.B10: Terédji - Podor (19 km)
  • N2.B11: N2 - Médina Ndiathbé (3 km)
  • N2.B12: N2 - Goléré (2 km)
  • N2.B13: N2 - Moudéri - Diawara - Bakel - N2 (47 km)

Geschiedenis

De N2 heeft van oudsher twee belangen. Het deel tussen Dakar en Saint-Louis is één van de belangrijkste interstedelijke verbindingen van Senegal en geeft ook toegang naar Mauritanië. Daarnaast speelt de N2 een belang als handelsroute tussen de landbouwgebieden langs de rivier de Sénégal, alhoewel het gebied in Oost-Senegal minder intensief gecultiveerd is als in het noorden.

Het traject van Dakar naar Saint-Louis is al in de Franse koloniale ontwikkeld als all-weather road. Dit was een 'piste principale'. Na onafhankelijkheid is deze weg als één van de eerste wegenprojecten aangepakt in de periode 1960-1965. Eind jaren '60 strekte de verharde weg langs de rivier de Sénégal tot Ndioum en circa 1969-1970 is het deel van Ndioum tot Ouro Sogui in het oosten van Senegal geasfalteerd.[1] Het traject van Ouro Sogui tot Kidira is vermoedelijk in de jaren '70 geasfalteerd.

Referenties

Autoroutes & routes nationales in Senegal

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17