N2 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2 FR.svg
N2 SN map.png
N2
Begin Bargny-Gouddau
Einde Kidira (RMM)
Lengte 835 km
Route

Centrum.svg Bargny-Gouddau N1 FR.svg

Centrum.svg Thiès N3 FR.svg

Centrum.svg Tivaoune

Centrum.svg Meckhe

Centrum.svg Kébémer

Centrum.svg Louga

Centrum.svg Saint-Louis

Centrum.svg Richard Toll

Centrum.svg Haere Lao

Centrum.svg Matam N3 FR.svg N7 FR.svg

Centrum.svg Bakel

Centrum.svg Kidira N1 FR.svg

De N2 of RN3 is een route nationale in Senegal. De weg vormt een oost-westroute vanaf Bargny-Gouddau nabij Dakar tot aan Kidira bij de grens met Mali. De N1 legt deze route ook af, maar de N2 loopt noordelijker via Saint-Louis. Het is daarom de langste route nationale van Senegal met een lengte van circa 835 kilometer.

Routebeschrijving

De N2 begint in Bargny-Gouddau op de N1 en loopt oostwaarts door groen en gecultiveerd gebied naar de stad Thiès. Rondom Thiès ligt een westelijke rondweg die deels met 2x2 rijstroken is uitgevoerd. In Thiès splitst de N3 af, die een binnendoorroute naar Matam vormt, de N2 volgt een langere route langs de westkust via Saint-Louis. Naar het noorden toe wordt het gebied droger, maar het gebied is geen echte woestijn. De stad Saint-Louis is gelegen op een eiland, waarbij de N2 door het centrum gaat, maar er is ook een oostelijke bypass.

Vanaf Saint-Louis voert de N2 oostwaarts, parallel aan de rivier de Sénégal, die tevens de grens met Mauritanië vormt. Dit gebied is ook vrij groen vanwege deze rivier, die landbouw mogelijk maakt. Ten westen van Richard Toll is een veerdienst over de rivier, die naar Rosso in Mauritanië leidt, vanwaar de Mauritanische N2 verder naar Nouakchott gaat.

Oostelijk van hier heeft de N2 minder internationaal belang en is vooral een regionale route die de dorpen langs de rivier de Sénégal met elkaar verbindt. Dit gebied bestaat voornamelijk uit woestijn, alleen direct langs de rivier is het landschap gecultiveerd. De N2 buigt geleidelijk naar het zuidoosten af en heeft niet veel zijwegen vanwege de rivier aan de ene kant en de woestijn aan de andere kant. Wel is er bij Matam een belangrijk kruispunt waar de N3 uit Thiès eindigt en de N7 naar het zuiden begint. Het laatste deel tot Kidira voert door droog gebied, op wat grotere afstand van de rivier en eindigt in Kidira weer op de N1.

Geschiedenis

De N2 heeft van oudsher twee belangen. Het deel tussen Dakar en Saint-Louis is één van de belangrijkste interstedelijke verbindingen van Senegal en geeft ook toegang naar Mauritanië. Daarnaast speelt de N2 een belang als handelsroute tussen de landbouwgebieden langs de rivier de Sénégal, alhoewel het gebied in oost-Senegal minder intensief gecultiveerd is als in het noorden.

Referenties


Flag of Senegal.svg Autoroutes & Route Nationales in Senegal Flag of Senegal.svg

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7