N2 (Togo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N2
Begin Lomé
Einde Aného
Lengte 50 km
Route

Lomé

Aného

RNIE1

De N2 of RN2 is een route nationale in Togo. De weg vormt een oost-westroute langs de kust, vanaf de hoofdstad Lomé tot de grens met Benin bij Aného. De N2 is 50 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N2 ligt langs nagenoeg de volledige kustlijn van Togo, tussen het centrum van Lomé en de grens met Benin bij Aného. De N2 ligt in het verlengde van de korte N3, die naar de grens met Ghana loopt. De N2 telt over de volledige lengte 2x2 rijstroken en voert ook door continu bebouwd gebied langs de kust. De weg heeft een grote grensovergang met Benin, waar de RNIE1 naar Cotonou aansluit.

Geschiedenis

De N2 is historisch gezien één van de belangrijkste wegen van Togo, als verbinding door de meest dichtbevolkte regio van het land. De weg was in de jaren '60 één van de weinige geasfalteerde wegen van Togo.

De weg is later grootschalig verbreed naar 2x2 rijstroken. Voor 2000 was het enige dubbelbaans deel tussen het centrum van Lomé en de haven van Lomé over een afstand van 6 kilometer. In 2012 is 6 kilometer in de oostelijke buitenwijken van Lomé naar 2x2 rijstroken verbreed en 2013 volgde de bypass van de haven van Lomé. Het oostelijkste deel van de N2 tussen Aného en de grens met Benin is voor 2015 naar 2x2 rijstroken verbreed, inclusief de brug over de rivier de Mono. Als laatste is in de periode 2021-2024 het tussenliggende en langste deel van 30 kilometer tussen Lomé en Aného naar 2x2 rijstroken verbreed.[1][2]

In de periode 2017-2021 is het grenscomplex met Benin drastisch vergroot en is sindsdien één van de grootste grensovergangen van Togo.

Referenties

Routes nationales in Togo