N302 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
NLN302.svg
N302 NL map.png
N302
Begin Hoorn
Einde Kootwijk
Lengte 97 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Afslagsymbool.svg Aansluiting Hoorn-Noord NLA007.svg

VRI zwart.svg Hoorn-West

VRI zwart.svg Hoorn-Oost

VRI zwart.svg Hoorn-Bangert/Oosterpolder

Rotonde.svg Westwoud

VRI zwart.svg NLN240.svg

VRI zwart.svg Hoogkarspel

VRI zwart.svg Hoogkarspel-Oost

VRI zwart.svg Lutjebroek

VRI zwart.svg Venhuizen

VRI zwart.svg Andijk/Bovenkarspel-Grootebroek

VRI zwart.svg Bovenkarspel

VRI zwart.svg Enkhuizen-Noord/Oost

VRI zwart.svg Enkhuizen-Centrum

VRI zwart.svg NLN506.svg / Ind. Schepenwijk

VRI zwart.svg Enkhuizen-Zuid/Ind. Krabbersplaat

Tunnel.svg Naviduct Krabbersgat

Houtribdijk

Rotonde.svg Lelystad-West

Rotonde.svg Lelystad-Golfclub

Rotonde.svg Ind. Oostervaart

Rotonde.svg Aansluiting Lelystad-Noord NLA006.svg NLN307.svg


VRI zwart.svg Aansluiting Lelystad NLA006.svg, NLN309.svg

VRI zwart.svg Meerkoetenweg

VRI zwart.svg NLN727.svg

VRI zwart.svg Lelystad-Airport

VRI zwart.svg NLN706.svg

VRI zwart.svg NLN305.svg

VRI zwart.svg NLN305.svg

VRI zwart.svg Sternweg

Rotonde.svg NLN306.svg NLN707.svg

Tunnel.svg Aquaduct Veluwemeer Riviersymbool.svg Veluwemeer

Afslagsymbool.svg Harderwijk-Centrum

Afslagsymbool.svg Harderwijk-Industrie

VRI zwart.svg Aansluiting Lelystad NLA028.svg

VRI zwart.svg Harderwijk-Zuid

Rotonde.svg NLN796.svg

Rotonde.svg Leuvenum/Speuld

Rotonde.svg NLN310.svg

Rotonde.svg Nieuw-Milligen NLN310.svg NLN344.svg

Junction.svg Aansluiting Kootwijk NLA001.svg

De N302 is een niet-autosnelweg en provinciale weg in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Gelderland en loopt van de A7 bij Hoorn via de Houtribdijk naar Lelystad tot aan de A6. Daarna gaat de N302 verder richting zuidoosten naar Harderwijk. Uiteindelijk komt de weg bij Kootwijk op de A1 uit. De N302 is circa 97 kilometer lang.

Routebeschrijving

Noord-Holland

De N302 start bij de aansluiting Hoorn-Noord van de A7, waar de N302 met een halfklaverblad op de doorgaande A7 aansluit. Dit weggedeelte staat bekend als de Westfrisiaweg. Aan de oostkant van de aansluiting ligt een rotonde met een bypass voor verkeer A7-zuid -> N302-oost. Vanaf de aansluiting loopt de N302 naar het oosten als autoweg met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 100 km/h. Na enkele honderden meters wordt een met verkeerslichten beveiligde kruising bereikt met de Wogmergouw. Deze aansluiting geeft voornamelijk toegang tot de noordelijke woonwijken binnen de gemeente Hoorn en anderzijds Wognum.

Na het kruispunt loopt de N302 verder met 2x2 rijstroken en de weg kruist de museumspoorlijn van de Stoomtram Hoorn - Medemblik (SHM). Deze overweg is beveiligd met overwegbomen. Na enkele honderden meters wordt weer een verkeerslichtenkruising bereikt, deze keer met de Oostergouw, die voornamelijk het bedrijventerrein Westfrisia ontsluit. Deze aansluiting is vormgegeven als T-kruispunt. Na de kruising met de Oostergouw versmalt de N302 naar 1x2 rijstroken. Na weer enkele honderden meters volgt een tijdelijke geregelde T-kruising met de Bangert, naar de in aanbouw zijnde woonwijk Oosterpolder, van Hoorn. Op korte afstand hiervan bevindt zich de volgende kruising met de Rijweg en de Noorderdracht. Daarna volgt de geregelde kruising met de Noorderboekert en Noorderboekertweg, waarmee de plaatsjes Hauwert en Westwoud bereikt kunnen worden. Uiteindelijk volgt 8 kilometer vanaf de A7 de T-kruising met de Markerwaardweg, de N240. Hier eindigen het autoweggedeelte, de maximumsnelheid van 100 km/h en de Westfrisiaweg. De Markerwaardweg geeft toegang tot het terrein van The Greenery en loopt tevens richting Wervershoof en Medemblik.

Na de kruising begint de Drechterlandseweg, over een afstand van 8,6 kilometer. Dit is een 80 km/h-weg. Aan het begin van de Drechterlandseweg volgt een korte slinger naar het zuiden. Na de slinger kruist de Drechterlandseweg de Tolweg, door middel van een viaduct. Na een kleine twee kilometer komt de eerste geregelde kruising op het 80 km/h-gedeelte in zicht. Dit is het kruispunt met de Sluisweg, die toegang geeft tot Hoogkarspel. Na dit kruispunt volgen nog vijf kruispunten met respectievelijk de Kerspelweg, de Kadijkweg, de Verlengde Raadhuislaan, de Esdoornlaan en de Veilingweg. Deze kruispunten geven toegang tot respectievelijk Hoogkarspel-Oost, Lutjebroek, Grootebroek, Grootebroek-Centrum en Bovenkarspel. Het kruispunt met de Verlengde Raadhuislaan is het laatste kruispunt op de N302 in Noord-Holland dat van een verkeersregelinstallatie werd voorzien, waardoor men nergens op Noord-Hollands grondgebied zonder verkeerslichten de N302 op kan komen. Het kruispunt met de Esdoornlaan geeft bovendien toegang tot Andijk; deze weg was tussen 1993 en 1995 genummerd als N505. Aan het eind van de Drechterlandseweg volgt een geregeld kruispunt met de Gerard Brandtweg, de Lindenlaan en de Randweg. De wegen geven respectievelijk toegang tot Enkhuizen-Noord, Enkhuizen-Oost en het vervolg van de N302. De N302 loopt hiervandaan verder richting zuiden als Randweg.

Naar het zuiden toe volgt een geregelde kruising met het Westeinde - de invalsweg van het Enkhuizer centrum - waarna, na passage van het viaduct van de spoorlijn Hoorn - Enkhuizen, de Randweg eindigt op de volgende kruising. Deze kruising markeert tevens het begin of einde van de N506 en de Zijlweg. De N302 vervolgt richting oosten, over de Zijlweg, en na passage van de volgende kruising met verkeerslichten met de Flevolaan loopt de Zijlweg over in de Markerwaarddijk. Vanaf dit punt wordt de N302 weer autoweg en gaat de weg verder in de provincie Flevoland.

Flevoland

N302 Houtribdijk.

In Flevoland start de N302 direct als autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/h en verlaat men het vasteland van Noord-Holland. Het autoweggedeelte tot aan Lelystad is circa 25 kilometer lang en inhalen is op dit gedeelte toegestaan. Aan de buitenkant van de rijbaan liggen smalle vluchtstroken, waar met moeite een voertuig op stil kan staan. Op geregelde afstand bevinden zich enkele stopplaatsen, waarvoor de vluchtstrook opgeofferd is en de rijbaan ter plekke verbreed is. De rijbaan en de stopplaatsen zijn van elkaar gescheiden met geleiderails.

Ook daalt de weg direct na het inrijden van Flevoland om het zogenaamde Naviduct Krabbersgat te passeren. Dit naviduct is uniek in zijn soort en is een kruising tussen een aquaduct en een sluis. De N302 draagt vanaf het inrijden van Flevoland afwisselend de naam van de gelijknamige dijk, de Houtribdijk en de Markerwaarddijk. In het dagelijks gebruik wordt voornamelijk de naam Houtribdijk gebezigd. Op de weg naar Lelystad kan men kilometers in de verte kijken en is het uitzicht primair het water van het IJsselmeer en het Markermeer.

Op ongeveer het midden van de reis tussen het vasteland van Noord-Holland en Flevoland bevindt zich de Trintelhaven. Tot 1976 was dit de haven voor de bouw van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, daarna werd dit een haven voor de beroeps- en pleziervaart.

Na de Trintelhaven rijdt men vrijwel recht op Lelystad af, maar na een paar kilometer buigt de weg naar het zuidwesten af en rijdt men op grotere afstand van de kust van Flevoland naar het zuiden. Plots eindigt het autoweggedeelte met een haakse bocht. Met een ruime bocht van 180 graden gaat men richting oosten de sluizen bij Lelystad over en komt men terecht op een turborotonde op de Houtribdijk. Tot circa 2002 ging de N302 verder richting zuiden. Sindsdien loopt de N302 richting noorden verder. Na een enkelstrooksrotonde loopt de N302 verder richting oosten naar de A6. Daarbij wordt de weg dubbelbaans met 2x2 rijstroken vanaf de Zuiderplasdreef. Op de A6 eindigt het wegnummer en gaat de N307 verder richting Dronten en Overijssel.

De N302 gaat verder vanaf de aansluiting Lelystad op de A6 richting zuidoosten onder de naam Larserweg. Hier is de N302 een autoweg met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 100 km/h. De enige onderbrekingen zijn de verkeerslichten waar een maximumsnelheid van 70 km/h geldt. Na circa 14 kilometers komt de N302 op de Gooiseweg, de N305, terecht. Daarna gaat de N302 naar het zuidwesten verder en is deze dubbelgenummerd met de N305. Na een ruime kilometer volgt een volgende T-kruising, waar de N302 de N305 weer verlaat. Na enkele kilometers komt een turborotonde in zicht met de N306 en N707.

Gelderland

De grens met Gelderland wordt gevormd door het Veluwemeer, waar de N302 met een aquaduct onderdoor gaat. Dit deel telt 2x2 rijstroken en is tot aan de A28 ongelijkvloers uitgebouwd. De aansluiting met de A28 bestaat uit verkeerslichten. Hierna loopt de weg even parallel aan de A28 om dan naar het zuiden af te slaan, over de Veluwe. De weg is hier niet bijzonder uitgebouwd, maar heeft een doorgaande functie richting Apeldoorn. Bij Uddel kruist men de N310, die dan op de N302 invoegt tot aan Nieuw-Milligen, waar men de N344 kruist. Verkeer richting Apeldoorn kan dan kiezen de N344 te volgen of door verder door te rijden tot de aansluiting Kootwijk met de A1 en dan de A1 te nemen. De N302 eindigt hier en een erftoegangsweg gaat verder naar Kootwijk.

Classificatie

De N302 is van de A7 tot aan de Drechterlandseweg gecategoriseerd als een klassieke 1x2 stroomweg met een maximumsnelheid van 100 km/h, waarna de weg een standaard 1x2 gebiedsontsluitingsweg is met een snelheid van 80 km/h. Inhalen is in Noord-Holland niet toegestaan. In Flevoland is de weg op de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad een 1x2 stroomweg 100 km/h en inhalen is hier wel toegestaan. Tussen Lelystad en Harderwijk is de weg een 2x2 stroomweg met een maximumsnelheid van 100 km/h en gelijkvloerse kruisingen. In Gelderland is deze een gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/h; tot de A28 is de weg ingericht als 2x2 stroomweg met ongelijkvloerse kruisingen en daarna als 1x2 gebiedsontsluitingsweg.

Geschiedenis

Noord-Holland

In 1974 werd een wijziging van het Noord-Hollandse secundaire en tertaire wegenplan toegepast, waarmee de aanleg van de Drechterlandseweg en Westfrisiaweg definitief werd.

 • Aanleg van de Drechterlandseweg: In 1975 werd begonnen met de aanleg van de Drechterlandseweg. Deze weg was met name bedoeld om de Streekweg te vervangen. In dat jaar werd de aanbesteding gedaan voor het wegvak tussen de Randweg bij Enkhuizen en de Horn bij Grootebroek. In 1977 werd de aanbesteding gedaan voor het wegvak tussen de Horn bij Grootebroek en de Tolweg in Bovenkarspel. De Drechterlandseweg werd voltooid eind 1978.
 • Aanleg van de Westfrisiaweg: In 1978, dus al in het jaar dat de Drechterlandseweg voltooid zou worden, begon de Provinciale Waterstaat met het maken van gedetailleerde plannen voor de Westfrisiaweg, om zo opgenomen te kunnen worden in bestemmingsplannen. In 1983 was men zo ver dat het gehele tracé besteksklaar was en snel aanbesteed kon worden.
 • Begin 1984 werd het eerste gedeelte van de Westfrisiaweg aanbesteed tussen de Tolweg te Bovenkarpsel - aansluitend op de Drechterlandseweg - en de Noorderboekertweg. In de jaren daarna werden stapsgewijs de aanbestedingen gedaan voor de aansluitende wegvakken. Op 13 september 1990 werd het laatste wegvak tussen de A7 en de spoorlijn van de Stroomtram Hoorn-Medemblik voltooid. Dat betekende dat met de opening van dit laatste wegvak de gehele N302 op Noord-Hollands gebied voltooid was. Dit was een feestelijk gebeuren voor de regio. In totaal vergde de aanleg 15 jaar inclusief planvoorbereiding, bestekslaar maken en aanbesteding.
 • In 1990 werd de Drechterlandseweg nog administratief hernummerd van T112 naar S31, zodat de gehele provinciale weg tussen de A7 en de grens met de provincie Flevoland 1 doorlopend administratief nummer verkreeg.

Flevoland

De N302 Aquaduct Veluwemeer bij Harderwijk.

In 1956 werd een begin gemaakt met de weg tussen Enkhuizen en Lelystad toen de werkzaamheden aan de sluizen bij Lelystad aanvingen. Twee decennia later werd deze wegverbinding officieel geopend door Prins Claus op 14 december 1976[1].

De verkeersveiligheid op de Houtribdijk liet te wensen over volgens de provincie Flevoland. Dit komt met name door de grote impact van frontale ongevallen op de dijk. Het ontbreekt hier aan veilige inhaalmogelijkheden. Tevens was begin jaren 2010 de kwaliteit van het asfalt danig achteruit gegaan dat op korte termijn herstel noodzakelijk werd. Men heeft diverse mogelijkheden onderzocht om de verkeersveiligheid te verbeteren en tegelijkertijd met de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Voor de korte termijn heeft men gekozen voor kleine maatregelen te weten het aanbrengen van 23 kilometer nieuw asfalt, de aanleg van glasbolreflectoren aan de buitenzijde van de rijbaan gecombineerd met ribbelstroken en in het midden ook ribbelstroken en nieuwe markering op de weg. Een fysieke rijbaanscheiding is niet toegepast vanwege hoge financiële investeringen van 16 miljoen euro en vanwege de problematiek omtrent beheer, gladheidsbestrijding en calamiteitenbestrijding. Ook wilde de provincie Flevoland een trajectcontrole op de dijk. De werkzaamheden hebben in juli en augustus 2013 plaatsgevonden.

In 2002 is het aquaduct onder het Veluwemeer opengesteld.

Gelderland

De N302 aan de zuidkant van Harderwijk.

Medio 1982 werd de randweg van Harderwijk opengesteld, deels ongelijkvloers met 1x2 rijstroken en deels met 2x2 rijstroken en gelijkvloerse kruisingen met verkeerslichten. Gaandeweg schoot de capaciteit van de weg tekort, waardoor deze weg tegen het einde van de twintigste eeuw steeds meer geplaagd werd door files. In 2009 verwerkte de N302 door Harderwijk zo'n 32.000 voertuigen per etmaal[2].

In 2009 is begonnen met het verdubbelen en ongelijkvloers maken van het deel door Harderwijk. Hierbij werd een fietsbrug over de N302 en A28 gebouwd, werden twee ongelijkvloerse kruisingen aangelegd en de doelgroepenstrook door het Veluwemeer-aquaduct opengesteld voor alle verkeer. Sindsdien is langzaam verkeer verboden tijdens de spits. De N302 heeft verkeerssignalering gekregen tussen de N306 in Flevoland en de A28, als eerste niet-autosnelweg van Nederland. Minister Eurlings opende het project op 5 juni 2010.

Op 24-25 september 2017 is in één weekend een complete rotonde aangelegd bij de toegang van het Nationaal Hippisch Centrum in de gemeente Ermelo. De rotonde is gemaakt van geprefabriceerde elementen en kon daardoor in zeer korte tijd gerealiseerd worden. Het was de eerste geprefabriceerde rotonde van Nederland.[3]

Toekomst

N23

In 1957 werd Oostelijk Flevoland drooggelegd, waarna in 1968 Zuidelijk Flevoland is drooggelegd. Spoedig daarna zou de Markerwaardpolder worden aangelegd, maar uiteindelijk is hiervan alleen de oostelijke en zuidelijke dijk aangelegd. De oostelijke dijk werd in 1976 opengesteld voor het verkeer. Vanwege de in ontwikkeling zijnde plannen voor de Flevopolders, is er in de jaren 1960 discussie over de zogenaamde Westfrisiaweg. De Westfrisiaweg wordt in die tijd gezien als de verbinding van Alkmaar, via Hoorn en Lelystad naar Zwolle. Vanuit West-Friesland zijn er veel voorstanders om de weg uit te voeren als rijksweg (autosnelweg). Hoewel hier enkele malen pogingen voor worden genomen, komt het niet tot actie. [4]

Pas nadat duidelijk werd dat aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad definitief doorging, ging de provincie Noord-Holland aan de slag om de wegenplannen aan te laten sluiten bij de toekomstige wegenstructuur van de Flevopolders. In 1974 werd een wijziging van het Noord-Hollandse secundaire en tertiaire wegenplan toegepast, waarmee de aanleg van de Drechterlandseweg en Westfrisiaweg definitief werd. Eind 1978 was de Drechterlandseweg voltooid en in 1990 was ook de Westfrisiaweg voltooid.

Nog voordat de N302 op Noord-Hollands grondgebied gereed kwam in 1990, bestaat de wens om de weg nog verder op te waarderen. In 1988 werd de verbinding toegevoegd aan het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer (SVV-II) van het Rijk, tijdens de voorbereiding van dit plan, met als reden om de oost-westverbindingen in Nederland te verbeteren. Tussen de Afsluitdijk en de A1 is een zeer grote afstand waarover geen hoogwaardige verbindingen liggen. De enige mogelijkheid is opwaardering van de tussenliggende verbinding, de Westfrisiaweg. In 1991 werd het SVV-II definitief, waarmee de verbinding op het hoofdwegennet werd geplaatst, onder het nummer 23. Het destijds al geplande wegnummer 23 Alkmaar - Hoorn werd daarmee verlengd naar Zwolle.

Dat zou betekenen dat het Rijk verbetering cq. aanleg van de verbinding op zich zou nemen. Daartoe werd de N23/A23 tussen Alkmaar en Zwolle in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport MIT opgenomen, zodat er geld beschikbaar kwam om verkenningen uit te voeren, die noodzakelijk zijn om de procedures voor de Tracéwet te starten. Maar al in 1995 is de aandacht voor de N23 weg, als vanwege bezuinigingen de weg weer wordt verwijderd uit het MIT. In 1996 komt er nationaal toch weer een roep om te kijken naar de mogelijkheden voor de N23, waarna de weg opnieuw wordt toegevoegd aan het MIT, maar nu alleen op het Noord-Hollandse deel tussen Alkmaar en Enkhuizen. In 2005 werd de verbinding Alkmaar - Hoorn - Lelystad - Zwolle alweer werd verwijderd uit de Rijksplannen, bij de uitgave van de Nota Mobiliteit.

De provincies Flevoland en Noord-Holland vonden het onacceptabel dat de N23 werd geschrapt als hoofdverbinding, waardoor zij besloten een samenwerkingsverband aan te gaan. In 2007 werd hiervoor de werkgroep N23 opgericht, waarmee men wilde bewerkstelligen dat de N23 weer zou moeten verschijnen in het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) van het Rijk. Daarmee hoopte men het gat in de begroting voor verbetering van de verbinding Alkmaar - Zwolle te dichten.

In 2009 bleek dat het Rijk het nut niet zag van opneming van de N23 in het MIRT, waardoor diverse problemen zijn ontstaan. In Noord-Holland en Flevoland wordt de N302 en N307 nu gefaseerd verbeterd.

Westfrisiaweg

Het gedeelte van de N302 in Noord-Holland tussen Hoorn (A7) en de N240 staat bekend als Westfrisiaweg. Verwarring bestaat er doordat de provincie Noord-Holland naast de al bestaande Westfrisiaweg ook de N507, een gedeelte van de N243 en een gedeelte van de N506 onder het project Westfrisiaweg laat vallen. Voor meer informatie, zie het artikel over de N23.

De provincie Noord-Holland heeft al jaren plannen de N302 te verbeteren, dit speelt al sinds de oplevering van de N302 tussen Enkhuizen en Hoorn in 1990. De huidige 1x2 100-kilometerweg met gelijkvloerse kruisingen dient onder het Westfrisiaweg-plan omgebouwd te worden naar een volwaardige stroomweg met 2x2-rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen tussen de A7 en de N240, inclusief een volwaardig trompetknooppunt met de A7. Ten oosten van de N240 zal de weg afbuigen naar het zuiden om dan onderlangs Hoogkarspel over een nieuw stroomwegtracé naar Grootebroek op de bestaande N506 aan te takken.

Vanaf 2005 zijn al procedures doorlopen om tot verbetering van de weg te komen. Met diverse klankbordgroepen en een stuurgroep waarin gemeenten, provincie Flevoland en Noord-Holland, hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en het georganiseerd bedrijfsleven zetelden, is overleg gevoerd. In juni 2005 is de "Startnotitie Trajectnota/MER Opwaardering Westfrisiaweg" ter inzage gelegd, met als doel de bestemmingsplannen voor de verbreding en aanleg van nieuwe en bestaande weggedeeltes aan te passen. Daarnaast was het doel van de stuurgroep om een voorkeursalternatief aan te dragen aan de betrokken overheden. Op 20 juni 2007 is een eerste voorkeursalternatief gepresenteerd, waarna van 23 augustus tot 4 oktober 2007 het milieueffectrapport (MER) over de opwaardering van de Westfrisiaweg ter inzage heeft gelegen. In november 2009 is een voorbereidingsbesluit van kracht geworden, wat betekent dat alle bouwaanvragen in het gebied van het tracé zijn bevroren. Op 27 september 2010 gingen Provinciale Staten akkoord met het N23-plan met een budget van 350 miljoen euro.

Op 12 juni 2012 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het Inpassingsplan vastgesteld, waarna op 16 juli de Staten het Inpassingsplan hebben vastgesteld. Na de wettelijke beroepstermijn en de eventuele behandeling door de Raad van State zouden de daadwerkelijke werkzaamheden kunnen beginnen. In oktober 2012 is het kostenplaatje van de totale verbinding tussen Heerhugowaard en Enkhuizen op 420 miljoen euro uitgekomen, met een bijdrage van de provincie van 291 miljoen euro. Op 16 mei 2013 is de procedure voor de aanbesteding van de N23 Westfrisiaweg gestart en in 2014 zijn de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan zoals het verleggen van kabels en leidingen. In 2015 is de daadwerkelijke aanleg van start gegaan. De eerste openstelling vond in de week van 14 tot 20 oktober 2017 plaats, toen al een groot deel van de nieuwe rijbanen tussen de A7 en Westwoud in gebruik genomen zijn.[5] Op 7 december 2017 werd het verkeer tussen de oostkant van Hoorn en Westwoud over de nieuwe rijbaan verlegd, waarna de oude rijbaan gereconstrueerd is.[6] In eind 2018 moet het gehele project opgeleverd worden.[7]

Houtribdijk

Op korte termijn heeft de dijk groot onderhoud gekregen en enkele kleine verkeersveiligheidsmaatregelen. Op langere termijn zijn structurelere maatregelen gewenst. In 2018 moet de Houtribdijk over 25 kilometer zijn versterkt zodat de dijk nog maar eens in de 10.000 jaar doorbreekt. In april 2014 heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het voorkeursalternatief voor de versterking van de Houtribdijk vastgesteld. Het voorkeursalternatief gaat uit van een overslagbestendige dijk met deels een stenen bekleding en deels een vooroever van zand. Binnen dit voorkeursalternatief worden twee varianten onderzocht. Variant één behelst een stenen bekleding tussen Lelystad en Trintelhaven aan beide zijden van de dijk en een versterking met zand tussen Trintelhaven en Enkhuizen, aan weerszijden van de dijk. Daarnaast wordt op verzoek van de provincie Flevoland en gemeente Lelystad een tweede variant uitgewerkt, waarbij wordt onderzocht of ook op een deel van het tracé tussen Trintelhaven en Lelystad aan de Markermeerzijde de toepassing van zand haalbaar is. Het is daarbij de vraag of met deze laatste variant ook een verbetering van de weg mogelijk is.

Harderwijk

De turborotonde tussen de N302, N306 en N707 net ten westen van Harderwijk is gepland om in 2020-2021 vervangen te worden door een ongelijkvloerse aansluiting.[8]

Ecoduct

Het is gepland om een ecoduct over de N302 ten westen van Apeldoorn aan te leggen.[9]

Weggebruik

Noord-Holland

Het drukste weggedeelte ligt tussen de Rijksweg A7 en de Oostergouw met rond de 30.000 voertuigen per etmaal. Richting het westen is de rotonde bij de A7 het grootste knelpunt. Ten oosten van de Oostergouw blijft de intensiteit hoog voor een 1+1-weg. Op het wegdeel na de Kerspelweg daalt de intensiteit onder de 20.000 voertuigen per etmaal, wat als normaalbelast kan worden gezien.

Hieronder de werkdaggemiddelden in motorvoertuigen per etmaal voor enkele telpunten. Telpunten:

 1. Rijksweg A7 - Wogmergouw / Hoornseweg
 2. Wogmergouw / Hoornseweg - Oostergouw
 3. Oostergouw - Noorderdracht / Rijweg
 4. Noorderdracht / Rijweg - Noorder Boekertweg
 5. Noorder Boekertweg - N240 Markerwaardweg
 6. N240 Markerwaardweg - Kerspelweg
 7. Kerspelweg - Dirk Essenlaan / Esdoornlaan
 8. Dirk Essenlaan / Esdoornlaan - Veilingweg
 9. Veilingweg - N302 Randweg / G.Brandtweg / Lindelaan
 10. N302 Drechterlandseweg - Westeinde
 11. Westeinde - N506 Provincialeweg
 12. N506 Provincialeweg - Grens provincie Flevoland
Telpunt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1995 22.543 - 18.653 - - - - 11.907 - - - 6.561
1996 24.272 - 18.860 - 20.889 14.591 - 12.701 - 10.981 - 6.629
2002 28.000 28.000 21.700 21.900 22.700 19.500 16.000 14.700 13.000 14.700 8.400 8.000
2007 30.202 29.419 21.955 23.107 23.216 20.309 15.700 14.457 13.613 13.872 12.310 8.571
2008 31.416 29.556 22.740 23.477 23.654 20.431 15.550 14.334 13.192 13.511 12.523 8.542

Bron: Provincie Noord-Holland, Servicepunt Wegen en Vaarwegen

Flevoland

Dubbelbaansgedeelte van de N302 tussen Lelystad en Harderwijk.
Van Naar 1995 2008[10] 2016
grens provincie Noord-Holland Lelystad 6.500 8.500 5.700
A6 N305 13.000 21.000 17.200
N305 N306 11.500 20.000 17.900
N306 grens provincie Gelderland 18.500 29.000 27.600

Gelderland

Van Naar 1993 2010 2015
grens provincie Flevoland Burg. de Meesterstraat 17.000 28.000 33.700
Burg. de Meesterstraat Newtonweg 18.500 30.000 35.600
Newtonweg A28 22.000 30.000 35.400
A28 Ceintuurbaan 12.500 17.500 21.100
Ceintuurbaan N796 12.000 13.500 13.900
N796 Garderenseweg 10.500 13.500 12.100
Garderenseweg N310 9.500 11.500 11.800
N310 N344 10.000 12.500 13.000
N344 A1 11.500 16.000 17.100
A1 Kootwijk 2.500 1.500 1.700

Wetenswaardigheden

 • In de zomermaanden van 1996 reden circa 175 fietsers per dag van de Zijlweg in Enkhuizen naar de grens met de provincie Flevoland. Of deze allemaal doorreden tot aan het andere einde van de dijk tot Lelystad is niet opgegeven.
 • De eerste gebruikers van de Westfrisiaweg waren twee zwanen, zichtbaar op een foto ter hoogte van de Markerwaardweg, in een publicatie over de Westfrisiaweg (zie onder "bronnen").

Externe links

Bronnen, noten en referenties

 • Jaarverslagen Provinciale Waterstaat Noord-Holland
 • Verkeerstellingen in Noord-Holland, diverse jaargangen. Uitgave: Provinciale Waterstaat Noord-Holland
 • H.S. Danner, van Omringdijk tot Westfrisiaweg. Uitgave provincie Noord-Holland, Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer: Haarlem, 1990
Genummerde wegen in de provincie Noord-Holland

Autosnelwegen: A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A22A27A44A80A200A205A208

Niet-autosnelwegen: N8N9N23N99N194N196N197N200N201N202N203N205N206N207N208N231N232N235N236N239N240N241N242N243N244N245N246N247N248N249N250N302

N403N415N417N501N502N503N504N505N506N507N508N509N510N511N512N513N514N515N516N517N518N519N520N521N522N523N524N525N526N527

Stadsroutes: AmsterdamZaanstad

Genummerde wegen in de provincie Flevoland

Autosnelwegen: A6A27

Niet-autosnelwegen: N23N50N301N302N305N306N307N309N331N333N351N352

N701N702N703N704N705N706N707N708N709N710N711N712N713N714N715N716N717N718N719N720N727N765

Stadsroutes: Almere

Genummerde wegen in de provincie Gelderland

Autosnelwegen: A1A2A12A15A18A28A30A50A73A325A326A348

Niet-autosnelwegen: N18N50N224N225N229N233N271N301N302N303N304N308N309N310N311N312N313N314N315N316N317N318N319N320N322N323N324N325N326N327N329N330N332N335N336N338N339N344N345N346N348

N418N740N763N781N782N783rw783N784N785N786N787N788N789N790N791N792N794N795N796N797N798N800N801N802N803N804N805N806N810N811N812N813N814N815N816N817N818N819N820N821N822N823N824N825N826N827N830N831N832N833N834N835N836N837N838N839N840N841N842N843N844N845N846N847N848

Stadsroutes: Nijmegen