N307 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N307
Begin Hoorn
Einde Kampen
Lengte 79 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Aansluiting Hoorn-Noord

Zwaagdijk-West

Hoorn

Oosterblokker

Westwoud

Zwaagdijk-Oost

Ind. De Wijzend

Venhuizen

Oosterleek

/ Ind. Schepenwijk

Enkhuizen-Centrum

Naviduct Krabbersgat

Houtribdijk

Lelystad-West

Lelystad-Golfclub

Ind. Oostervaart

Aansluiting Lelystad-Noord

→ Swifterbant / Biddinghuizen

→ Swifterbant

Dronten

→ Almere

→ Elburg / Harderwijk

Aansluiting Kampen → Zwolle / Emmeloord

Kampen

De N307 is een niet-autosnelweg en provinciale weg in Nederland, gelegen in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel. De weg vormt een oost-westroute vanaf Hoorn via Enkhuizen en Lelystad naar Kampen en is 79 kilometer lang. De weg is gedeeltelijk een autoweg.

Routebeschrijving

Noord-Holland

De N307 rond Hoogkarspel.
Een turborotonde op de N307 bij Stede Broec.

De N307 start bij de aansluiting Hoorn-Noord van de A7, waar de N307 conflictvrij op de doorgaande A7 aansluit. Omdat de aansluiting krappe boogstralen heeft en een belangrijke boog niet vloeiend is maar duidelijk het alignement van een aansluiting heeft, is (om te voorkomen dat bij weggebruikers een verkeerde verwachting wordt gewekt) geen knooppuntstatus toegekend. Het weggedeelte van Hoorn tot aan de N240 staat bekend als de Westfrisiaweg. Vanaf de aansluiting loopt de N307 ten noorden van Hoorn langs naar het oosten als autoweg en stroomweg met 2x2 rijstroken en een maximumsnelheid van 100 km/h.

Enkele honderden meters na de A7 volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de Wogmergouw, die de westelijke wijken van Hoorn en de kern van Wognum ontsluit. De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad. De N307 gaat hierbij over de aansluiting heen. Na deze aansluiting daalt de weg naar maaiveldniveau en loopt de weg verder met 2x3 rijstroken en de weg kruist de museumspoorlijn van de Stoomtram Hoorn - Medemblik in de vorm van een overweg met overwegbomen. Na enkele honderden meters volgt een tweede ongelijkvloerse kruising, waarbij de N307 over de Oostergouw heen voert. Deze aansluiting is uitgevoerd als een Haarlemmermeeraansluiting. De aansluiting ontsluit voornamelijk het bedrijventerrein Westfrisia. Na enige tijd volgt er nogmaals een Haarlemmermeeraansluiting, waar de nieuwe wijken Bangert/Oosterpolder en later de nieuwe woonwijk Zwaagdijk op zullen worden ontsloten.

Na deze aansluiting verlaat de N307 het bebouwde gebied rond Hoorn en na enkele kilometers volgt een Haarlemmermeeraansluiting met de Noorderboekert en Noorderboekertweg, waarmee de plaatsen Hauwert en Westwoud bereikt kunnen worden. Uiteindelijk volgt 8 kilometer na de A7 de trompetaansluiting met de Markerwaardweg, de N240 en de N505. Hier eindigt de Westfrisiaweg. De Markerwaardweg geeft toegang tot het terrein van The Greenery en loopt tevens richting Wervershoof en Medemblik. Vanaf dit punt draait de N307 scherp naar het zuiden, weg van het oorspronkelijke tracé. Er volgen twee aquaducten ter hoogte van Hoogkarspel waarna de weg weer oostwaarts draait. Ten zuiden van Grootebroek volgt de laatste ongelijkvloerse kruising op Noord-Hollands grondgebied. Via de N506 kan teruggekeerd worden naar Hoorn. De N307 verliest de autowegstatus en gaat als weg met 2x1 rijstroken verder over het tracé van de voormalige N506. Ter hoogte van Stede Broec ligt een turborotonde. Na wat flauwe bochten ontmoet men aan de zuidwestkant van Enkhuizen wederom de N505. Hier slaat de weg rechtsaf richting Lelystad.

De N307 vervolgt richting oosten, over de Zijlweg. Na passage van de volgende kruising met verkeerslichten met de Flevolaan loopt de Zijlweg over in de Markerwaarddijk. Vanaf dit punt wordt de N307 weer autoweg en gaat de weg verder in de provincie Flevoland.

Flevoland & Overijssel

De brug over de Houtribsluizen.
De brug van de N307 over de Lage Vaart in Dronten.

In Flevoland gaat de N307 verder als autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/h en verlaat men het vasteland van Noord-Holland. Het autoweggedeelte tot aan Lelystad is circa 25 kilometer lang en inhalen is op dit gedeelte toegestaan. Aan de buitenkant van de rijbaan liggen smalle vluchtstroken, waar met moeite een voertuig op stil kan staan. Op geregelde afstand bevinden zich stopplaatsen, waarvoor de vluchtstrook opgeofferd is en de rijbaan ter plekke verbreed is. De rijbaan en de stopplaatsen zijn van elkaar gescheiden met geleiderails.

Ook daalt de weg direct na het inrijden van Flevoland om het zogenaamde Naviduct Krabbersgat te passeren. Dit naviduct is uniek in zijn soort en is een kruising tussen een aquaduct en een sluis. De N307 draagt vanaf het inrijden van Flevoland afwisselend de naam van de gelijknamige dijk, de Houtribdijk en de Markerwaarddijk. In het dagelijks gebruik wordt voornamelijk de naam Houtribdijk gebezigd. Op de weg naar Lelystad kan men kilometers in de verte kijken en is het uitzicht primair het water van het IJsselmeer en het Markermeer.

Op ongeveer het midden van de reis tussen het vasteland van Noord-Holland en Flevoland bevindt zich de Trintelhaven. Tot 1976 was dit de haven voor de bouw van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad, daarna werd dit een haven voor de beroeps- en pleziervaart.

Na de Trintelhaven rijdt men vrijwel recht op Lelystad af, maar na een paar kilometer buigt de weg naar het zuidwesten af en rijdt men op grotere afstand van de kust van Flevoland naar het zuiden. Plots eindigt het autoweggedeelte met een haakse bocht. Met een ruime bocht van 180 graden gaat men richting oosten de sluizen bij Lelystad over en komt men terecht op een turborotonde op de Houtribdijk. Tot circa 2002 ging de N302 verder richting zuiden. Sindsdien loopt de N307 richting noorden verder. Na een enkelstrooksrotonde loopt de N307 verder richting oosten naar de A6. Daarbij wordt de weg dubbelbaans met 2x2 rijstroken vanaf de Zuiderplasdreef.

De N307 verbindt vervolgens met de aansluiting Lelystad-Noord van de A6. De N307 telt 1x2 rijstroken en loopt door het vlakke akkerland naar het oosten, later noordoosten, parallel aan de Hanzelijn, de spoorlijn van Lelystad naar Zwolle. De weg loopt langs de zuidkant van het dorp Swifterbant. Ten oosten van Swifterbant geeft de N711 aansluiting op de A6 richting Urk en Emmeloord. Het deel langs Swifterbant heeft korte inhaalstroken. De weg loopt vervolgens door de akkers naar Dronten, een klein stadje. De N307 loopt langs de noordkant van Dronten, over een vrijliggend tracé met twee viaducten en een brug over de Lage Vaart. Aan de oostkant van Dronten eindigt de N305 uit Almere op de N307. De weg is hierna merkbaar drukker, en loopt verder naar het oosten, door een langwerpig bosgebied voor het Drontermeer. Vlak voor de Roggebotsluis eindigt de N306 uit de richting Harderwijk op de N307. Men steekt de sluizen over en komt in de provincie Overijssel. Hier loopt de weg enkele kilometers door tot de ongelijkvloerse aansluiting met de N50 aan de westkant van de stad Kampen. Vlak na deze aansluiting eindigt de N307 op de komgrens van Kampen. Via de Flevoweg kan men verder Kampen in.

Classificatie

De N307 is in het kader van duurzaam veilig grotendeels geclassificeerd als een stroomweg tussen Hoorn en Dronten. Er zijn enkele onderbrekingen hiervan bij Enkhuizen en Lelystad, waar de weg een gebiedsontsluitingsweg is. Het oostelijk deel tussen Dronten en Kampen is eveneens een gebiedsontsluitingsweg. De N307 is variabel uitgevoerd, deels met 2x2 rijstroken in Noord-Holland en een klein stukje bij Lelystad, met 1x2 rijstroken tussen Enkhuizen en Lelystad en tussen Dronten en Kampen, maar ook een stuk met 2x1 rijstroken (gescheiden rijbanen) tussen Lelystad en Dronten. Inhalen is op het grootste deel van de weg toegestaan. Langs de N307 is vaak een vrijliggend fietspad aanwezig, vaak in beide richtingen. Delen hiervan zijn omgebouwd tot een parallelweg voor langzaam verkeer. Op enkele andere delen waar de N307 door het vrije veld is gebouwd is geen fietsinfrastructuur direct naast de weg aanwezig.

De maximumsnelheid bedraagt grotendeels 100 km/h tussen Hoorn en Dronten, met enkele verlaagde stukken tussen Grootebroek en Enkhuizen en in Lelystad. Oostelijk van Dronten geldt 80 km/h tot aan Kampen.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Vanaf de Wet herverdeling wegenbeheer verliep de N307 vanaf 1 januari 1993 van Lelystad tot Kampen, en lag dus grotendeels in de provincie Flevoland en een klein stukje in de provincie Overijssel. Met de ontwikkeling van een nieuwe oost-westverbinding onder de werknaam "N23" is besloten om de N302 tussen Hoorn en Lelystad om te nummeren tot de N307. De N302 had eerder een knip gekregen bij Lelystad en bestond uit twee aparte delen. Het Flevolandse deel over de Houtribdijk is per 3 september 2018 omgenummerd tot de N307,[1] het Noord-Hollandse deel volgde kort daarna. De N307 volgt een andere route dan de historische N302 die via de Drechterlandseweg verliep. De Drechterlandseweg is de N505 geworden.

De historische lengte van de N307:

periode route via lengte
1993-200x Lelystad (Batavia Stad) - Kampen Swifterbant 34,5 km
200x-2012 Lelystad-Noord (A6) - Kampen Swifterbant 26,8 km
2012-2018 Lelystad-Noord (A6) - Kampen Overijsselseweg 25,1 km
2018-heden Hoorn-Noord (A7) - Kampen Westfrisiaweg 79,3 km

Aanleggeschiedenis in Noord-Holland

Tussen Hoorn en Enkhuizen ligt sinds 1670 al een straatweg, een van de oudere interlokale verharde wegen van Nederland. Dit is de huidige Zesstedenweg, die door de bebouwing van Stede Broec loopt. Met de zes steden wordt verwezen naar Amsterdam, Monnickendam, Edam, Hoorn, Purmerend en Enkhuizen, die vanaf 1819 gezamenlijk de straatwegen tussen deze zes steden exploiteerden. Dit waren tolwegen en Groote Wegen, tweede klasse onder het Rijkswegennet 1821.

Tussen Hoorn en Enkhuizen volstond deze weg in de tweede helft van de 20e eeuw echter niet meer. In 1974 werd een wijziging van het Noord-Hollandse secundaire en tertiaire wegenplan toegepast, waarmee de aanleg van de Drechterlandseweg (de N505) en Westfrisiaweg (N307) definitief werd.

  • Aanleg van de Drechterlandseweg: In 1975 werd begonnen met de aanleg van de Drechterlandseweg. Deze weg was met name bedoeld om de Streekweg te vervangen. In dat jaar werd de aanbesteding gedaan voor het wegvak tussen de Randweg bij Enkhuizen en de Horn bij Grootebroek. In 1977 werd de aanbesteding gedaan voor het wegvak tussen de Horn bij Grootebroek en de Tolweg in Bovenkarspel. De Drechterlandseweg werd voltooid eind 1978.
  • Aanleg van de Westfrisiaweg: In 1978, dus al in het jaar dat de Drechterlandseweg voltooid zou worden, begon de Provinciale Waterstaat met het maken van gedetailleerde plannen voor de Westfrisiaweg, om zo opgenomen te kunnen worden in bestemmingsplannen. In 1983 was men zo ver dat het gehele tracé besteksklaar was en snel aanbesteed kon worden.
  • Begin 1984 werd het eerste gedeelte van de Westfrisiaweg aanbesteed tussen de Tolweg te Bovenkarpsel - aansluitend op de Drechterlandseweg - en de Noorderboekertweg. In de jaren daarna werden stapsgewijs de aanbestedingen gedaan voor de aansluitende wegvakken. Op 13 september 1990 werd het laatste wegvak tussen de A7 en de spoorlijn van de Stroomtram Hoorn-Medemblik voltooid. Dat betekende dat met de opening van dit laatste wegvak de gehele N302 op Noord-Hollands gebied voltooid was. Dit was een feestelijk gebeuren voor de regio. In totaal vergde de aanleg 15 jaar inclusief planvoorbereiding, besteksklaar maken en aanbesteding.
  • In 1990 werd de Drechterlandseweg nog administratief hernummerd van T112 naar S31, zodat de gehele provinciale weg tussen de A7 en de grens met de provincie Flevoland 1 doorlopend administratief nummer verkreeg.

Aanleg van de dijk Lelystad - Enkhuizen (Houtribdijk)

De Houtribdijk ter hoogte van de Trintelhaven.

De Houtribdijk is oorspronkelijk aangelegd met het doel om het Markermeer in te polderen. In 1956 werd een begin gemaakt met de weg tussen Enkhuizen en Lelystad toen de werkzaamheden aan de sluizen bij Lelystad aanvingen. Echter al in 1958 werd de voorzetting van het project twijfelachtig, omdat het destijds te duur werd geacht om de hele dijk aan te leggen. In de jaren 50 werd prioriteit gegeven aan het inpolderen van de Markerwaard ten opzichte van zuidelijk Flevoland.[2] Een argument was dat de dijk Lelystad - Enkhuizen een betere bescherming bood voor het geval de Afsluitdijk door zou breken.[3] In 1959 kwam 4 kilometer dijk gereed wat 8 miljoen gulden kostte. De dijk is nogal gefaseerd aanbesteed en aangelegd. In 1965 werd gehoopt dat de dijk in 1970 gereed zou zijn, maar door tekort aan geld zijn aanbestedingen om delen van de dijk aan te leggen diverse keren uitgesteld. De dijk is zowel vanaf Lelystad als Enkhuizen aangelegd, in 1973 ontbrak nog 7 kilometer halverwege.[4] De Houtribsluizen bij Lelystad zijn op 28 juli 1975 in gebruik genomen. Het laatste gat in de dijk werd op 4 september 1975 gedicht.[5] De weg over de dijk is daarna aangelegd, en zou in eerste instantie vertraging oplopen en pas in 1977 worden opengesteld. Later is dat versneld tot eind 1976. De weg over de dijk is uiteindelijk op 14 december 1976 opengesteld door prins Claus.[6][7]

De weg over de dijk was oorspronkelijk, net als alle wegen in Flevoland, een rijksweg. Later is de weg overgedragen aan de provincie Flevoland. De weg over de dijk is uitgevoerd als een enkelbaansweg met in beide rijrichtingen één rijstrook en een smalle vluchtstrook. De verkeersveiligheid op de Houtribdijk liet te wensen over volgens de provincie Flevoland. Dit komt met name door de grote impact van frontale ongevallen op de dijk. Het ontbreekt hier aan veilige inhaalmogelijkheden. Tevens was begin jaren 2010 de kwaliteit van het asfalt danig achteruit gegaan dat op korte termijn herstel noodzakelijk werd. Men heeft diverse mogelijkheden onderzocht om de verkeersveiligheid te verbeteren en tegelijkertijd met de onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Voor de korte termijn heeft men gekozen voor kleine maatregelen te weten het aanbrengen van 23 kilometer nieuw asfalt, de aanleg van glasbolreflectoren aan de buitenzijde van de rijbaan gecombineerd met ribbelstroken en in het midden ook ribbelstroken en nieuwe markering op de weg. Een fysieke rijbaanscheiding is niet toegepast vanwege hoge financiële investeringen van 16 miljoen euro en vanwege de problematiek omtrent beheer, gladheidsbestrijding en calamiteitenbestrijding. Ook wilde de provincie Flevoland een trajectcontrole op de dijk. De werkzaamheden hebben in juli en augustus 2013 plaatsgevonden.

Aanleggeschiedenis in Flevoland & Overijssel

De N307 in Lelystad, tot 2018 was dit de N302.

Het oudste deel van de weg ligt in Overijssel. Kampen werd aan de westkant ontsloten door de lintbebouwing langs de Sint Nicolaasdijk. Dit lint bestaat nog steeds. De weg was nauwelijks van belang omdat de Zuiderzee en later het IJsselmeer naar het westen lag. Ten westen van de huidige aansluiting met de N50 liep de weg als onverharde weg naar het westelijk gelegen afwateringskanaal. Eind jaren 50 is de Flevopolder drooggelegd. Uit deze tijd stamt de aanleg van de Roggebotsluis. Hierop aansluitend is de N307 richting Flevopolder aangelegd.

De N307 is vrij snel na het droogvallen van de Flevopolder aangelegd. Ze werd tussen Kampen en oostelijk Flevoland reeds op 2 mei 1957 door minister Algera opengesteld[8]. De weg is in de periode 1958-1959 aangelegd tussen Swifterbant en de Roggebotsluis. Het verkeer moest oorspronkelijk via de IJsselmeerdijk bij Kamperhoek om naar de nieuwe stad Lelystad te rijden. Omstreeks 1961 kwam de Houtribweg tussen Lelystad en Swifterbant gereed, die deze route afsneed.

Begin jaren '70 zijn kleine aanpassingen bij Swifterbant en Dronten gedaan. Het deel bij Swifterbant is deels naar het noordwesten verlegd, de oude weg liep over de Randweg. Tevens is het deel langs de noordoostkant van Swifterbant verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Ook het deel bij Dronten is wat verlegd in verband met de voltooiing van de N305. Eind jaren 70 of begin jaren 80 is een stukje van de weg ten oosten van Lelystad gestroomlijnd, de oude route liftte deels op de Swifterringweg richting het zuiden mee. Het nieuwe tracé was ongeveer 600 meter lang. Omstreeks 1984 is de Houtribweg bij Lelystad gedeeltelijk naar 2x2 rijstroken verbreed. Circa 2001 is een rotonde tussen de Houtribweg en Markerwaarddijk in Lelystad aangelegd.

Ter hoogte van Dronten waren oorspronkelijk 4 kruispunten, waarvan 3 vlak bij elkaar, met een rijbaansplitsing. Het oostelijke kruispunt met de N305 is eind 2004 omgevormd tot rotonde. Dit is later weer opgegaan in de N711 en de nieuwe Passage Dronten van de N307.

De route van de N307 is begin 21e eeuw aan het begin- en eindpunt aangepast. Oorspronkelijk liep de N307 tot aan de N302 bij Bataviastad in Lelystad, maar later is de N302 om Lelystad heen gelegd via de noordring en de A6. De N307 werd hiermee ingekort tot aan de A6. Voordat de N50 werd geopend aan de westkant van Kampen liep de N307 door Kampen tot aan de toenmalige N50 in IJsselmuiden, thans de N763. In 2018 werd de N307 meer dan twee keer zo lang toen de N302 tussen Hoorn en Lelystad werd omgenummerd tot de N307.

In de periode 2000-2008 zijn er in meerdere fases parallelwegen voor langzaam verkeer aangelegd tussen de oostkant van Dronten en de Roggebotsluis. Bij het kruispunt met de Roggebotweg zijn verkeerslichten geplaatst, ondanks dat de Roggebotweg een ondergeschikte weg is met zeer lage verkeersintensiteiten. Ook ter hoogte van de Ketelweg zijn verkeerslichten geplaatst. Deze staan in de wachtstand groen voor het rechtdoorgaande N307-verkeer. In februari 2019 zijn verkeerslichten geplaatst op het kruispunt met de IJsselmeerdijk in Lelystad vooruitlopend op toegenomen verkeer naar een nieuwe containerhaven.

Upgrade Dronten - Lelystad

De N307 bij Swifterbant.

Tussen 2009 en 2012 is de N23 (werknaam) via een nieuw tracé parallel aan de N307 aangelegd tussen Lelystad en Dronten. Dit is een autoweg met in eerste instantie 2x1-rijstroken, die parallel aan de Hanzelijn loopt. Er zijn ter hoogte van de ongelijkvloerse aansluiting Swifterbant inhaalstroken. Hij sluit even ten westen van Dronten aan op de oude N307. Het nieuwe tracé is op 5 mei 2012 opengesteld. De nieuwe N307 heeft een ruimtereservering voor 2x2 rijstroken, maar deze zal vermoedelijk pas op lange termijn benut gaan worden.

Aanleg passage Dronten

De passage Dronten

De N307 langs Dronten had oorspronkelijk 4 rotondes en 2 gelijkvloerse kruispunten. Bovendien reed er veel landbouwverkeer over de N307 door het gebrek aan parallelwegen. Daarom is de passage Dronten aangelegd, een nieuwe enkelbaans weg die op de rotondes ten westen en oosten van Dronten begint en eindigt. Hiermee is het aantal aansluitpunten gereduceerd van 6 naar 2 en werd bovendien het landbouwverkeer van de N307 gehaald.[9] De passage Dronten is in 2017 aangelegd en op 8 december 2017 opengesteld voor het verkeer.[10] Na de openstelling van de Passage Dronten bleef de oude N307 bestaan voor lokaal verkeer en landbouwverkeer.

N23

De N307 bij Grootebroek (tot 2018 de N506).

In 1957 werd Oostelijk Flevoland drooggelegd, waarna in 1968 Zuidelijk Flevoland is drooggelegd. Spoedig daarna zou de Markerwaardpolder worden aangelegd, maar uiteindelijk is hiervan alleen de oostelijke en zuidelijke dijk aangelegd. De oostelijke dijk werd in 1976 opengesteld voor het verkeer, dit was de Houtribdijk. Vanwege de in ontwikkeling zijnde plannen voor de Flevopolders, is er in de jaren 1960 discussie over de zogenaamde Westfrisiaweg. De Westfrisiaweg wordt in die tijd gezien als de verbinding van Alkmaar, via Hoorn en Lelystad naar Zwolle. Vanuit West-Friesland zijn er veel voorstanders om de weg uit te voeren als rijksweg (autosnelweg). Hoewel hier enkele malen pogingen voor worden genomen, kwam het niet tot actie. [11]

Pas nadat duidelijk werd dat aanleg van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad definitief doorging, ging de provincie Noord-Holland aan de slag om de wegenplannen aan te laten sluiten bij de toekomstige wegenstructuur van de Flevopolders. In 1974 werd een wijziging van het Noord-Hollandse secundaire en tertiaire wegenplan toegepast, waarmee de aanleg van de Drechterlandseweg en Westfrisiaweg definitief werd. Eind 1978 was de Drechterlandseweg voltooid en in 1990 was ook de Westfrisiaweg voltooid.

Nog voordat de weg op Noord-Hollands grondgebied gereed kwam in 1990, bestond de wens om de weg nog verder op te waarderen. In 1988 werd de verbinding toegevoegd aan het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer (SVV-II) van het Rijk, tijdens de voorbereiding van dit plan, met als reden om de oost-westverbindingen in Nederland te verbeteren. Tussen de Afsluitdijk en de A1 is een zeer grote afstand waarover geen hoogwaardige verbindingen liggen. De enige mogelijkheid is opwaardering van de tussenliggende verbinding, de Westfrisiaweg. In 1991 werd het SVV-II definitief, waarmee de verbinding op het hoofdwegennet werd geplaatst, onder het nummer 23. Het destijds al geplande wegnummer 23 Alkmaar - Hoorn werd daarmee verlengd naar Zwolle.

Dat zou betekenen dat het Rijk verbetering cq. aanleg van de verbinding op zich zou nemen. Daartoe werd de N23/A23 tussen Alkmaar en Zwolle in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport MIT opgenomen, zodat er geld beschikbaar kwam om verkenningen uit te voeren, die noodzakelijk zijn om de procedures voor de Tracéwet te starten. Maar al in 1995 is de aandacht voor de N23 weg, als vanwege bezuinigingen de weg weer wordt verwijderd uit het MIT. In 1996 komt er nationaal toch weer een roep om te kijken naar de mogelijkheden voor de N23, waarna de weg opnieuw wordt toegevoegd aan het MIT, maar nu alleen op het Noord-Hollandse deel tussen Alkmaar en Enkhuizen. In 2005 werd de verbinding Alkmaar - Hoorn - Lelystad - Zwolle alweer werd verwijderd uit de Rijksplannen, bij de uitgave van de Nota Mobiliteit.

De provincies Flevoland en Noord-Holland vonden het onacceptabel dat de N23 werd geschrapt als hoofdverbinding, waardoor zij besloten een samenwerkingsverband aan te gaan. In 2007 werd hiervoor de werkgroep N23 opgericht, waarmee men wilde bewerkstelligen dat de N23 weer zou moeten verschijnen in het MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) van het Rijk. Daarmee hoopte men het gat in de begroting voor verbetering van de verbinding Alkmaar - Zwolle te dichten.

In 2009 bleek dat het Rijk het nut niet zag van opneming van de N23 in het MIRT, waardoor diverse problemen zijn ontstaan. In Noord-Holland en Flevoland werden de N302 en N307 daarna opgewaardeerd. De N302 tussen Hoorn en Lelystad is vanaf 2018 omgenummerd tot de N307.

Westfrisiaweg

De N307 bij Hoogkarspel.
De N307 bij Hoorn, met de overweg van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

Het gedeelte van de voormalige N302 (nu N307) in Noord-Holland tussen Hoorn (A7) en de N240 staat bekend als Westfrisiaweg. De provincie Noord-Holland had al jaren plannen de N302 te verbeteren, dit speelt al sinds de oplevering van de N302 tussen Enkhuizen en Hoorn in 1990. De oorspronkelijke 1x2 100-kilometerweg met gelijkvloerse kruisingen is onder het Westfrisiaweg-plan omgebouwd naar een volwaardige stroomweg met 2x2-rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen tussen de A7 en de N240, inclusief een volwaardig trompetknooppunt met de A7. Ten oosten is de Westfrisiaweg omgelegd over een tracé rond de zuidkant van Hoogkarspel naar Grootebroek, om daar op de oude N506 aan te takken.

Vanaf 2005 zijn al procedures doorlopen om tot verbetering van de weg te komen. Met diverse klankbordgroepen en een stuurgroep waarin gemeenten, provincie Flevoland en Noord-Holland, hoogheemraadschap, Rijkswaterstaat en het georganiseerd bedrijfsleven zetelden, is overleg gevoerd. In juni 2005 is de "Startnotitie Trajectnota/MER Opwaardering Westfrisiaweg" ter inzage gelegd, met als doel de bestemmingsplannen voor de verbreding en aanleg van nieuwe en bestaande weggedeeltes aan te passen. Daarnaast was het doel van de stuurgroep om een voorkeursalternatief aan te dragen aan de betrokken overheden. Op 20 juni 2007 is een eerste voorkeursalternatief gepresenteerd, waarna van 23 augustus tot 4 oktober 2007 het milieueffectrapport (MER) over de opwaardering van de Westfrisiaweg ter inzage heeft gelegen. In november 2009 is een voorbereidingsbesluit van kracht geworden, wat betekent dat alle bouwaanvragen in het gebied van het tracé zijn bevroren. Op 27 september 2010 gingen Provinciale Staten akkoord met het N23-plan met een budget van 350 miljoen euro.

Op 12 juni 2012 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het Inpassingsplan vastgesteld, waarna op 16 juli de Staten het Inpassingsplan hebben vastgesteld. Na de wettelijke beroepstermijn en de eventuele behandeling door de Raad van State zouden de daadwerkelijke werkzaamheden kunnen beginnen. In oktober 2012 is het kostenplaatje van de totale verbinding tussen Heerhugowaard en Enkhuizen op 420 miljoen euro uitgekomen, met een bijdrage van de provincie van 291 miljoen euro. Op 16 mei 2013 is de procedure voor de aanbesteding van de N23 Westfrisiaweg gestart en in 2014 zijn de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan zoals het verleggen van kabels en leidingen. In 2015 is de daadwerkelijke aanleg van start gegaan. De eerste openstelling vond in de week van 14 tot 20 oktober 2017 plaats, toen al een groot deel van de nieuwe rijbanen tussen de A7 en Westwoud in gebruik genomen zijn.[12] Op 7 december 2017 werd het verkeer tussen de oostkant van Hoorn en Westwoud over de nieuwe rijbaan verlegd, waarna de oude rijbaan gereconstrueerd is.[13] Op 14 september 2018 opende de hoofdrijbaan met 1 rijstrook per richting ter hoogte van de Oostergouw in Hoorn. Op 12 oktober 2018 opende al 5 kilometer van de N307 met 2x2 rijstroken tussen Hoorn (Oostergouw) en Westwoud. Op 13 november 2018 opende de omlegging van Hoogkarspel, waarbij 6 kilometer N307 door het vrije veld is aangelegd.[14] Op 30 november 2018 opende het gehele project vanaf de A7 bij Hoorn tot aan Enkhuizen.[15][16]

Roggebotsluis - Kampen

De Roggebotsluis met daarachter de rotonde met de N306.

Zie ook Roggebotbrug.

Het knelpunt Roggebotsluis is gefaseerd aangepakt. Het was aanvankelijk gepland om in 2016 een nieuwe turborotonde te realiseren tussen de N306 en N307, circa 300 meter westelijker dan de bestaande rotonde. Daarna moest rond 2025 een 7 meter hoge brug over de Roggebotsluis gebouwd worden, evenals een 2x1-profiel van de N307 tussen de Roggebotsluis en de N50 bij Kampen. Pas rond 2040 zou dit deel verbreed worden naar 2x2 rijstroken en een tweede brug gebouwd worden. Tevens zou dan de turborotonde met de N306 vervangen worden door een ongelijkvloerse aansluiting. Op 3 maart 2015 is besloten meteen een ongelijkvloerse kruising te realiseren[17] en in november 2015 is besloten de uitvoering van de nieuwe brug bij de Roggebotsluis met 5 jaar te versnellen, met een openstelling in 2020.[18] Later werd het project echter weer opgeschoven tot 2023.

Uit een verkenning bleek dat een brug van 13 meter weinig meerwaarde heeft boven een brug van 7 meter en een aquaduct of tunnel te duur is. Een brug van 7 meter hoogte zou € 40 miljoen kosten en een brug van 13 meter € 47 miljoen. Een aquaduct zou € 94 miljoen kosten en een tunnel € 118 miljoen. De brug is onderdeel van het project 'Ruimte voor de Rivier IJsseldelta' waarbij de Roggebotsluis is vervangen door de Reevesluis.[19][20] Op 14 februari 2019 is het plan op hoofdlijnen vastgesteld door de provincies Flevoland en Overijssel.[21] Op 23 juni 2021 werden de bezwaren tegen het project ongegrond verklaard.[22] De brug is op 13 maart 2023 gebruik genomen.[23][24] Op 17 juli 2023 werd de nieuwe wegenstructuur volledig in gebruik genomen, inclusief de ongelijkvloerse aansluiting van de N306.[25]

In de planning van het knelpunt Roggebotsluis was ook een aanpassing van de N307 in Overijssel voorzien, tussen de sluis en de N50 bij Kampen. De N307 is omgevormd naar 2x1 rijstroken, als voorbereiding op een latere verdubbeling, maar in eerste instantie met één rijstrook per richting, ondanks een prognose van 21.000 voertuigen per dag in 2030 en een I/C-waarde tussen 0,8 en 0,95.[26][27] Pas rond 2040 wordt de tweede rijstrook aangelegd. Een ongelijkvloerse aansluiting met de N50 is niet voorzien, wel is extra opstelcapaciteit bij de verkeerslichten met de N50 voorzien of mogelijk een turborotonde.

Toekomst

N23: Alkmaar - Zwolle

Al enkele decennia zijn er plannen voor een hoogwaardige wegverbinding tussen de A6 bij Lelystad en de N50 bij Kampen. Eind jaren 80 werd deze geplande weg als autosnelweg opgenomen in het Tweede Structuurschema Verkeer en Vervoer (SVV-2) als A23. De A23 zou onderdeel worden van een hoogwaardige rijkswegverbinding van Alkmaar naar Zwolle, rijksweg 23.

Rijksweg 23 was ook in eerdere plannen opgenomen, maar enkel als oost-westverbinding in Noord-Holland. De doortrekking op papier naar Kampen en Zwolle in het SVV-2 was name bedoeld om de maaswijdte van het rijkswegennet rond het IJsselmeer te verkleinen. Al in 1995 werd duidelijk dat er weinig kans was dat de weg als rijksweg zou worden aangelegd. Dit vanwege een gebrek aan financiële middelen en de lage prioritering.

Met de Nota Mobiliteit verdween rijksweg 23 uit de plannen, omdat uit vervoerswaardeonderzoek was gebleken dat de toegevoegde waarde voor het hoofdwegennet beperkt zou zijn. Wel werd de weg een regionaal belang toegekend. Eventuele verdere planvorming werd aan lagere overheden overgelaten.

De provincie Flevoland zette de planvorming van de A23 Lelystad - Kampen voort onder de noemer N23. Men ging niet langer uit van een autosnelweg, maar van een 2x2 autoweg. Het project omvat vooral de opwaardering en verlegging van de N307 en is opgedeeld in een aantal wegvakken en tijdsperioden. Het nummer N23 is een werknaam en niet op bewegwijzering te vinden.

Dronten - Roggebotsluis

Op termijn moet de N307 tussen Dronten en de Roggebotsluis omgebouwd worden tot een stroomweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. In 2012 is een parallelweg gerealiseerd, waardoor een verdere opwaardering van de N307 pas op lange termijn te verwachten is.

Houtribdijk

Op korte termijn heeft de dijk groot onderhoud gekregen en enkele kleine verkeersveiligheidsmaatregelen. Op langere termijn zijn structurelere maatregelen gewenst. In 2018 is de Houtribdijk over 25 kilometer versterkt zodat de dijk nog maar eens in de 10.000 jaar zou kunnen doorbreken. In april 2014 heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu het voorkeursalternatief voor de versterking van de Houtribdijk vastgesteld. Het voorkeursalternatief ging uit van een overslagbestendige dijk met deels een stenen bekleding en deels een vooroever van zand. Binnen dit voorkeursalternatief zijn twee varianten onderzocht. Variant één behelste een stenen bekleding tussen Lelystad en Trintelhaven aan beide zijden van de dijk en een versterking met zand tussen Trintelhaven en Enkhuizen, aan weerszijden van de dijk. Daarnaast is op verzoek van de provincie Flevoland en gemeente Lelystad een tweede variant uitgewerkt, waarbij werd onderzocht of ook op een deel van het tracé tussen Trintelhaven en Lelystad aan de Markermeerzijde de toepassing van zand haalbaar was. Het was daarbij de vraag of met deze laatste variant ook een verbetering van de weg mogelijk is. Vooralsnog zijn er geen concrete plannen om de N307 over de Houtribdijk op te waarderen naar 2+1 of 2x2 rijstroken.

Congestie

Het grootste deel van de N307 is niet erg druk, met name ten westen van Dronten. Het stuk tussen Dronten en Kampen is behoorlijk druk. Met name voor de verkeerslichten bij de N50 wil het vastlopen, soms over meerdere kilometers. Ook een opening van de ophaalbrug over de Roggebotsluis kan tot vrij lange wachtrijen zorgen.

Verkeersintensiteiten

Noord-Holland

Voor de ombouw van de N307 was het drukste weggedeelte tussen de Rijksweg A7 en de Oostergouw met rond de 30.000 voertuigen per etmaal. Ten oosten van de Oostergouw was de intensiteit hoog voor een 1+1-weg. Hieronder de werkdaggemiddelden in motorvoertuigen per etmaal voor enkele telpunten van de Provincie Noord-Holland[28] in de periode voor de ombouw van de N307.

Telpunten:

  1. Rijksweg A7 - Wogmergouw / Hoornseweg
  2. Wogmergouw / Hoornseweg - Oostergouw
  3. Oostergouw - Noorderdracht / Rijweg
  4. Noorderdracht / Rijweg - Noorder Boekertweg
  5. Noorder Boekertweg - N240 Markerwaardweg
  6. N240 Markerwaardweg - Kerspelweg
  7. Kerspelweg - Dirk Essenlaan / Esdoornlaan
  8. Dirk Essenlaan / Esdoornlaan - Veilingweg
  9. Veilingweg - N302 Randweg / G.Brandtweg / Lindelaan
  10. N302 Drechterlandseweg - Westeinde
  11. Westeinde - N506 Provincialeweg
  12. N506 Provincialeweg - Grens provincie Flevoland
Telpunt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1995 22.543 - 18.653 - - - - 11.907 - - - 6.561
1996 24.272 - 18.860 - 20.889 14.591 - 12.701 - 10.981 - 6.629
2002 28.000 28.000 21.700 21.900 22.700 19.500 16.000 14.700 13.000 14.700 8.400 8.000
2007 30.202 29.419 21.955 23.107 23.216 20.309 15.700 14.457 13.613 13.872 12.310 8.571
2008 31.416 29.556 22.740 23.477 23.654 20.431 15.550 14.334 13.192 13.511 12.523 8.542

Bron: Provincie Noord-Holland, Servicepunt Wegen en Vaarwegen

Hieronder de werkdaggemiddelden in motorvoertuigen per etmaal voor enkele telpunten in de periode na de ombouw van de N307.

Telpunten:

  1. Rijksweg A7 - Wogmergouw
  2. Wogmergouw - Oostergouw
  3. Oostergouw - De Strip
  4. De Strip - Noorderboekert
  5. Noorderboekert - N240 Markerwaardweg
  6. N240 Markerwaardweg - Slimweg
  7. Slimweg - Voetakkers
  8. Voetakkers - Floraweg
  9. Floraweg - Zijlweg
  10. Zuiderweg - Voorland
  11. Voorland - Grens provincie Flevoland
Telpunt 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
2019 48.700 47.700 42.300 40.400 38.800 18.000 17.200 17.300 18.100 14.600 9.400
2020 44.600 44.200 39.800 38.000 36.700 18.200 n/a 16.300 16.800 12.400 8.300
2021 47.000 47.000 42.300 39.700 38.200 19.400 18.300 17.300 17.400 13.000 8.600
2022 48.500 49.000 45.100 41.900 40.100 20.400 19.300 18.000 18.000 13.600 9.000

Bron: Provincie Noord-Holland, Servicepunt Wegen en Vaarwegen

Flevoland & Overijssel

Telpunt 2008 2012 2014 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Houtribdijk 6.600 8.300
Lelystad 10.000 8.300
Lelystad - A6 15.500
A6 - Swifterbant 7.600 8.500 9.400
Swifterbant - Dronten 11.900 14.000 7.800
passage Dronten 14.500
Dronten - Roggebotsluis 14.600
Roggebotsluis 16.600 18.300
Roggebotsluis - N50 16.800 17.000 17.000 18.600 19.500 19.500 20.100 17.800 19.200 20.000
N50 - Kampen 17.700 19.000 17.900 20.200 20.500 20.800 20.800 18.200 18.700 20.200

Wetenswaardigheden

  • In de zomermaanden van 1996 reden circa 175 fietsers per dag van de Zijlweg in Enkhuizen naar de grens met de provincie Flevoland. Of deze allemaal doorreden tot aan het andere einde van de dijk tot Lelystad is niet opgegeven.
  • De eerste gebruikers van de Westfrisiaweg waren twee zwanen, zichtbaar op een foto ter hoogte van de Markerwaardweg, in een publicatie over de Westfrisiaweg (zie onder "bronnen").

Externe links

Video

Referenties

  1. Markerwaarddijk weekend gesloten en voortaan N307 | flevoland.nl
  2. De Waarheid, 25-10-1958
  3. De Waarheid, 07-12-1955
  4. Telegraaf, 30-03-1973
  5. De Waarheid, 28-08-1975
  6. Nederlands Dagblad, 04-11-1976
  7. Wegen 51, april 1977, p. 140
  8. Fotocollectie Spaarnestad, Nationaal Archief, SFA003018134
  9. N307 Passage Dronten | flevoland.nl
  10. Feestelijke opening Passage Dronten | flevoland.nl
  11. AT Osborne: N23 A Learning history
  12. Verkeer over nieuwe delen N23 Westfrisiaweg | noord-holland.nl
  13. Verkeer over nieuw deel N23 Westfrisiaweg | noord-holland.nl
  14. Nieuwe provinciale weg N307 open tussen Markerwaardweg in Zwaagdijk en Voetakkers in Lutjebroek | noord-holland.nl
  15. Wegen 'N23 Westfrisiaweg' open op 30 november | noord-holland.nl
  16. Werkzaamheden N23 Westfrisiaweg hervat | heijmans.nl
  17. Ongelijkvloerse kruising bij Roggebot voor betere doorstroming | flevoland.nl
  18. Knelpunt N307 bij Roggebot mogelijk in 2020 opgelost | flevoland.nl
  19. Ruimte voor de Rivier IJsseldelta gereed in 2022 | rijksoverheid.nl
  20. N307 van Roggebot tot Kampen | flevoland.nl
  21. Plan N307 Roggebot–Kampen in hoofdlijnen vastgesteld | flevoland.nl
  22. Uitspraak 202006825/1/R1 | raadvanstate.nl
  23. Nieuwe brug bij Roggebotsluis in Kampen steeds meer zichtbaar | flevoland.nl
  24. Wijziging verkeerssituatie - N306 Drontermeerdijk | ijsseldeltaprogramma.nl
  25. Weekendstremming 14-17 juli | ijsseldeltaprogramma.nl
  26. Ontwerp N307 Roggebot – Kampen ter inzage: vlot en veilig over de weg en het water | overijssel.nl
  27. Samen doorwerken aan waterveiligheid - N307 | ruimtevoorderivierijsseldelta.nl
  28. Provincie Noord-Holland, Servicepunt Wegen en Vaarwegen
  • Jaarverslagen Provinciale Waterstaat Noord-Holland
  • Verkeerstellingen in Noord-Holland, diverse jaargangen. Uitgave: Provinciale Waterstaat Noord-Holland
  • H.S. Danner, van Omringdijk tot Westfrisiaweg. Uitgave provincie Noord-Holland, Dienst Wegen, Verkeer en Vervoer: Haarlem, 1990
Genummerde wegen in de provincie Noord-Holland

Autosnelwegen: A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A22A27A44A80A200A205A208

Niet-autosnelwegen: N8N9N23N99N194N196N197N200N201N202N203N205N206N207N208N231N232N235N236N239N240N241N242N243N244N245N246N247N248N249N250N307

N403N415N417N501N502N503N504N505N506N507N508N509N510N511N512N513N514N515N516N517N518N519N520N521N522N523N524N525N526N527

Stadsroutes: AmsterdamZaanstad

Genummerde wegen in de provincie Flevoland

Autosnelwegen: A6A27

Niet-autosnelwegen: N23N50N301N302N305N306N307N309N331N333N351N352

N701N702N703N704N705N706N707N708N709N710N711N712N713N714N715N716N717N718N719N720N727N765

Stadsroutes: Almere

Genummerde wegen in de provincie Overijssel

Autosnelwegen: A1A28A32A35A50

Niet-autosnelwegen: N18N23N34N35N36N48N50N307N315N331N332N333N334N337N340N341N342N343N344N346N347N348N349N350N351N375N377

N731N732N733N734N735N736N737N738N739N740N741N742N743N744N745N746N747N748N749N750N751N752N753N754N755N756N757N758N759N760N761N762N763N764N765N766N768N824N852N855