N33 (Mali)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N33
Begin Ségou
Einde Bourem
Lengte ? km
Route

De N33 is een route nationale in Mali. De weg is deels een theoretische verbinding vanaf Ségou naar Bourem, ten noorden van de Niger. Niet de gehele route is daadwerkelijk een doorgaande wegverbinding, een westelijk deel begint in Ségou en voert ten noorden van de Niger in noordoostelijke richting, een langer oostelijk deel van minstens 550 kilometer verloopt door de Sahara parallel aan de Niger vanaf Dabi via Tombouctou tot Bourem. Dit is de belangrijkste verbinding ten noorden van de Niger in de Sahara. Onduidelijk is hoe lang de route in totaal zal zijn, maar potentieel is het de langste route nationale van Mali.

Routebeschrijving

Onduidelijk is hoe de route exact verloopt vanaf Ségou. De weg begint op de N6 ten oosten van Ségou en verloopt naar Markala, waar een stuwdam over de Niger is. Hier ligt ook een wegverbinding op. Dit deel van de N6 is verhard. Hoe de route ten noorden van de Niger verloopt is onduidelijk, mogelijk valt het samen met de N31, dit is van Markala tot Niono ook een verharde weg door geïrrigeerd landbouwgebied. Er loopt echter ook een verharde weg over de oever van de Niger oostwaarts tot Macina. Oostelijk daarvan is het niet meer dan een piste tot nabij Mopti.

Het is onduidelijk of er een doorgaande wegverbinding ligt naar het oostelijk deel van de N33. Dit zou langs de interne delta van de Niger verlopen, of dichter langs de hoekgrens met Mauritanië. In dit gebied zijn alleen pistes.

Een heel stuk oostelijker begint in de buurt van Soumpi een all-weather road vanuit een serie pistes uit de woestijn. Dit loopt langs de Niger oostwaarts naar Niafunke. Van Niafunke tot Tonka ligt langs de Niger een geasfalteerde weg. Vanaf Tonka verloopt de N33 via sommige kaarten via Diré naar Goundam, maar dit is een piste, terwijl er wel een verharde weg meer rechtstreeks van Tonka naar Goundam verloopt. Vanaf daar gaat de geasfalteerde weg verder naar Tombouctou, dit is de noordelijkste lange geasfalteerde weg van Mali.

Tombouctou is een belangrijk historisch centrum in de Sahara, het ligt net ten noorden van de Niger. Oostelijk van Tombouctou is er geen georganiseerde wegverbinding meer, maar niet meer dan een piste in de woestijn, net ten noorden van de Niger. Dit is een lang, desolaat traject. Onduidelijk is in hoeverre er überhaupt gemotoriseerd verkeer over land mogelijk is tussen Tombouctou en Bourem. In Bourem eindigt de N33 op de N18.

Geschiedenis

De N33 werd in 2005 geïntroduceerd als route nationale om het land ten noorden van de Niger te verbinden. Er is echter onduidelijkheid over hoe de weg exact verloopt, grote delen bestaan waarschijnlijk in de praktijk niet. Bij de classificatie van de weg in 2005 was er al een geasfalteerde weg op het westelijkste deel vanaf Ségou tot Niona.

In januari 2017 kwam een 198 kilometer lange geasfalteerde weg tussen Niafunké en Tombouctou gereed. Dit omvatte ook een afsnijding door de woestijn tussen Tonka en Goundam, in plaats van de traditionele omweg via Diré.[1] Dit was de eerste geasfalteerde wegverbinding naar de historische stad Tombouctou. De bouw kostte indertijd € 197 miljoen en is gefinancierd door de Europese Unie.[2]

In 2019 werd een project gelanceerd om de N33 als verharde weg aan te leggen van Goma Coura naar Niafunké.[3][4]

Referenties

Routes nationales in Mali

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N28N29N30N31N32N33N34N35N36N37N38N39N40N41N42N43N44