N3 (Bangladesh)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BD-N3.svg
Bangladesh N3 map.png
N3
Begin Dhaka
Einde Mymensingh
Lengte 113 km
Route

Centrum.svg Dhaka BD-N1.svgBD-N5.svg

Centrum.svg Tongi

Centrum.svg Joydebpur

Centrum.svg Bhaluka

Centrum.svg Mymensingh

De N3 is een national highway in Bangladesh. De weg vormt een noord-zuidverbinding in het midden van het land, vanaf de hoofdstad Dhaka tot aan Mymensingh. De N3 is 113 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N3 begint vanaf het wegennet in het centrum van Dhaka en loopt noordwaarts de stad uit. Het is een belangrijke invalsweg van Dhaka, de luchthaven is eraan gelegen. De N3 telt in Dhaka 2x3 rijstroken en kent enkele ongelijkvloerse aansluitingen. De weg telt over de gehele lengte minimaal 2x2 rijstroken maar is geen snelweg.

De N3 voert noordwaarts over het zeer dichtbevolkte platteland van Bangladesh. Er liggen geen grote plaatsen op de route, maar wel talloze aan elkaar gegroeide dorpen. De N3 voert door vlak gebied met een afwisseling van kleine bosgebieden, weilanden en dorpen. De N3 is één van de weinige hoofdwegen in Bangladesh die geen grote rivieren kruist. De N3 eindigt in de stad Mymensingh, op circa 45 kilometer ten zuiden van de grens met India.

Geschiedenis

Dhaka

De N3 is van oudsher de belangrijkste stadsweg van Dhaka, omdat het de luchthaven met het centrum verbindt. De N3 had ook de eerste ongelijkvloerse kruisingen van Bangladesh. In 2004 is de Mohakhali Flyover opengesteld. In 2012 is de Banani Overpass over het spoor aangelegd, gevolgd door een trompetaansluiting ten noorden daarvan in 2013. In 2013 opende iets noordelijker ook de Kuril Flyover.

Verdubbeling Dhaka - Mymensingh

Het deel tussen Dhaka en Joydebpur is al langer geleden naar 2x2 rijstroken verbreed, al voor 2004. Dit deel is grotendeels verstedelijkt. Op 2 juli 2016 kwam de verdubbeling van een lang stuk van circa 90 kilometer tussen Joydebpur en Mymensingh gereed.[1]

Referenties

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg BD-N105.svg