N3 (Centraal-Afrikaanse Republiek)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N3 FR.svg
RN3 CAR map.png
N3
Begin Bossembélé
Einde Garoua-Mboulaï (CAM)
Lengte 437 km
Route

Centrum.svg Bossembélé N1

Centrum.svg Yaloke

Centrum.svg Baoro

Centrum.svg Bouar

Centrum.svg Baboua

Flag of Cameroon.svg N1

De N3 of RN3 is een route nationale in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De weg vormt een oost-westroute in het westen van het land, vanaf Bossembélé tot de grens met Kameroen bij Garoua-Mboulaï. De weg is 437 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het dorp Bossembélé, waar de N1 uit Bangui komt, en noordwaarts loopt. De N3 loopt westwaarts en verloopt over de glooiende savanne. De weg is in elk geval geasfalteerd tot Yaloke, en mogelijk verder westwaarts. De grootste plaats op de route is Bouar, de weg is ten westen van Bouar geasfalteerd. De weg eindigt op de grens met Kameroen, vanwaar de N1 verder gaat naar Yaoundé.

Geschiedenis

De N3 is de belangrijkste weg voor het binnengesloten land om de handelsroutes over de zee te bereiken, via Kameroen. Dit belang werd al in de jaren '70 onderstreept door de World Bank.

Aanzienlijke delen van de N3, mogelijk zelfs de gehele route, zijn tussen 2010 en 2013 geasfalteerd. Het deel tussen Bossembélé en Yaloke is vermoedelijk rond 2012-2013 geasfalteerd. Tussen Yaloke en Bouar was de weg in 2009 nog een smalle zandweg, maar ten westen van Bouar tot de grens met Kameroen is de weg rond 2013 geasfalteerd en ook deels op nieuw tracé aangelegd om de scherpe bochten eruit te halen. Dit is een moderne enkelbaans weg met gemarkeerde rijstroken.

Referenties


Flag of the Central African Republic.svg Route Nationales in de Centraal-Afrikaanse Republiek Flag of the Central African Republic.svg

N1N2N3N4N5N6N8N9N10N11