N3 (Comoren)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N3
Begin Foumbouni
Einde Mitsamiouli
Lengte 68 km
Route

Foumbouni

Itsikoudi

Ndroudé

Mitsamiouli

De N3 of RN3 is een route nationale in de Comoren. De weg vormt de noord-zuidroute langs de oostkust van het eiland Grande Comore. De weg verloopt vanaf Foumbouni tot Mitsamiouli en is 68 kilometer lang. Het is daarmee de langste route nationale van de Comoren.

Routebeschrijving

De N3 verloopt langs de oostkust van het eiland Grande Comore, vanaf de N2 in Foumbouni tot de N1 in Mitsamiouli. De weg is enkelbaans en is nog gedeeltelijk onverhard. De route volgt de kustlijn en kent geen grote hoogteverschillen. Het gebergte is hier minder steil en de N3 is daardoor minder bochtig dan andere wegen op het eiland Grande Comore.

Geschiedenis

In de Franse koloniale periode was de N3 de enige wegverbinding die nog niet volledig aangelegd was. De weg bestond in die tijd vanaf Foumbouni noordwaarts tot Pidjani, daarna was er een langer ontbrekend stuk, en een tweede deel van Itsikoudi tot Mitsamiouli langs het noordelijk deel van het eiland Grande Comore. Deze delen waren in de Franse koloniale tijd al verhard. Het middendeel tussen Pidjani en Itsikoudi is in de jaren '80 als all-weather road aangelegd, maar delen waren voor 2019 nog onverhard, in 2019 is een deel van de N3 vanuit Itsikoudi zuidwaarts geasfalteerd.

Referenties


Routes nationales in de Comoren

N1N2N3N4N5N21N22N23N24N31N32