N3 (Gabon)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N3 FR.svg
N3 Gabon map.png
N3
Begin Ndjole
Einde Franceville
Lengte 500 km
Route

Centrum.svg Ndjole

Centrum.svg Lastoursville

Centrum.svg Mounana

Centrum.svg Moanda

Centrum.svg Franceville

De N3 is een route nationale in Gabon. De weg vormt een oost-westroute door het midden en oosten van het land, vanaf de N2 bij Ndjole tot Franceville in het oosten van het land. De weg is 500 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten noorden van Ndjole takt de N3 van de N2 af en voert oostwaarts door de jungle en buigt later naar het zuidoosten af. Er liggen weinig plaatsen in dit gebied. De jungle is zeer dicht, er zijn nauwelijks open gebieden. Halverwege de route eindigt de N6 bij Lastoursville. De laatste derde van de route is wat heuvelachtiger, maar echt groot zijn de hoogteverschillen niet. De N3 eindigt in het stadje Franceville, op zo'n 90 kilometer van de grens met de Republiek Congo.

De exacte status van de N3 is onduidelijk. In het oosten is de weg geasfalteerd, maar onduidelijk is of de gehele route geasfalteerd is.

Geschiedenis

De N3 is van oudsher één van de belangrijkste verbindingen in Gabon, Franceville is één van de vier grote steden van Gabon. De Trans-Gabon Railway is in de jaren 70 en 80 parallel aan de N3 aangelegd. Dit is de enige spoorlijn van Gabon. De route is van belang voor de Gabonese mijnbouw, onder andere mangaan en ijzererts wordt in het oosten van het land gewonnen. In Moanda is één van de belangrijkste mangaanmijnen ter wereld. De N3 is derhalve van belang voor de Gabonese economie.

Tussen september 2020 en 2023 is 780 kilometer van de N1 en N3 tussen Libreville en Franceville opgewaardeerd met een PPS project. Het project kostte $ 1 miljard.[1] Voor de upgrade werd de Société autoroutière du Gabon opgericht.[2]

Referenties

Flag of Gabon.svg Route nationales in Gabon Flag of Gabon.svg

N1N2N3N4N5N6

A1