N3 (Kameroen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N3 FR.svg
N3 Cameroon map.png
N3
Begin Yaoundé
Einde Idenau
Lengte 355 km
Route

Centrum.svg Yaoundé N1 FR.svgN2 FR.svgN10 FR.svg

Centrum.svg Boumnyebel

Centrum.svg Edéa N7 FR.svg

Centrum.svg Douala

Centrum.svg Bonabéri N5 FR.svg

Centrum.svg Mutengene N8 FR.svg

Centrum.svg Limbe

Centrum.svg Idenau

Centrum.svg Mbonge

De N3 of RN3 is een route nationale in Kameroen. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf de hoofdstad Yaoundé via de havenstad Douala naar Idenau. Het is de belangrijkste weg van het land en is 355 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N3 begint in de centrale strip in de hoofdstad Yaoundé, waar ook de N1, N2 en N10 samenkomen. De N3 voert eerst zuidwaarts, later zuidwestwaarts de stad uit. Buiten Yaoundé heeft de weg een moderner karakter dan in de stad zelf. De weg voert westwaarts door een dichtbeboste en licht heuvelachtige regio. Tussen Yaoundé en Douala liggen weinig plaatsen van betekenis op de route, de voornaamste tussenstop is Edéa, waar de N7 zuidwaarts voert en men de rivier de Sanaga oversteekt met twee bruggen.

De N3 is een belangrijke route dwars door de grote stad Douala. De N3 telt overal minimaal 2x2 rijstroken en heeft deels parallelwegen. Een klein stuk tussen het Douala International Airport en de haven van Douala is snelwegachtig uitgebouwd, met 2x3 rijstroken en drie ongelijkvloerse aansluitingen achter elkaar. Bij het vliegveld ligt ook het grootste knooppunt van Kameroen. De weg voert door het geïndustrialiseerde waterfront van Douala en steekt vervolgens met 2x3 rijstroken de rivier de Wouri over. In het westen van Douala kent de weg nog langere tijd 2x2 rijstroken door bebouwd gebied. In het westen van de stad splitst de N5 ongelijkvloers af.

De N3 volgt dan een eenvoudiger enkelbaans route naar de kust van het westen van Kameroen. Dit traject voert door diverse grote dorpen en langs de voet van de 4.040 meter hoge Mount Cameroon. Deze berg is veel hoger dan het omringende landschap. De N3 verloopt een langer stuk langs de kust maar loopt uiteindelijk dood in het dorp Idenau, circa 90 kilometer voor de grens met Nigeria.

N3A

De N3A is de oude route van de N3 tussen Yaoundé en Matomb. Deze route is 55 kilometer lang. De N3 voert westwaarts de stad uit en kent in het stedelijk gebied van Yaoundé grotendeels 2x2 rijstroken. Net buiten de stad start de Autoroute Yaoundé - Douala, die parallel aan de N3A verloopt. De N3A is echter buiten Yaoundé snel een onverharde weg. De weg voert westwaarts door een dichtbeboste en licht heuvelachtige regio. Bij Matomb sluit de N3A aan op de N3.

Geschiedenis

De N3 is van oudsher de belangrijkste weg van het land. Douala was van oorsprong de belangrijkste stad van Kameroen en is vanaf eind 19e eeuw onder toenmalig Duits bestuur ontwikkeld. Het was oorspronkelijk de hoofdstad van Kameroen, die echter in 1922 werd verplaatst naar Yaoundé, dat destijds nog een klein dorp was. Beide steden groeiden snel gedurende de 20e eeuw en werden uiteindelijk miljoenensteden. Daardoor was de N3 altijd de belangrijkste weg van Kameroen geweest, als primaire verbinding tussen de twee grootste steden van het land, maar ook omdat Douala de belangrijkste haven van Centraal-Afrika is. De N3 is volledig geasfalteerd.

Al in 1911 is de brug over de Sanaga bij Edéa aangelegd, dit is de pont des Allemands, een stalen boogbrug die in de Duitse koloniale tijd is aangelegd. Dit was een gecombineerde weg/spoorbrug met maar één rijstrook die gecombineerd was met één spoor. Daardoor was er alternerend verkeer en moest al het verkeer wachten als er een trein overheen kwam. Begin jaren '80 is er een modernere wegbrug naast gebouwd.

De oorspronkelijke route vanuit Yaoundé is wat thans de N3A is. Deze weg is onverhard. Vermoedelijk in de jaren '70 of begin jaren '80 is de moderne N3 aangelegd als iets zuidelijker route naar Yaoundé.

De N3 verliep oorspronkelijk niet verder dan Idenau. In 2018 is de N3 een stuk verder naar het noorden verlengd tot de N16 bij Mbonge.[1] Deze route is echter amper berijdbaar.

Douala

De meeste upgrades aan de weg zijn in Douala uitgevoerd. Al in of voor de jaren '80 is het snelwegachtige deel tussen de luchthaven van Douala en het vliegveld van Douala aangelegd. Dit 4 kilometer lange deel was lange tijd het enige snelwegachtige stuk weg in Kameroen. Bij de toegang tot de luchthaven ligt het voornaamste knooppunt van het land.

Omstreeks 2007 is een ongelijkvloerse aansluiting met de Rue Joss in het havengebied van Douala aangelegd. Tevens is toen een klein stuk van de weg verder naar 2x2 rijstroken verbreed. Oorspronkelijk was er een enkelbaans brug over de rivier de Wouri. Tussen 2015 en 2017 zijn drie nieuwe bruggen aangelegd, waaronder twee bruggen met samen 2x3 rijstroken van de N3. In 2018 opende op het oostelijk einde daarvan een ongelijkvloerse aansluiting. In 2017 is een 8 kilometer lang deel door het district Bonabéri naar 2x2 rijstroken verbreed.

In de periode 2015-2017 is een 4 kilometer lang deel van de N3 ten oosten van het vliegveld opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken, een parallelstructuur en een ongelijkvloerse kruising op een rotonde bij Bonanloka. In 2020-2021 is dit dubbelbaans deel nog 5 kilometer verder oostwaarts verlengd door de buitenwijken. Ook is een nieuw stadion langs de N3 gebouwd.

Referenties

  1. CORRESPONDANCE ENTRE ANCIENNE ET NOUVELLE NOMENCLATURE: ROUTES NATIONALES | mintp.cm
Flag of Cameroon.svg Routes nationales en autoroutes in Kameroen Flag of Cameroon.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22

Autoroute Kribi - LolabéAutoroute Yaoundé - DoualaAutoroute Yaoundé - Nsimalen