N3 (Mauritanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N3
Begin Nouakchott
Einde Néma
Lengte 1.100 km
Route

Nouakchott

Boutilimit

Aleg

Guérou

Kiffa

Tintane

Ayoun El Atrous

Timbédra

Néma

De N3 of RN3, genaamd de Route de l'Espoir of de Transmauritanienne, is een route nationale in Mauritanië. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van het land, vanaf de hoofdstad Nouakchott tot aan Néma in het grensgebied met Mali. De N3 is circa 1.100 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N3 begint in de hoofdstad Nouakchott, waar men de N1 en N2 kruist. De N3 verloopt zuidoostwaarts door zeer dunbevolkt woestijngebied. Er liggen desondanks wel enkele dorpen op de route. De gehele 1.100 kilometer lange route van Nouakchott tot Néma is geasfalteerd. Diverse kleine stadjes liggen op de route, vaak punten vanwaar geasfalteerde routes zuidwaarts lopen, naar de grens met Senegal en Mali. Oostelijk van Néma gaat nog een geasfalteerde weg verder tot de grens met Mali bij Fassala.

Geschiedenis

Van oorsprong was de primaire wegverbinding naar het zuiden en zuidoosten van Mauritanië langs de rivier de Sénégal gelegen, vanaf Nouakchott zuidwaarts naar Rosso (de hedendaagse N2) en dan vanaf Rosso oostwaarts naar Néma. Alleen het oostelijk deel hiervan tussen Kiffa en Néma valt samen met de hedendaagse N3.

Na onafhankelijkheid in 1960 kreeg de bouw van een nieuwe, geasfalteerde weg vanuit Nouakchott naar het oosten prioriteit. In die tijd duurde een reis van Nouakchott naar Néma nog 9 dagen. Er was in de jaren '70 onenigheid tussen de regering van Mauritanië en de World Bank over de route die de geasfalteerde weg naar Néma moest nemen. De overheid gaf de voorkeur aan een woestijnroute die rechtstreekser was, terwijl de World Bank voorkeur gaf aan een zuidelijkere route vanaf Rosso, die het landbouwgebied van Mauritanië beter zou bedienen. Uiteindelijk is de noordelijker gelegen route die de hedendaagse N3 omvat gefinancierd door andere partijen. Het deel tussen Nouakchott en Kiffa is in de jaren '70 als een verharde weg aangelegd en kwam in 1978 gereed, dit was met 600 kilometer het langste stuk geasfalteerde weg van Mauritanië in die periode. In de periode 1980-1985 is ook het oostelijk deel van Kiffa naar Néma geasfalteerd. In 1982 was de weg al vrijwel geheel geasfalteerd, tot aan Timbédra.[1] De weg was in 1985 volledig verhard tot Néma.

De N3 is een transitroute voor vrachtverkeer naar Mali, alhoewel de N3 zelf niet helemaal tot de Malinese grens loopt. Vanaf de N3 kan men zuidwaarts naar het zuidwesten van Mali. In het verlengde van de N3 ligt enkel het dunbevolkte en onherbergzame noorden van Mali. In de periode 2003-2004 is de weg van Ayoun el Atrous naar de grens van Mali als geasfalteerde zijtak van de N3 aangelegd. Dit was de eerste verharde weg tussen Mauritanië en Mali.

Néma was lange tijd het eindpunt van de geasfalteerde weg, maar in de periode 2013-2022 is in fases een geasfalteerde weg verder naar het zuidoosten aangelegd tot de grens met Mali bij Fassala.

Er werd in in 2021 een overeenkomst gesloten om een ongelijkvloerse aansluiting aan te leggen op de rotonde tussen de N1, N2, N3 en N4 in het centrum van Nouakchott, die de 'Carrefour Madrid' heet.[2][3]

In juni 2022 werd een aanbesteding uitgeschreven voor een bouw van een 136 kilometer lange autoroute met tolheffing met 2x2 rijstroken tussen Nouakchott en Boutilimit.[4][5]

Referenties

Routes nationales in Mauritanië

N1N2N3N4