N3 (Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N3 FR.svg
RN3 Republiek Congo map.png
RN3
Begin Dolisie
Einde Doussala (G)
Lengte 230 km
Route

Centrum.svg Dolisie N1

Flag of Gabon.svg N1 FR.svg

De N3 of RN3 is een route nationale in de Republiek Congo. De weg verloopt vanaf Dolisie naar de grens met Gabon en is 230 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in het plaatsje Dolisie op de N1, ongeveer 130 kilometer ten oosten van Pointe Noire. De N3 voert over het algemeen in noordwestelijke richting, overwegend door open gebied, maar dichter bij de grens met Gabon door tropisch regenwoud. Het terrein is vlak tot glooiend en er liggen geen plaatsen verder op de route. De weg is geasfalteerd. Aan Gabonese zijde gaat de N1 verder naar Libreville.

Geschiedenis

De N3 is de primaire verbinding tussen de Republiek Congo en Gabon, en tevens van Brazzaville naar Libreville. De N3 was in 2013 nog een zandweg. De weg is aangewezen als onderdeel van de Trans-Africa Highway van Tripoli in Libië naar Windhoek in Namibië. In juni 2010 ondertekenden Gabon en de Republiek Congo om de weg van Dolisie naar Ndendé te asfalteren. Het was de bedoeling om de weg in 2018 geasfalteerd te hebben.[1] In juni 2019 waren de werkzaamheden voltooid.[2]

Referenties

Flag of the Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Republiek Congo Flag of the Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6