N3 (Tunesië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N3
Begin Tunis
Einde Hazoua (DZ)
Lengte 485 km
Route

Tunis

Mohammedia

El Fahs

Al-Subayhah

Gafsa

Tozeur

Hazoua

De N3 of RN3 is een route nationale in Tunesië. De weg vormt een vrij lange noord-zuidroute in zuidwestelijke richting vanaf de hoofdstad Tunis tot de grens met Algerije bij Hazoua. De N3 is 485 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N3 verloopt vanaf de hoofdstad Tunis in zuidwestelijke richting door het binnenland van het midden van Tunesië, daarbij slechts weinig grotere plaatsen aandoend. De weg verloopt via Gafsa en Tozeur naar de grens met Algerije bij Hazoua, waar de Algerijnse N48 naar El Oued aansluit.

De N3 begint als de zuidwestelijke invalsweg van Tunis en bestaat uit twee routes, de traditionele hoofdweg door de voorsteden en een bypass met 2x2 rijstroken en rotondes. De weg voert zuidwestwaarts als dubbelbaans weg tot El Fahs, waar de N4 afsplitst, daarna zuidwaarts richting Kairouan, maar bypasst deze stad net naar het westen. Het landschap wordt naar het zuiden toe droger maar is in dit deel van Tunesië nog intensief gecultiveerd, met traditionele landbouw dichter bij Tunis en boomgaarden in het drogere midden van Tunesië.

De N3 verloopt naar de stad Gafsa, een kleine stad die wel een belangrijk knooppunt van doorgaande wegen naar het zuiden van Tunesië is. Gafsa ligt ook op de grens van het gecultiveerde deel van Tunesië en de woestijnen zuidelijker. Gafsa heeft een noordelijke rondweg met 2x2 rijstroken. Vanaf Gafsa voert de N3 in zuidwestelijke richting en verloopt door het gebied met de grote zoutmeren van Tunesië. Dit is grotendeels vlakke woestijn met oases. De belangrijkste daarvan liggen bij Tozeur, de laatste plaats van betekenis op de route, voordat men de grens met Algerije bij Hazou bereikt.

Geschiedenis

De weg was al vanaf 1914 doorgaand als de N3 genummerd, die destijds nog wel via de stad Kairouan verliep. In 1931 was alleen het noordelijke deel in de regio Tunis verhard, tot aan El Fahs, evenals een deel vanaf Kairouan in zuidwestelijke richting over enkele tientallen kilometers. De rest van de route moest nog verhard worden.

De grootste routewijziging was bij Kairouan, waar de N3 oorspronkelijk een omweg maakte via deze stad, maar later een kortere route nam ten westen van Kairouan, over een weg die vermoedelijk vanuit landbouwwegen ontstaan is. De weg was voor 1984 al doorgaand verhard tot de Algerijnse grens.

Bij Tunis is omstreeks 2003-2004 een oostelijke bypass van de N3 rond de voorsteden Fouchana en Mohammedia aangelegd. Deze maakte het mogelijk voor verkeer van en naar Tunis om de stad sneller te bereiken of verlaten, aangezien er geen autoroute in deze corridor gepland was. In de periode 2013-2016 is de N3 over een lengte van 40 kilometer tussen Mohammedia en de N4 bij El Fahs naar 2x2 rijstroken verbreed. De weg is elders maar beperkt opgewaardeerd. Bij Gafsa is omstreeks 2012-2013 een noordelijke rondweg aangelegd, die vermoedelijk echter officieel geen onderdeel is van de N3.

Referenties


Routes nationales in Tunesië

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20