N4 (Bangladesh)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BD-N4.svg
Bangladesh N4 map.png
N4
Begin Dhaka
Einde Jamalpur
Lengte 146 km
Route

Centrum.svg Dhaka BD-N3.svg

Centrum.svg Kaliakir

Centrum.svg Tangail

Centrum.svg Elenga

Centrum.svg Madhupur

Centrum.svg Jamalpur

De N4 is een National Highway in Bangladesh. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Dhaka tot aan Jamalpur. De N4 is 146 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 begint ten noorden van Dhaka op een kruispunt met de N3 en verloopt in eerste instantie noordwestwaarts, door een dichtbevolkt gebied met veel bebouwing. De bebouwingsdichtheid is hoog dicht bij Dhaka, maar neemt wat af naar het westen toe. De weg verloopt door vlak gebied en buigt bij Tangail naar het noorden af. De weg volgt daarna de rivier de Jamuna naar het noorden toe, maar kruist deze niet. Wel slaat de N405 af, die de enige brug over de Jamuna in Bangladesh heeft. De weg verloopt verder noordwaarts door het laagland naar de stad Jamalpur, gelegen aan de rivier de Brahmaputra. Jamalpur ligt 40 kilometer ten zuiden van de grens met India.

Geschiedenis

Het zuidelijke deel van de N4 tussen Dhaka en Tangail is de belangrijkste verbinding van Dhaka naar het westen van Bangladesh, omdat hier een brug over de rivier de Jamuna is, onderdeel van de N405. Ten noorden van Tangail heeft de N4 een interregionaal belang als verbinding naar de stad Jamalpur. Op het zuidelijke deel van de N4 zijn enkele rondwegen aangelegd, of is het tracé op een andere manier aangepast. Desondanks is er veel bebouwing langs de N4. Op 24 mei 2019 openden viaducten door Konabari en Chandra.[1]

Referenties

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg BD-N105.svg