N4 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BE-N4.svg
N4 BE map.png
N4
Begin Brussel
Einde Sterpenich
Lengte 192 km
Route

Znak d42.svg Brussel R20 BE.svg


E411 BE.svg


Afslagsymbool.svg Hoeilaart E411 BE.svg → Brussel / Namur

Znak d42.svg Jezus-Eik

Znak d42.svg Overijse N253 → Waterloo / Leuven

Znak d42.svg Tombeek

Znak d42.svg Wavre N268 N239 N243

Afslagsymbool.svg Louvain-la-Neuve E411 BE.svg → Brussel / Namur

Rotonde.svg BE-N25.svg → Leuven

Rotonde.svg Louvain-la-Neuve N250 → Ottignies

Rotonde.svg Afslagsymbool.svg Louvain-la-Neuve E411 BE.svg → Brussel / Namur

Rotonde.svg Louvain-la-Neuve N233 → Ottignies

Rotonde.svg Louvain-la-Neuve BE-N25.svg → Nivelles

Rotonde.svg Gembloux BE-N29.svg → Charleroi / Tienen

Znak d42.svg Gembloux

Rotonde.svg Bovesse N912 → Farciennes / Éghezée

Junction.svg Bovesse N904 → Namur

Afslagsymbool.svg Gembloux E42 BE.svg → Charleroi / Liège

Rotonde.svg Suarlée N958 → Floreffe

Junction.svg Namur BE-N93.svg → Nivelles

Znak d42.svg Namur N904 BE-N90.svg BE-N91.svg BE-N80.svg BE-N92.svg

Brug.svg Pont des Ardennes Riviersymbool.svg Meuse

Rotonde.svg Namur N947 → Godinne

Afslagsymbool.svg Marche-en-Famenne E411 BE.svg → Brussel / Luxembourg

Rotonde.svg Naninne N941 → Dave / Haltinne

Afslagsymbool.svg Courrière

Afslagsymbool.svg Assesse Centre

Afslagsymbool.svg Assesse

Afslagsymbool.svg Natoye N946 → Spontin / Florée

Afslagsymbool.svg Ciney N921 → Ciney / Andenne

Afslagsymbool.svg Ciney BE-N97.svg → Ciney / Havelange

Afslagsymbool.svg Pessoux N938 → Achêne / Maffe

Afslagsymbool.svg Sinsin N929 → Haversin / Heure

Afslagsymbool.svg Sinsin

Afslagsymbool.svg Hogne

Afslagsymbool.svg Aye

Afslagsymbool.svg Hotton N839 → Hotton

Afslagsymbool.svg Marche-en-Famenne N873 BE-N86.svg → Aye / Rochefort

Afslagsymbool.svg Marche Centre BE-N86.svg → Rochefort

Afslagsymbool.svg Waha

Afslagsymbool.svg La Roche N888 → La Roche-en-Ardenne

Afslagsymbool.svg Harsin

Afslagsymbool.svg Harsin N896 → Hargimont

Afslagsymbool.svg Bande

Afslagsymbool.svg Champlon BE-N89.svg → Bouillon / La Roche

Afslagsymbool.svg Ortheuville N829 → Lavacherie

Afslagsymbool.svg Roumont

Afslagsymbool.svg Amberloup N826 → Libramont / Houffalize

Afslagsymbool.svg Flamierge

Afslagsymbool.svg Flamisoulle

Afslagsymbool.svg Bastogne E25 BE.svg → Arlon / Liège

Afslagsymbool.svg Bastogne BE-N84.svg → Bastogne / Ettelbrück

Afslagsymbool.svg Senonchamps

Afslagsymbool.svg Bastogne BE-N85.svg → Neufchâteau

Afslagsymbool.svg Bastogne 1

Afslagsymbool.svg Bastogne BE-N30.svg → Bastogne

Afslagsymbool.svg Sainlez

Afslagsymbool.svg Warnach

Znak d42.svg Martelange N848 N23

Afslagsymbool.svg Parette BE-N87.svg → Virton

Afslagsymbool.svg Attert

Afslagsymbool.svg Arlon BE-N82.svg → Virton

Znak d42.svg Arlon N881 N882 N844 BE-N81.svg

Flag of Luxembourg.svg N6 LUX.svg → Luxembourg

De N4 is een gewestweg in België. De weg loopt van Brussel naar Sterpenich door de Ardennen en is ongeveer 192 kilometer lang. De weg is in de Ardennen grotendeels uitgebouwd als expresweg.

Routebeschrijving

De N4 begint in Brussel bij de Naamsepoort, waar deze aansluit op de R20, de stadsring van Brussel. De N4 loopt daarna over de Waversesteenweg naar Etterbeek. Uiteindelijk sluit de weg bij Oudergem aan op de E411. De N4 is hierna tot aan Jezus-Eik onderbroken door de E411. Op de gehele route in Brussel is het wegnummer N4 niet bewegwijzerd.

De N4 begint vervolgens na een onderbreking op een aansluiting met de E411 bij Jezus-Eik, waar de weg over Vlaams grondgebied loopt. De weg loopt vervolgens in zuidoostelijke richting naar Overijse. Hier kruist de weg de N253. Enkele kilometers verder bij Tombeek kruist de N4 de grens met Wallonië. De weg loopt vervolgens om het centrum van Wavre heen. Na Wavre kruist de weg de E411 en loopt deze in zuidelijke richting verder. De weg is daarna verbreed naar 2x2 rijstroken en loopt enkele kilometers enigszins parallel aan de E411. De weg loopt vervolgens langs Louvain-la-Neuve en kruist hierbij diverse N-wegen. Ten zuiden van Louvain-la-Neuve versmalt de weg weer naar een 2+1 weg zonder middenberm. Na ongeveer 13 kilometer volgt de passage van Gembloux, waar de weg de N29 kruist. Ten zuiden van Gembloux heeft de weg een afwisselende layout met stukjes 1x4, 2+1 en 2x1. Ongeveer 9 kilometer ten zuiden van Gembloux volgt een aansluiting met de E42. De weg loopt daarna dwars door Namur heen en kruist hier diverse N-wegen.

De N4 in Martelange, met alle tankstations op de grens met Luxemburg.

Ten zuiden van Namur verbreedt de weg direct naar een 2x2 expresweg. De weg kent diverse ongeregelde gelijkvloerse aansluitingen en erfaansluitingen. Grotere kruisingen zijn geregeld met een VRI installatie. Na ongeveer 10 kilometer volgt een aansluiting met de E411. Vanaf hier is de weg grotendeels ongelijkvloers uitgebouwd met erfaansluitingen. De maximumsnelheid is hier op grote delen 120 km/h. De weg loopt hier dwars door de Ardennen en langs diverse grotere plaatsen, zoals Ciney en Marche-en-Famenne. De weg loopt heeft diverse aansluitingen met N-wegen en lokale wegen en loopt soms dwars door kleine dorpjes. Bij Champlon volgt een belangrijke aansluiting met de N89. De weg slingert vervolgens tientallen kilometers richting het zuidoosten. Bij Bastogne volgt een aansluiting in de vorm van een klaverblad met de E25. Daarna volgen diverse ongelijkvloerse aansluitingen bij Bastogne.

Ten zuiden van Bastogne maakt de weg een bocht naar het zuiden en loopt de weg parallel aan de Luxemburgse grens. De weg behoudt hier 2x2 rijstroken en is grotendeels ongelijkvloers. 20 kilometer verderop versmalt de weg in Martelange. De weg loopt daar pal langs de Luxemburgse grens, wat ook de reden is voor de vele tankstations langs de weg op Luxemburgs grondgebied. Ter hoogte van de aansluiting Parette verbreedt de weg weer naar 2x2 rijstroken en loopt de weg als expresweg verder naar Arlon. Ten noorden van Arlon sluit de weg middels een trompetaansluiting aan op de N82. De weg loopt daarna dwars door Arlon en kruist hierbij diverse N-wegen. In Arlon versmalt de weg naar 1x2 rijstroken. Aan de zuidkant van Arlon draait de weg vervolgens richting het oosten. 7 kilometer verderop eindigt de N4 op de grens met Luxemburg, waar de weg overgaat in de N6 richting Luxembourg.

N4a

De N4a is een korte zijtak van de N4 in Etterbeek. De weg loopt over de Vijverstraat in Etterbeek en is ongeveer 350 meter lang. Het nummer is niet bewegwijzerd.

N4b

De N4b is een zijtak van de N4 in Tombeek. De weg loopt over de Lanestraat en heeft een lengte van ruim 1500 meter. Het nummer is niet bewegwijzerd, maar is wel aanwezig op de kilometerpaaltjes.

N4c

De N4c is een zijtak van de N4 bij Sinsin. De zijtak loopt parallel aan de N4 en heeft een lengte van ruim 1100 meter. Het nummer is niet bewegwijzerd, maar is wel aanwezig op de kilometerpaaltjes.

N4d

De N4d is een zijtak van de N4 in Ortheuville. De zijtak loopt door Ortheuville en heeft een lengte van ruim 1 kilometer. Het nummer is niet bewegwijzerd, maar is wel aanwezig op de kilometerpaaltjes.

N4e

De N4e is een korte zijtak van de N4 in Martelange. De zijtak heeft een lengte van ongeveer 300 meter en is nergens bewegwijzerd.

N4f

De N4f is een korte zijtak van de N4 in Namur. De zijtak loopt over de Boulevard de Merckem en de Avenue des Croix du Feu. De zijtak heeft een lengte van ruim 350 meter en is nergens bewegwijzerd.

N4g

De N4g is een korte zijtak van de N4 in Namur. De zijtak loopt over de Chaussée de Louvain en heeft een lengte van ongeveer 300 meter. De zijtak is nergens bewegwijzerd.

N4h

De N4h is een korte zijtak van de N4 in Namur. De zijtak loopt over de Boulevard Léopold en heeft een lengte van ruim 400 meter. De zijtak is nergens bewegwijzerd.

N4i

De N4i is een korte zijtak van de N4 in Martelange. De zijtak heeft een lengte van 400 meter en is nergens bewegwijzerd.

N4j

De N4j is een korte zijtak van de N4 in Namur. De zijtak loopt over Place Leopold en Boulevard Leopold en heeft lengte van 65 meter. De route is nergens bewegwijzerd.

N4k

De N4k is een korte zijtak van de N4 in Namur. De zijtak loopt naar de Pont des Ardennes over de rivier de Maas en heeft een lengte van 300 meter. De route is nergens bewegwijzerd.

N4n

De N4n is een voormalige zijtak van de N4 in Jezus-Eik. De zijtak is feitelijk de oprit naar de E411 richting Brussel.

N4t

De N4t is een zijtak van de N4 in Moines en loopt parallel aan de N4. De zijtak heeft een lengte van ruim 1,8 km en is nergens bewegwijzerd.

N4z

De N4z is een korte zijtak van de N4 in Oudergem. De zijtak is nergens bewegwijzerd.

Geschiedenis

N4 ter hoogte van Sinsin.

Voorgeschiedenis

Het eerste deel van de N4 opende reeds voor 1704. Het betreft het wegvak tussen de Luxemburgse grens en Arlon. Tussen 1718 en 1779 werden diverse wegvakken aangelegd en opengesteld. Ten zuidoosten van Brussel werd de weg aangelegd tot aan Wavre. Ter hoogte van Namur was een begin gemaakt om de weg in zuidoostelijke richting aan te leggen. Nabij Arlon was de weg richting Martelange aangelegd. Tussen 1779 en 1793 werd het gedeelte bij Namur verlengd tot aan Marche-en-Famenne. Tussen 1795 en 1814 werd weg bij Arlon verder verlengd tot aan Martelange. Tussen 1815 en 1830 ging het heel hard. Het ontbrekende wegvak tussen Marche-en-Famenne en Martelange werd aangelegd en opengesteld voor het verkeer. De weg werd vanuit Wavre verder verlengd tot aan Gembloux en ook tussen Gembloux en Namur waren al enkele delen opengesteld voor het verkeer. Na 1830 openden de laatste delen waarmee er sprake was van een doorgaande verbinding tussen Brussel, Namur en Luxembourg.

Het nummer N4 is één van de oorspronkelijke N-wegen van de jaren '30, dit nummer is tijdens de hernummering van 1985 ongewijzigd gebleven.[1]

Kenmerkend aan de oude N4 waren de lange rechte stukken, ook in de meer heuvelachtige Ardennen. De enige bochtige delen waren ter hoogte van Tenneville en Martelange. De huidige brug over de Maas in Namur is de Pont des Ardennes, aangelegd tussen 1952 en 1954 en opengesteld op 3 juni 1954.[2] Dit is een stalen boogbrug die bij openstelling de langste brugoverspanning van België was.[3]

Aanleggeschiedenis

Voordat de E411 werd aangelegd was de N4 de belangrijkste doorgaande weg van Namur naar Luxemburg. De weg had weinig bebouwde kommen en had al een aantal ongelijkvloerse aansluitingen, met name op het traject tussen Namur en Marche-en-Famenne. De N4 is relatief laat pas verbreed naar 2x2 rijstroken, één van de eerste moderne delen met 2x2 rijstroken was een circa 13 kilometer lang traject vanaf nabij Ciney tot even voor Marche-en-Famenne, dat in de jaren '70 naar 2x2 rijstroken is verbreed.

De N4 ging de E411 echter niet vooraf, de E411 was grootschalig in aanbouw door de Ardennen in de jaren '80, in dezelfde periode werd ook de N4 opgewaardeerd. Eén van de eerste upgrades in het zuiden was de bypass van Bastogne, aangezien doorgaand verkeer nog door Bastogne moest. Deze bypass is eind jaren '70 of begin jaren '80 opengesteld, nog voor de bouw van de E25. Het traject Namur - Bastogne is gedurende de late jaren '70 en begin tot midden jaren '80 opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken, nagenoeg volledig over het bestaande tracé. Tegen 1988 waren zowel de E411 als N4 gereed als dubbelbaans weg.

Het traject van Bastogne naar Arlon is pas later opgewaardeerd, met uitzondering van de passage door Martelange. Vermoedelijk in de jaren '80 zijn delen van de N4 tussen Bastogne en Arlon naar 2x2 rijstroken verbreed, als eerste tussen Bastogne en Hollange en een ongelijkvloerse kruising bij Warnach. Onduidelijk is wanneer het traject van Martelange naar Arlon naar 2x2 rijstroken is verbreed, mogelijk pas in de jaren '90. Dit was de meest recente grote upgrade van de N4 in de Ardennen.

Martelange

Het dorp Martelange tussen Bastogne en Arlon ligt precies op de grens met Luxemburg. Tankstations aan de oostzijde van de N4 zijn gelegen in Luxemburg, met als gevolg dat vanwege de lagere accijnzen de brandstofprijzen lager liggen dan op Belgisch grondgebied. Er is een lint van tankstations - veel meer dan het verkeersaanbod noodzakelijk maakt. Bijna elk groot merk heeft wel een tankstation langs de N4 in Martelange. Er zijn circa 12 tankstations over een afstand van amper meer dan een kilometer langs de N4 in Martelange. Mede vanwege het tanktoerisme is bij Martelange nooit een rondweg aangelegd.

Martelange is ook bekend om een groot ongeluk in 1967. Op 21 augustus 1967 kon een Franse tankauto met LPG niet meer remmen op de sterke afdaling, deze kantelde en ontplofte midden in het dorp. Er vielen 22 doden.

Referenties

N-wegen in België

N1 · N10 · N11 · N12 · N13 · N14 · N15 · N16 · N17 · N18 · N19 · N101 · N102 · N103 · N104 · N105 · N106 · N107 · N108 · N109 · N110 · N111 · N112 · N113 · N114 · N115 · N116 · N117 · N118 · N119 · N120 · N121 · N122 · N123 · N124 · N125 · N126 · N127 · N128 · N129 · N130 · N131 · N132 · N133 · N134 · N135 · N136 · N137 · N138 · N139 · N140 · N141 · N142 · N144 · N146 · N148 · N149 · N150 · N151 · N152 · N153 · N154 · N155 · N156 · N159 · N165 · N171 · N173 · N174 · N177 · N179 · N180 · N183 · N184 · N186

N2 · N20 · N21 · N22 · N23 · N24 · N25 · N26 · N27 · N28 · N29 · N200 · N201 · N202 · N203 · N204 · N205 · N206 · N207 · N208 · N209 · N210 · N211 · N212 · N213 · N214 · N215 · N216 · N218 · N219 · N220 · N221 · N222 · N223 · N225 · N226 · N227 · N228 · N229 · N230 · N232 · N233 · N234 · N236 · N237 · N238 · N239 · N240 · N241 · N242 · N243 · N244 · N245 · N247 · N248 · N249 · N250 · N251 · N252 · N253 · N254 · N255 · N256 · N257 · N258 · N259 · N260 · N261 · N262 · N263 · N264 · N265 · N266 · N267 · N268 · N269 · N270 · N271 · N272 · N273 · N274 · N275 · N276 · N277 · N278 · N279 · N280 · N281 · N282 · N283 · N284 · N285 · N286 · N287 · N288 · N289 · N290 · N291 · N292 · N293 · N294 · N295 · N296 · N297 · N298 · N299

N3 · N30 · N31 · N32 · N33 · N34 · N35 · N36 · N37 · N38 · N39 · N300 · N301 · N302 · N303 · N304 · N305 · N306 · N307 · N308 · N309 · N310 · N311 · N312 · N313 · N314 · N315 · N317 · N318 · N319 · N320 · N321 · N322 · N323 · N324 · N325 · N326 · N327 · N330 · N331 · N332 · N333 · N334 · N335 · N336 · N337 · N338 · N339 · N340 · N341 · N342 · N343 · N344 · N345 · N346 · N347 · N348 · N350 · N351 · N353 · N355 · N356 · N357 · N358 · N359 · N360 · N362 · N363 · N364 · N365 · N366 · N367 · N368 · N369 · N370 · N371 · N372 · N373 · N374 · N375 · N376 · N377 · N378 · N379 · N380 · N382 · N384 · N386 · N388 · N389 · N390 · N391 · N392 · N393 · N395 · N396 · N397 · N398 · N399

N4 · N40 · N41 · N42 · N43 · N44 · N45 · N46 · N47 · N48 · N49 · N400 · N402 · N403 · N404 · N405 · N406 · N407 · N408 · N409 · N410 · N411 · N414 · N415 · N416 · N417 · N419 · N420 · N422 · N423 · N424 · N425 · N426 · N430 · N434 · N435 · N436 · N437 · N438 · N439 · N440 · N441 · N442 · N444 · N445 · N446 · N447 · N448 · N449 · N450 · N451 · N452 · N453 · N454 · N455 · N456 · N457 · N458 · N459 · N460 · N461 · N462 · N463 · N464 · N465 · N466 · N467 · N469 · N470 · N473 · N474 · N485 · N493 · N494 · N495 · N496 · N498 · N499

N5 · N50 · N51 · N52 · N53 · N54 · N55 · N56 · N57 · N58 · N59 · N500 · N501 · N502 · N503 · N504 · N505 · N506 · N507 · N508 · N509 · N510 · N511 · N512 · N513 · N514 · N515 · N516 · N517 · N518 · N519 · N520 · N521 · N522 · N523 · N524 · N525 · N526 · N527 · N528 · N529 · N530 · N531 · N532 · N533 · N534 · N535 · N536 · N537 · N538 · N539 · N540 · N541 · N542 · N543 · N544 · N545 · N546 · N547 · N548 · N549 · N550 · N551 · N552 · N553 · N554 · N555 · N556 · N559 · N560 · N561 · N562 · N563 · N564 · N565 · N566 · N567 · N568 · N569 · N570 · N571 · N572 · N573 · N574 · N575 · N576 · N577 · N578 · N579 · N580 · N581 · N582 · N583 · N584 · N585 · N586 · N587 · N589 · N590 · N591 · N592 · N593 · N594 · N595 · N596 · N597 · N598 · N599

N6 · N60 · N61 · N62 · N63 · N64 · N65 · N66 · N67 · N68 · N69 · N600 · N601 · N602 · N603 · N604 · N605 · N606 · N607 · N608 · N609 · N610 · N611 · N612 · N613 · N614 · N615 · N616 · N617 · N618 · N619 · N620 · N621 · N622 · N623 · N624 · N625 · N626 · N627 · N628 · N629 · N630 · N631 · N632 · N633 · N634 · N636 · N637 · N638 · N639 · N640 · N641 · N642 · N643 · N644 · N645 · N646 · N647 · N648 · N649 · N650 · N651 · N652 · N653 · N654 · N655 · N656 · N657 · N658 · N659 · N660 · N661 · N662 · N663 · N664 · N665 · N666 · N667 · N669 · N670 · N671 · N672 · N673 · N674 · N675 · N676 · N677 · N678 · N679 · N680 · N681 · N682 · N683 · N684 · N685 · N686 · N689 · N690 · N692 · N693 · N694 · N695 · N696 · N697 · N698 · N699

N7 · N70 · N71 · N72 · N73 · N74 · N75 · N76 · N77 · N78 · N79 · N700 · N701 · N702 · N712 · N715 · N716 · N717 · N718 · N719 · N721 · N722 · N723 · N725 · N726 · N729 · N730 · N731 · N732 · N733 · N739 · N742 · N743 · N744 · N745 · N746 · N747 · N748 · N750 · N751 · N752 · N753 · N754 · N755 · N756 · N757 · N758 · N759 · N760 · N761 · N762 · N763 · N764 · N765 · N766 · N767 · N768 · N769 · N770 · N771 · N772 · N773 · N774 · N777 · N779 · N784 · N789 · N790 · N793 · N794 · N795

N8 · N80 · N81 · N82 · N83 · N84 · N85 · N86 · N87 · N88 · N89 · N800 · N801 · N802 · N803 · N804 · N805 · N806 · N807 · N808 · N809 · N810 · N811 · N812 · N813 · N814 · N815 · N816 · N817 · N818 · N819 · N820 · N821 · N822 · N823 · N824 · N825 · N826 · N827 · N828 · N829 · N830 · N831 · N832 · N833 · N834 · N835 · N836 · N837 · N838 · N839 · N840 · N841 · N842 · N843 · N844 · N845 · N846 · N847 · N848 · N849 · N850 · N851 · N852 · N853 · N854 · N855 · N856 · N857 · N859 · N860 · N864 · N865 · N869 · N870 · N871 · N872 · N873 · N874 · N875 · N876 · N877 · N878 · N879 · N880 · N881 · N882 · N883 · N884 · N885 · N886 · N887 · N888 · N889 · N890 · N891 · N892 · N893 · N894 · N895 · N896 · N897 · N898 · N899

N9 · N90 · N91 · N92 · N93 · N94 · N95 · N96 · N97 · N98 · N99 · N902 · N904 · N905 · N907 · N908 · N909 · N910 · N911 · N912 · N913 · N914 · N915 · N918 · N919 · N920 · N921 · N922 · N923 · N924 · N925 · N928 · N929 · N930 · N931 · N932 · N933 · N934 · N935 · N936 · N937 · N938 · N939 · N940 · N941 · N942 · N943 · N944 · N945 · N946 · N947 · N948 · N949 · N951 · N952 · N953 · N954 · N955 · N957 · N958 · N959 · N961 · N963 · N964 · N967 · N969 · N971 · N972 · N973 · N975 · N977 · N978 · N981 · N982 · N983 · N984 · N988 · N989 · N990 · N991 · N992