N4 (Centraal-Afrikaanse Republiek)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4
Begin Damara
Einde Moyen-Sido (TCH)
Lengte 432 km
Route

Damara

Bogangolo

Bouca

Batangafo

Moyen-Sido

De N4 of RN4 is een route nationale in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Damara tot de grens met Tsjaad bij Moyen-Sido. De weg is 432 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 splitst in het plaatsje Damara van de N2 af, zo'n 70 kilometer ten noordoosten van Bangui. De weg voert eerst noordwestwaarts, later noordwaarts over de glooiende savanne. Het gebied kent vrij veel begroeiing, maar hogere bomen groeien alleen rond rivierbeddingen, een karakteristiek landschap van het land. De weg is onverhard en doet geen grotere plaatsen aan, alleen een aantal grotere dorpen. De weg bereikt de grens met Tsjaad bij Moyen-Sido. Aan Tsjadische zijde gaat een weg verder naar Sarh.

Geschiedenis

Op deze verbinding naar Tsjaad heeft verkeer twee opties, de N4 als westelijke route en de N8-RR10 als oostelijke route, via Kaga-Bandoro. Beide wegen zijn zandwegen die tijdens en na neerslag vaak slecht begaanbaar zijn. In de jaren '70 werd onderzocht welke verbinding tussen Bangui en N'Djamena prioriteit moest krijgen. Dit was de westelijke route via de N1, of de oostelijke route via de N4. De overheid van Tsjaad had in 1972 voorkeur voor de route via de N4 naar Damara, maar de overheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek had de voorkeur voor de route via Kaga-Bandoro. Beide routes verschilden weinig van elkaar. De conclusie was destijds dat de oostelijke route via Kaga-Bandoro de belangrijkste was, omdat deze het meeste verkeer van Tsjaad naar de haven van Pointe-Noire in de Republiek Congo verwerkte.

Van beide plannen is weinig terecht gekomen. Zowel de N4 als de N8-RR10 zijn tegenwoordig onverhard, en vaak slecht begaanbaar tijdens het regenseizoen. Zwaar verkeer wordt vaak niet toegestaan tijdens en na neerslag, zodat de zandweg tijd heeft om op te drogen, en de weg niet vernield wordt.

Referenties


Routes nationales in de Centraal-Afrikaanse Republiek

N1N2N3N4N5N6N8N9N10N11