N4 (Democratische Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4 FR.svg
N4 DRC map.png
N4
Begin Ndu (CAR)
Einde Kasidi (EAU)
Lengte 1.505 km
Route

Flag of the Central African Republic.svg N2

Centrum.svg Ndu

Centrum.svg Monga

Centrum.svg Bondo

Centrum.svg Dulia

Centrum.svg Buta

Centrum.svg Banalia

Centrum.svg Kisangani

Centrum.svg Bafwasende

Centrum.svg Beni

Centrum.svg Kasidi

Flag of Uganda.svg A109

De N4 of RN4 is een route nationale in de Democratische Republiek Congo. De weg vormt een oost-westroute door het noordoosten van het land, vanaf de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek bij Ndu via Kisangani naar de grens met Uganda. De N4 is 1.505 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 begint op de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek bij Ndu, die gevormd wordt door de rivier de Congo. Er is geen brug, alleen een veerdienst. De N4 verloopt eerst zuidwaarts, later oostwaarts en daarna weer zuidwaarts. Bij Dulia kruist men de N6 en in Kisangani de N3 en N7. Vanaf Kisangani voert de N4 weer oostwaarts, door de bergachtige regio's Ituri en Nord-Kivu. In Beni kruist men de N2. De route eindigt op de grens met Uganda, vanwaar de A109 verder gaat naar Kampala.

De N4 is grotendeels een smalle onverharde zandweg door de jungle. Sommige delen zijn zo dicht begroeid dat de N4 op satellietfoto's niet zichtbaar is. Alleen rond Kisangani is een deel verhard, dat samen met de N3 loopt. Dit is maar een klein stuk, ten oosten van Kisangani is de N4 weer onverhard. In het stadje Beni is de N4 ook onverhard.

Geschiedenis

De N4 is vermoedelijk voor de jaren 60 aangelegd tijdens de Belgische koloniale tijd, maar onduidelijk is of grote delen van de weg ooit geasfalteerd zijn geweest. De N4 ligt in een regio waar zich in de jaren 90 en na 2000 diverse grote conflicten hebben afgespeeld, en het is maar de vraag of de N4 doorgaand te berijden is, tijdens de conflicten zijn veel bruggen in het binnenland van Congo verwoest. Ongeveer 1% van de N4 is maar geasfalteerd, alleen in Kisangani.

Toekomst

De conflicten maken het lastig om de N4 te repareren en te verbeteren. In de toekomst kan mogelijk een brug over de Congo op de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek aangelegd worden, maar dit lijkt nog verre toekomstmuziek.

Referenties


Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Route Nationales in de Democratische Republiek Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg

N1N2N3N4N5N6N7N8N9