N4 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4 FR.svg
FR N4.png
N4
Begin Roissy-en-Brie
Einde Phalsbourg
Lengte 321 km
Route

Knooppuntsymbool.svg N104 FR.svgFrancilienne

Afslagsymbool.svg Ozoir-la-Ferrière

Afslagsymbool.svg Chevry-Cossigny

Afslagsymbool.svg Gretz-Armainvilliers

Afslagsymbool.svg Tournan-en-Brie-Ouest

Afslagsymbool.svg Tournan-en-Brie-Est

Afslagsymbool.svg Châtres

Afslagsymbool.svg Melun / Meaux

Afslagsymbool.svg Fontenay-Trésigny-Ouest

Afslagsymbool.svg Fontenay-Trésigny-Est

Afslagsymbool.svg Bernay-Vilbert

Afslagsymbool.svg Rozay-en-Brie

Afslagsymbool.svg Voinsles

Afslagsymbool.svg Vaudoy-en-Brie

Afslagsymbool.svg Jouy-le-Châtel


Afslagsymbool.svg Sézanne-Ouest

Afslagsymbool.svg Sézanne-Nord

Afslagsymbool.svg Sézanne-Est


Afslagsymbool.svg A26 FR.svg → Troyes / Reims


Afslagsymbool.svg St. Dizier-Ouest

Afslagsymbool.svg St. Dizier-Centre

Afslagsymbool.svg St. Dizier-Sud

Afslagsymbool.svg St. Dizier-Est

Afslagsymbool.svg La Houpette

Afslagsymbool.svg Aulnois-en-Perthois

Afslagsymbool.svg Stainville

Afslagsymbool.svg Maulan

Afslagsymbool.svg Ligny-en-Barrois-Ouest

Afslagsymbool.svg Ligny-en-Barrois-Centre

Afslagsymbool.svg St. Aubin-sur-Aire

Afslagsymbool.svg Saulx-en-Barrois

Afslagsymbool.svg Ménil-la-Horgne

Afslagsymbool.svg Void-Vacon

Afslagsymbool.svg Troussey

Afslagsymbool.svg Pagny-sur-Meuse

Afslagsymbool.svg Choloy-Ménillot

Afslagsymbool.svg Toul-Sud

Knooppuntsymbool.svg A31 FR.svg → Dijon / Nancy


Centrum.svg Lunéville

Centrum.svg Blâmont


Afslagsymbool.svg Héming

Afslagsymbool.svg Bébing

Afslagsymbool.svg Sarrebourg-Sud

Afslagsymbool.svg Sarrebourg-Est

Afslagsymbool.svg Brouviller

Afslagsymbool.svg St. Jean-Kourtzerode

Afslagsymbool.svg Mittelbronn

Rotonde.svg Phalsbourg

Knooppuntsymbool.svg A4 FR.svg → Metz / Strasbourg

De N4 of RN4 is een route nationale in Frankrijk. De weg vormt een oost-westroute tussen de agglomeratie Parijs en Phalsbourg in de noordelijke uitlopers van de Vogezen. Het wegnummer is verdeeld over twee delen. Het eerste deel loopt vanaf de Francilienne bij Parijs tot aan Toul. Dit deel is over grotere delen als voie express uitgebouwd. Het tweede deel loopt vanaf Hudiviller, ten oosten van Nancy, tot de A4 bij Phalsbourg. De totale route is 245+76 kilometer, dus 321 kilometer in totaal, waarvan 150 kilometer als voie express.

Routebeschrijving

De N4 ter hoogte van het knooppunt met de N104 bij Pontault-Combault, aan de rand van de regio Parijs.

Île-de-France

De N4 begint in de oostelijke voorsteden van Parijs op een knooppunt met de N104 bij de voorstad Pontault-Combault. Dit vormt ook de begrenzing van het continu bebouwde gebied van de regio Parijs. De N4 vormt vanaf hier een voie express met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen over een lengte van 40 kilometer tot aan Vaudoy-en-Brie. Dit traject ontsluit een aantal grote dorpen die als verre voorsteden van Parijs dienen, maar dit is geen aaneengesloten verstedelijkt gebied meer. De N4 voert door vlak terrein met een mix van bosgebieden en weilanden. Een belangrijke aansluiting is met de N36 nabij Fontenay-Trésigny. Nadat de voie express bij Vaudoy-en-Brie eindigt is de N4 een enkelbaans, gelijkvloerse weg die ook nog een aantal korte dorpspassages kent. De weg voert hier door een glooiend gebied en biedt vrij veel uitzicht op de omgeving, die echter niet zo bijzonder is. De laatste bebouwde kom op de route van de N4 in de regio Île-de-France is het dorp Montceaux-lès-Provins.

Marne

De N4 tussen Vitry-le-François en Sommesous.

De N4 legt vervolgens een lang stuk door het departement Marne af. Dit is een grotendeels enkelbaans traject die vrij eenvoudig is uitgebouwd. Op dit gedeelte voert de weg door een dunner bevolkte streek, de weinige wat grotere plaatsen liggen vrij ver uit elkaar. De N4 kent her en der wel korte stukken met 2x2 rijstroken, zoals de omlegging van Sézanne, ter hoogte van de aansluiting op de A26 bij Sommesous en enkele andere delen. Het grootste deel is echter enkelbaans. Op de passage door het departement Marne nemen de hoogteverschillen naar het oosten toe, met name ten oosten van Sézanne zijn wat langere hellingen en weidsere uitzichten op de omgeving. De omgeving bestaat grotendeels uit akkerland.

Uiteindelijk bereikt men de vallei van de Marne bij Vitry-le-François. Vitry is de grootste bebouwde kom op de route van de gehele N4, er is alleen een noordoostelijke omlegging, maar het verkeer moet alsnog via het centrum om deze te bereiken. In Vitry sluit ook de N44 uit Châlons-en-Champagne aan.

Vitry - Toul

De N4 bij Saulvaux, tussen Toul en St. Dizier.

De N4 voert dan van Vitry naar Toul, een ruim 100 kilometer lang traject dat vrijwel overal 2x2 rijstroken telt. Dit deel voert door drie departementen, namelijk Haute-Marne, Meuse en Meurthe-et-Moselle. Het eerste deel van Vitry-le-François naar Saint-Dizier is een semi-ongelijkvloerse 2x2 weg. Belangrijke kruispunten zijn ongelijkvloers, maar er is ook directe aansluiting op weilanden en enkele boerderijen. Daarna volgt de bypass van Saint-Dizier, die enkelbaans maar wel ongelijkvloers is. Er zijn hier twee bruggen over de rivier de Marne. In Saint-Dizier sluit ook de N67 naar Chaumont aan.

Vanaf de oostkant van Saint-Dizier tot aan de A31 bij Toul is de N4 een continue voie express met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Dit traject voert door een glooiend tot heuvelachtig landschap, met aantrekkelijke uitzichten. Dit traject is landschappelijk het meest interessant van de hele N4, met diverse steile hellingen en een aantal scherpe bochten. De N4 kruist hier diverse rivierdalen, waaronder dat van de Meuse (Maas). Er liggen tussen Saint-Dizier en Toul alleen kleinere dorpen op de route. Aan de zuidkant van Toul mondt de N4 dan op de A31 uit. Hierna is de N4 onderbroken tot voorbij Nancy.

Nancy - Phalsbourg

De N4 tussen Héming en St. Georges.

Ten oosten van Dombasle-sur-Meurthe gaat de A33 uit Nancy over in de N4, die hier opnieuw een voie express met 2x2 rijstroken is. Bij Lunéville slaat de N59 af die naar St. Dié in de Vogezen verloopt. De N4 voert meer langs de noordkant van de Vogezen. De N4 is op dit traject grotendeels een voie express, met echter nog een enkelbaans deel tussen Blâmont en Saint-Georges. De N4 voert op dit traject door de departementen Meurthe-et-Moselle en Moselle. De enige plaats van betekenis op dit deel van de route is Sarrebourg. De N4 eindigt dan bij Phalsbourg op een aansluiting met de A4.

D604 (Moselle)

De ex-N4 voert vanaf Phalsbourg oostwaarts als de D604, een korte route tot de grens met het departement Bas-Rhin.

D1004 (Bas-Rhin)

Vervolgens voert de ex-N4 als de D1004 door het departement Bas-Rhin naar Strasbourg. Dit begint met een passage door de noordelijke uitlopers van de Vogezen, op dit traject kent de weg substantiële hoogteverschillen met een afdaling naar Saverne. Vanaf Saverne voert de D1004 zuidwaarts, dit is een wat belangrijkere verbinding voor regionaal en tolvermijdend doorgaand verkeer naar de A35. Zo ver gaat de D1004 echter niet, deze slaat bij Marlenheim naar het oosten af en voert dan door een meer agrarisch gebied richting Strasbourg. Er is een aansluiting op de A355, daarna is de ex-N4 een voie express met 2x2 rijstroken. Men bereikt dan de stedelijke regio van Strasbourg, waar de N4 overgaat in de M351 tot aan de M35 in Strasbourg zelf.

Het tweede en laatste deel van de route vormt een stadsweg langs de zuidkant van het centrum van Strasbourg, van de M35 tot de grens met Duitsland. De weg is in eerste instantie nog ongelijkvloers maar kent daarna verkeerslichten. Via de Pont de l'Europe steekt men de rivier de Rijn over, waarna aan Duitse zijde de B28 verder gaat naar Kehl en Offenburg.

Geschiedenis

De oorspronkelijke wegbrug over de Rijn bij Strasbourg uit 1897.
De N4 tussen Sommesous en Sézanne.

De N4 werd in 1824 gecreëerd als verbinding tussen Parijs en Strasbourg, alhoewel de N4 oorspronkelijk niet in Parijs maar een stuk oostelijker in Châlons-en-Champagne begon. De N4 was toen 303 kilometer lang. In 1949 werd de N4 westwaarts verlengd tot Parijs en was vanaf dat moment 451 kilometer lang.

In 1978 werd de N4 een paar kilometer ingekort nadat de A4 aan de oostkant van Parijs gereed kwam, de N4 startte toen in Saint-Maurice, een kleine voorstad in de binnenring van voorsteden van Parijs. In 2006 zijn enkele delen van de N4 gedeclasseerd en werden een route départementale, maar grosso modo zijn vrij grote delen van de N4 behouden gebleven.

In 2006 werden de volgende delen gedeclasseerd;

  • Paris - N104 (thans D4 en D604)
  • Phalsbourg - Strasbourg (thans D604 en D1004)

In 2009 werd het oostelijkste deel in de bebouwde kom van Strasbourg gedeclasseerd. In 2009 is ook besloten om de N333 tussen Hudivillier en Thiébauménil om te nummeren tot de N4. Dit is de voie express langs Lunéville, even ten oosten van Nancy.

De N4 langs Sézanne.

Alhoewel de N4 de meest directe route tussen Parijs en Strasbourg vormt, is er nooit een autoroute over dit tracé gelegd, de A4 volgt een beduidend noordelijker route via Reims en Metz. Derhalve zijn delen van de N4 in de loop der tijd uitgebouwd als voie express.

De upgrades aan de N4 zijn gefragmenteerd uitgevoerd, vaak eerst als lokale omlegging rond een dorp als enkelbaans weg, later een upgrade naar 2x2 rijstroken en daarna de verbreding van de tussenliggende delen naar 2x2 rijstroken. Niet overal zijn de 2x2-delen van de N4 ongelijkvloers. Het eerste deel van de N4 met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen opende in 1969 bij Sézanne. De upgrades van de N4 zijn grotendeels tussen de jaren '70 en '90 uitgevoerd, maar het duurde tot midden/eind jaren '90 voordat grotere stukken een voie express met 2x2 rijstroken waren.

Bij Strasbourg bestond geruime tijd een stukje N4 in het verlengde van de A351. Met het instellen van de metropoolregio omstreeks 2020 binnen het departement Bas-Rhin is het deel in Strasbourg hernummerd naar M1004, dit werd een route métropolitaine.

Dit stuk ex-N4 is tussen de A355 en de voormalige A351 uitgebouwd tot voie express met 2x2 rijstroken en een busbaan op de vluchtstrook. Dit 4,5 kilometer lange deel is op 13 oktober 2022 geopend.[1]

Openstellingsgeschiedenis

De openstelling van de voie express van de N4.

Paris - Vaudoy-en-Brie

Tussen de N104 en Vaudoy-en-Brie is de N4 volledig een voie express met 2x2 rijstroken. Dit is gefaseerd in gebruik genomen, het eerste deel opende in 1972 net ten oosten van Parijs, maar het duurde tot de jaren '90 voordat het gehele traject van 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen voorzien was. Veelal zijn nieuwe rondwegen buiten de dorpen aangelegd die later naar 2x2 rijstroken zijn verdubbeld. Dit stuk van de N4 is wel ongelijkvloers maar heeft niet overal vluchtstroken.

van Naar lengte datum
Afslagsymbool.svg Ozoir-la-Ferrière Afslagsymbool.svg Tournan-en-Brie-Ouest 9,0 km 00-00-1972
Afslagsymbool.svg Vaudoy-en-Brie-Ouest Afslagsymbool.svg Vaudoy-en-Brie-Est 2,8 km 00-00-1983
Knooppuntsymbool.svg N104 FR.svg Afslagsymbool.svg Ozoir-la-Ferrière 3,5 km 00-05-1986
Afslagsymbool.svg Bernay-Vilbert Afslagsymbool.svg Rozay-en-Brie-Ouest 2,5 km 00-12-1987
Afslagsymbool.svg Planoy Afslagsymbool.svg Vaudoy-en-Brie-Ouest 3,7 km 00-00-1992
Afslagsymbool.svg Rozay-en-Brie-Ouest Afslagsymbool.svg Planoy 3,9 km 00-00-1993
Afslagsymbool.svg Tournan-en-Brie-Ouest Afslagsymbool.svg Fontenay-Trésigny-Ouest 7,8 km 00-09-1995
Afslagsymbool.svg Fontenay-Trésigny-Ouest Afslagsymbool.svg Bernay-Vilbert 6,9 km 00-09-1997

Sézanne - Saint-Dizier

De 2x2 N4 tussen St. Dizier en Vitry-le-François. Dit deel is maar gedeeltelijk ongelijkvloers.
Vitry-le-François, de grootste bebouwde kom op de route van de N4.

Het deel tussen Vaudoy-en-Brie en Saint-Dizier is slechts gedeeltelijk een ongelijkvloerse voie express, alhoewel er wel diverse delen zijn met 2x2 rijstroken en gelijkvloerse kruispunten. In deze lijst staan alleen de openingsdata van de ongelijkvloerse 2x2-delen. De N4 is op dit traject slechts op korte punten opgewaardeerd, er zijn geen langere stukken voie express, alhoewel er wel langere stukken met 2x2 rijstroken zijn.

van Naar lengte datum
Junction.svg Mœurs-Verdey Afslagsymbool.svg Sézanne-Ouest 1,3 km 00-00-1969
Afslagsymbool.svg Sézanne-Ouest Afslagsymbool.svg Sézanne-Est 3,9 km 00-00-1969
Afslagsymbool.svg Connantre 1,5 km 00-00-1983
Afslagsymbool.svg Perthes 1,5 km 00-00-1984
Rotonde.svg Vitry-le-François-Nord Afslagsymbool.svg Vitry-le-François-Nordest 1,6 km 00-12-1992
Afslagsymbool.svg A26 FR.svg 2,3 km 00-00-1995
Afslagsymbool.svg Haussimont 3,5 km 00-07-2000
Afslagsymbool.svg Sommesous-Est 1,8 km 00-11-2006
Afslagsymbool.svg Fère-Champenoise-Ouest Afslagsymbool.svg Fère-Champenoise-Est 4,0 km 29-10-2009
Afslagsymbool.svg Thiéblemont-Farémont 2,2 km 19-09-2012

Saint-Dizier - Toul

De enkelbaans bypass van St. Dizier.

Het traject van Saint-Dizier naar Nancy was oorspronkelijk als een serie gefragmenteerde upgrades van de oude N4 aangelegd. Dit begon met omleggingen rond de dorpen, veelal als enkelbaans weg, die later verdubbeld zijn naar 2x2 rijstroken. Dit gebeurde in fases tussen 1971 en 1997. Het oostelijk deel hiervan, tussen Toul en Nancy, werd later de A31. Tot eind jaren '80 waren er alleen korte stukken voie express rond aansluitingen en omleggingen, tussen eind jaren '80 en midden jaren '90 werden de meeste tussenliggende stukken aangelegd, waarbij in relatief korte tijd een lang traject met 2x2 rijstroken ontstond. Hiermee verdwenen ook de vele tijdelijke eindes. In 2000 opende de zuidelijke rondweg van Saint-Dizier, echter als enkelbaans weg.

van Naar lengte datum
Afslagsymbool.svg Void-Vacon 2,6 km 00-00-1971
Afslagsymbool.svg Void-Vacon Afslagsymbool.svg Troussey 3,1 km 00-00-1973
Afslagsymbool.svg Ligny-en-Barrois Afslagsymbool.svg Nançois-le-Grand 6,0 km 00-00-1974
Afslagsymbool.svg Ligny-en-Barrois-Ouest Afslagsymbool.svg Ligny-en-Barrois 3,3 km 00-00-1975
Afslagsymbool.svg Troussey Pagny-sur-Meuse-Ouest 1,8 km 00-00-1975
Afslagsymbool.svg Toul-Centre Knooppuntsymbool.svg A31 FR.svg 1,2 km 20-12-1979
Afslagsymbool.svg Pagny-sur-Meuse Lay-Saint-Rémy 2,0 km 26-06-1985
Lay-Saint-Rémy Afslagsymbool.svg Choloy-Ménillot 4,0 km 00-00-1987
Afslagsymbool.svg Ménil-la-Horgne 1,2 km 00-00-1987
Toul-Ouest Afslagsymbool.svg Toul-Centre 3,3 km 00-00-1987
Afslagsymbool.svg Stainville 3,7 km 00-00-1988
Afslagsymbool.svg Choloy-Ménillot Toul-Ouest 2,2 km 00-00-1988
Maulan-Est Afslagsymbool.svg Ligny-en-Barrois-Ouest 2,1 km 00-03-1988
Afslagsymbool.svg Nançois-le-Grand Afslagsymbool.svg Ménil-la-Horgne 7,7 km 00-00-1990
Afslagsymbool.svg Ménil-la-Horgne Afslagsymbool.svg Void-Vacon 5,4 km 00-00-1991
Afslagsymbool.svg Saint-Dizier-Est Afslagsymbool.svg Ancerville 1,7 km 00-00-1993
Afslagsymbool.svg La Houpette 1,3 km 00-00-1994
Afslagsymbool.svg Aulnois-en-Perthois 1,2 km 00-00-1994
Afslagsymbool.svg Ancerville Afslagsymbool.svg La Houpette 2,5 km 00-00-1995
Afslagsymbool.svg La Houpette Afslagsymbool.svg Aulnois-en-Perthois 2,6 km 00-00-1995
Afslagsymbool.svg Aulnois-en-Perthois Afslagsymbool.svg Stainville 2,3 km 00-00-1995
Pagny-sur-Meuse-Ouest Afslagsymbool.svg Pagny-sur-Meuse 1,9 km 00-09-1995
Afslagsymbool.svg Stainville Afslagsymbool.svg Maulan 3,1 km 00-03-1997
Afslagsymbool.svg Hallignicourt Afslagsymbool.svg Saint-Dizier-Est (1e rb) 12,0 km 00-09-2000

Hudiviller - Phalsbourg

De N4 bij Lunéville.

De N4 is tussen Nancy en Phalsbourg bijna volledig als een 2x2 voie express uitgebouwd. Het deel tussen Nancy en Hudiviller is als de A33 genummerd, het deel tussen Hudiviller en Thiébauménil was tot 2009 als de N333 genummerd. Het eerste deel met 2x2 rijstroken opende in 1977 rond de luchtmachtbasis Saint-Jean-Kourtzerode. Het duurde tot de tweede helft van de jaren '90 voordat grote stukken werden opengesteld. Alhoewel in 1985 al een verlenging van de A33 langs Lunéville opende, is in relatief korte tijd tussen 1995 en 1998 het resterende deel van de N4 geopend. In 1998 opende de voie express langs Sarrebourg. Her en der zijn daarna nog kleine aanpassingen gedaan. De eerste grote upgrade in 20 jaar was de verdubbeling van de N4 tussen Saint Georges en Héming, die op 12 december 2018 met één nieuwe rijbaan en tegenverkeer opende, en vermoedelijk op 8 november 2019 met 2x2 rijstroken.[2]

van Naar lengte datum
Afslagsymbool.svg Saint-Jean-Kourtzerode 2,6 km 00-00-1977
Afslagsymbool.svg Réding Afslagsymbool.svg Saint-Jean-Kourtzerode 4,2 km 00-00-1977
Afslagsymbool.svg Hudiviller Afslagsymbool.svg Moncel-lès-Lunéville N59 FR.svg 12,2 km 31-10-1985
Afslagsymbool.svg Moncel-lès-Lunéville Ferme de Bellevue 3,0 km 00-00-1989
Afslagsymbool.svg Saint-Jean-Kourtzerode Rotonde.svg Phalsbourg 2,1 km 00-00-1989
Afslagsymbool.svg Héming-Nord Afslagsymbool.svg Héming-Est 3,0 km 00-10-1995
Ferme de Bellevue Afslagsymbool.svg Thiébauménil 4,7 km 00-12-1996
Afslagsymbool.svg Héming-Est Imling 2,9 km 00-00-1998
Imling Afslagsymbool.svg Réding 9,5 km 00-00-1998
Afslagsymbool.svg Saint-Georges-Est Afslagsymbool.svg Héming-Nord (1e rb) 4,5 km 12-12-2018
Afslagsymbool.svg Saint-Georges-Est Afslagsymbool.svg Héming-Nord (2e rb) 4,5 km 08-11-2019

Toekomst

Verdere plannen voorzien een uitbouw van de gehele N4 tussen de N104 en de A31 bij Toul naar voie express, inclusief een bypass voor Vitry-le-François. Ook zal de N333 tussen Hudiviller en Blâmont omgenummerd worden naar N4, zodat de N4 een doorgaande voie expresse wordt van Nancy tot Phalsbourg.

Referenties

Routes nationales in Frankrijk

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N28N29N30N31N32N33N34N35N36N37N38N39N40N41N42N43N44N45N46N47N48N49N50N51N52N53N54N55N56N57N58N59N60N61N62N63N64N65N66N67N68N69N70N71N72N73N74N75N76N77N78N79N80N81N82N83N84N85N86N87N88N89N90N91N92N93N94N95N96N97N98N99

N100N101N102N103N104N105N106N107N108N109N110N111N112N113N114N115N116N117N118N119N120N121N122N123N124N125N126N127N128N129N130N131N132N133N134N135N136N137N138N139N140N141N142N143N144N145N146N147N148N149N150N151N152N153N154N155N156N157N158N159N160N161N162N163N164N165N166N167N168N169N170N171N172N173N174N175N176N177N178N179N180N181N182N183N184N185N186N188N189N190N191N192N193N194N195N196N197N198N199

N201N202N205N209N216N221N224N225N227N230N237N244N248N249N250N254N265N274N282N296N301N306N315N316N320N324N330N337N338N346N353N356N363N385N388N401N406N410N416N425N431N440N441N444N446N449N481N486N488N520N524N532N537N542N543N568N569N572N580N814N844

Autosnelwegen in de Île-de-France

A1A3A4A5A6A10A12A13A14A15A16A86A103A104A105A106A115A140A186

N2N4N6RNIL 7N12RNIL 20N104N118N184N315N406

D1D170D199D301D307D317D499D603D606D637D934

Boulevard PériphériqueFrancilienneGrand contournement de Paris