N4 (Mauritanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4
Begin Nouakchott
Einde Nouadhibou
Lengte 480 km
Route

Nouakchott

Nouadhibou

De N4 is een route nationale in Mauritanië. De weg vormt de kustroute vanaf de hoofdstad Nouakchott naar de havenstad Nouadhihbou nabij de grens met Marokko. De N4 is 480 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 begint in de hoofdstad Nouakchott. Het eerste deel vanaf Nouakchott tot de nieuwe luchthaven is een dubbelbaans weg met 2x2 rijstroken en één ongelijkvloerse aansluiting nabij de luchthaven. Dit traject is 27 kilometer lang en is de meest hoogwaardige weg in Mauritanië.

Noordelijk van Nouakchott loopt de N4 parallel aan de Atlantische kust, op een paar kilometer afstand van zee. De gehele route van Nouakchott naar Nouadhibou is geasfalteerd. Het laatste deel van de N4 verloopt zuidwaarts omdat Nouadhibou op een schiereiland ligt. Dit deel loopt ook op korte afstand van de grens met Marokko. Een zijweg verloopt naar Marokko en is de doorgaande route langs de Atlantische kust. De N4 voert tussen Nouakchott en Nouadhibou door zeer afgelegen woestijngebied, maar er zijn wel enkele tankstations.

Geschiedenis

Het traject van Nouakchott naar Nouadhibou was oorspronkelijk niet meer dan een piste, een set sporen in het zand. Het was indertijd gebruikelijk om over het strand te rijden, omdat hier hogere rijsnelheden mogelijk waren. Bij tij moest het verkeer weer over de slechter uitgebouwde zandsporen. Het deel van Nouakchott tot Nouadhibou is in de periode 2003-2005 geasfalteerd, feitelijk was dit een volledig nieuwe wegverbinding door de woestijn.[1] Circa 2003 is het 2x2-deel ten noorden van Nouakchott opengesteld, daarvoor was het een onverharde zandweg. Ten noorden van Nouakchott is een nieuwe luchthaven aangelegd, die de N2 verbindt met de stad zelf. In 2016 opende hiervan de eerste ongelijkvloerse kruising van het land.

Op sommige kaarten wordt de N4 aangegeven als onderdeel van de N2, maar op een officiële kaart van het ministerie van transport uit 2022 is het traject van Nouakchott naar Nouadhibou als de N4 genummerd.[2][3] In een persbericht van de regering wordt deze route ook de N4 genoemd.[4]

Referenties

Routes nationales in Mauritanië

N1N2N3N4