N4 (Mozambique)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4
Begin Maputo
Einde Ressano Garcia
Lengte 82 km
Route

Maputo

Matola

Chelene

Ressano Garcia

N4

De N4 of EN4, voluit de Estrada Nacional Nº 4, is een estrada nacional in Mozambique. De weg vormt een oost-westverbinding in het zuiden van het land, vanaf de hoofdstad Maputo tot de grens met Zuid-Afrika bij Ressano Garcia. De N4 is 82 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 begint in Matola, een grote voorstad van Maputo. De weg begint op de N2. Een klein stuk in Matola telt 2x2 rijstroken, daarna is de weg enkelbaans. Ongeveer 25 kilometer van de weg voert door stedelijk, suburbaan of perifereer gebied van Maputo. De weg voert daarna over een glooiende savanne naar de grens met Zuid-Afrika. De weg voert buiten de regio Maputo niet meer door plaatsen van betekenis. Bij Ressano Garcia volgt de grens met Zuid-Afrika. Aan Zuid-Afrikaanse zijde gaat de N4 verder naar Pretoria.

Geschiedenis

De N4 is van oudsher de primaire route tussen Mozambique en Zuid-Afrika, als directe verbinding tussen Maputo en Pretoria. Het deel buiten de stedelijke regio van Maputo werd in 1997 geprivatiseerd als een tolconcessie, in het beheer van Trans African Concessions (TRAC N4), een bedrijf uit Zuid-Afrika.[1] De tolheffing begon in 2000. Het project was het eerste internationale PPS project in Sub-Sahara Afrika, de concessie omvat ook de Zuid-Afrikaanse N4 vanaf Pretoria, van in totaal 630 kilometer.[2]

Het stedelijk deel in Matola had al in of voor de jaren '90 2x2 rijstroken, maar na 2000 is de omgeving verder buiten de stad ook verstedelijkt geraakt. In 2013 begon de bouw van een trompetknooppunt met de noordelijke ringweg, de bouw duurde echter lang, in 2021 was het nog niet voltooid.

Referenties

Estradas nacionais in Mozambique

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14