N4 (Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN4
Begin N'Zambi (G)
Einde Fouta (ANG)
Lengte 157 km
Route

N'Zambi

Madingo-Kayes

Pointe-Noire N1/N5

De N4 of RN4 is een route nationale in de Republiek Congo. De weg vormt een noord-zuidroute langs de kust van het land, vanaf de grens met Gabon via Pointe-Noire tot de grens met Angola (exclave Cabinda). De N4 is 157 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 begint formeel op de grens met Gabon, maar de-facto aan de overzijde van een meer bij N'Zambi. De weg is in eerste instantie onverhard tot nabij Madingo-Kayes. Ook is er geen brug over de rivier de Noumbi. Nabij Madingo-Kayes is wel een betonnen brug over de rivier de Kouilou. De weg is vanaf Madingo-Kayes ook verhard en voert parallel aan de kust naar de havenstad Pointe-Noire.

De N4 kruist in Pointe-Noire de N1 uit Brazzaville. De weg voert zuidoostwaarts langs de Atlantische kust, waarbij de weg eerst 10 kilometer door bebouwd gebied loopt. De weg is geasfalteerd en eindigt bij Fouta op de grens met Angola (exclave Cabinda). Daarna gaat de EN100 aan Angolese zijde verder naar de stad Cabinda.

Geschiedenis

In de oorspronkelijke nummering verliep de N4 alleen over een afstand van 34 kilometer tussen Pointe-Noire en de grens met Angola (exclave Cabinda). Omstreeks 2015 is een hernummering van routes nationales uitgevoerd, waarbij de N4 is verlengd over de voormalige N5 vanaf de grens met Gabon tot Pointe-Noire, waarmee een kustroute met één nummer ontstond.

De kustroute was één van de eerste wegen in de Republiek Congo die verhard was, al voor 1976 was de weg van Madingo-Kayes via Pointe-Noire tot de grens met Angola doorgaand verhard. De brug over de rivier de Kouilou is in 1983 aangelegd. In 2018 werd geconstateerd dat de brug in ruïneuze staat verkeerde.[1]

Referenties

Routes nationales in de Republiek Congo

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15