N4 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4 FR.svg
N4 SN map.png
N4
Begin Kaolack
Einde Ziguinchor (GW)
Lengte 240 km
Route

Centrum.svg Kaolack N1 FR.svg N5 FR.svg

Centrum.svg Nioro du Rip

Flag of The Gambia.svg


Trans-Gambia Highway


Flag of The Gambia.svg

Centrum.svg Bounkiling

Centrum.svg Bignona N5 FR.svg

Centrum.svg Ziguinchor

Flag of Guinea-Bissau.svg

De N4 of RN4 is een route nationale in Senegal. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Kaolack naar de grens met Guinea-Bissau. De route komt daarbij een stuk door Gambia. De route is in Senegal circa 240 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 begint in het stadje Kaolack op de N1. De N5 begint hier ook en voert zuidwestwaarts naar Banjul, de N4 verloopt zuidoostwaarts door het midden van Gambia. De N4 verloopt door vlak en gecultiveerde savanne. Het Gambia is onverhard en vereist bovendien een veerdienst over de rivier de Gambia. De route door Gambia is slechts zo'n 25 kilometer lang. In het zuiden van Senegal is de N4 weer geasfalteerd en verloopt zuidwestwaarts door savanne en tropische bossen. In Bignona eindigt de N5 uit Banjul hier. Bij Ziguinchor steekt men via een vrij lange brug de rivier de Casamance over, waarna de N4 dwars door deze stad loopt. Niet ver na Ziguinchor volgt de grens met Guinea-Bissau. Aan Guinese zijde gaat een geasfalteerde weg verder naar São Domingos en Bissau.

Geschiedenis

De N4 is van oudsher de Trans-Gambia Highway, een transitroute voor noord-zuidverkeer door Gambia. Het grootste obstakel op deze route is de rivier de Gambia, waar geen brug overheen is. Men moet via een veerdienst. De N4 is in Senegal volledig geasfalteerd, in Gambia echter niet. In de jaren '80 is de brug over de Casamance bij Ziguinchor aangelegd.

Referenties


Flag of Senegal.svg Autoroutes & Route Nationales in Senegal Flag of Senegal.svg

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7