N4 (Senegal)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4 FR.svg
N4 SN map.png
N4
Begin Diourbel
Einde Ziguinchor (GW)
Lengte 362 km
Route

Centrum.svg Diourbel N3 FR.svg

Centrum.svg Gossas

Centrum.svg Kaolack N1 FR.svg N5 FR.svg

Centrum.svg Nioro du Rip

Flag of The Gambia.svg


Trans-Gambia Highway


Flag of The Gambia.svg

Centrum.svg Bounkiling

Centrum.svg Bignona N5 FR.svg

Centrum.svg Ziguinchor

Flag of Guinea-Bissau.svg

De N4 of RN4 is een route nationale in Senegal. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Diourbel via Kaolack en Ziguinchor naar de grens met Guinea-Bissau. De route komt daarbij een stuk door Gambia. De route is 362 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N4 begint bij de stad Diourbel op de N3. De weg verloopt dan zuidwaarts door droge savanne. In het stadje Kaolack kruist men de N1. De N5 begint hier ook en voert zuidwestwaarts naar Banjul, de N4 verloopt zuidoostwaarts door het midden van Gambia. De N4 verloopt door vlak en gecultiveerde savanne. Het Gambia is onverhard en vereist bovendien een veerdienst over de rivier de Gambia. De route door Gambia is slechts zo'n 25 kilometer lang. In het zuiden van Senegal is de N4 weer geasfalteerd en verloopt zuidwestwaarts door savanne en tropische bossen. In Bignona eindigt de N5 uit Banjul hier. Bij Ziguinchor steekt men via een vrij lange brug de rivier de Casamance over, waarna de N4 dwars door deze stad loopt. Niet ver na Ziguinchor volgt de grens met Guinea-Bissau. Aan Guinese zijde gaat een geasfalteerde weg verder naar São Domingos en Bissau.

Geschiedenis

De N4 is van oudsher de Trans-Gambia Highway, een transitroute voor noord-zuidverkeer door Gambia. Het grootste obstakel op deze route is de rivier de Gambia, waar geen brug overheen was. Men moest via een veerdienst. De N4 is volledig geasfalteerd. Al in de Franse koloniale periode is de weg vanuit Kaolack verhard tot vlak voor de grens met Gambia, evenals een traject in de regio Ziguinchor. Na onafhankelijkheid in 1960 zijn ook de trajecten tot aan de grens met Gambia geasfalteerd. In de jaren '80 is de brug over de Casamance bij Ziguinchor aangelegd.

Tussen 2015 en 2019 is een brug over de Gambia River aangelegd ten zuiden van Farafenni in Gambia.[1] De brug is op 21 januari 2019 geopend.[2] Dit was de eerste brug over de rivier in het land en markeerde de voltooiing van de Senegalees-Gambiaanse Trans-Gambia Highway.

De N4 was oorspronkelijk genummerd vanaf Kaolack naar de grens met Gambia en verder zuidelijk in Senegal via Ziguinchor tot de grens met Guinea-Bissau. In 2012 is bij een uitbreiding van het netwerk van routes nationales, de N4 68 kilometer noordwaarts verlengd tot de N3 bij Diourbel.[3][4]

Referenties

Flag of Senegal.svg Autoroutes & routes nationales in Senegal Flag of Senegal.svg

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17