N4 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N4 SA.svg
N4 SA map.png
N4
Begin Lobatse (BW)
Einde Ressano Garcia (MOC)
Lengte 720 km
Route

Flag of Botswana.svg A2 (Botswana)

Centrum.svg Zeerust

Centrum.svg Swartruggens

Centrum.svg Rustenburg

Centrum.svg Brits


Afslagsymbool.svg Akasia

Knooppuntsymbool.svg R80

Afslagsymbool.svg Pretoria-North

Afslagsymbool.svg Pretoria-Doornpoort

Knooppuntsymbool.svg N1 SA.svg

Afslagsymbool.svg Pretoria-East

Afslagsymbool.svg Pretoria-Centre

Knooppuntsymbool.svg N1 SA.svg

Afslagsymbool.svg Lydiana

Afslagsymbool.svg Meyerspark

Afslagsymbool.svg Equestria

Afslagsymbool.svg Nellmapius

Afslagsymbool.svg rural areas

Afslagsymbool.svg Rayton

Afslagsymbool.svg rural areas

Afslagsymbool.svg Bronkhorstspruit-West

Afslagsymbool.svg Bronkhorstspruit-East

Afslagsymbool.svg rural areas

Afslagsymbool.svg Ogies

Afslagsymbool.svg Kwa-Guqa-West

Afslagsymbool.svg Kwa-Guqa-East

Afslagsymbool.svg Lynnville

Afslagsymbool.svg Witbank

Afslagsymbool.svg Witbank-East

Knooppuntsymbool.svg N12 SA.svg

Afslagsymbool.svg Middelburg-West

Afslagsymbool.svg Middelburg-South

Afslagsymbool.svg Middelburg-East


Centrum.svg Nelspruit

Centrum.svg Komatiepoort

Flag of Mozambique.svg EN4 (Mozambique)

De N4 is een national road in Zuid-Afrika. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf de grens met Botswana bij Labotse via Rustenburg, Pretoria en Middelburg tot aan de grens met Mozambique bij Komatiepoort. De weg is vanaf Pretoria tot Middelburg een snelweg over 154 kilometer. De totale lengte van de N4 bedraagt 720 kilometer.

Routebeschrijving

De N4 in Modderspruit, ten westen van Pretoria.

North West

De N4 begint op de grens met Botswana vlakbij het stadje Lobatse. Aan Botswaanse zijde gaat de A2 verder, die richting Windhoek loopt. De A1 geeft aansluiting naar Gaborone. De N4 is hier een enkelbaans hoofdweg en voert oostwaarts door woestijn die overgaat in savanne en weilanden. De eerste grotere plaats op de route is Zeerust, waarna men door een wat heuvelachtiger gebied rond Swartruggens komt. Vanaf Rustenburg is de N4 beter uitgebouwd, met ongelijkvloerse kruisingen, maar is nog geen snelweg. De weg verloopt over een geoptimaliseerd tracé, en is een snelle route naar Pretoria.

Gauteng

Pas vlakbij Pretoria wordt de N4 een snelweg, en kruist de R80, een korte snelweg naar het centrum van Pretoria. De N4 loopt ten noorden van de stad langs, en voegt dan op de N1 in, voor een korte dubbelnummering langs de oostzijde van Pretoria. Dit deel telt eerst 2x2, later 2x3 rijstroken. In het oosten van Pretoria slaat de N4 oostwaarts af, en bedient de oostelijke voorsteden van de stad. De N4 telt eerst 2x3, later 2x2 rijstroken, en voert door vlak gebied naar het oosten. na circa 15 kilometer verlaat men het stedelijk gebied, en voert de weg oostwaarts door landbouwgebieden. De N4 loopt vrij hoog, op circa 1.500 meter hoogte, over de hoogvlakte.

Mpumalanga

Men passeert langs de stad Bronkhorstspruit, en bij Witbank sluit de snelweg N12 uit Johannesburg aan. Daarna loopt de N4 nog een klein stukje verder als snelweg tot aan Middelburg, waarna de N4 enkelbaans wordt. De N4 is oostwaarts vrij goed uitgebouwd, met nog regelmatig ongelijkvloerse kruisingen. De droge hoogvlakte maakt rond Nelspruit plaats voor meer tropische heuvels, met meer bossen. Dit deel van de N4 is wat heuvelachtiger. Rond Nelspruit ligt een noordelijke ongelijkvloerse bypass. De N4 daalt ook gestaag, en voert langs de zuidkant van het Kruger Park. De weg loopt ten noorden van Swaziland langs, en bij Komatiepoort volgt de grens met Mozambique. Vervolgens gaat de Mozambiquaanse EN4 verder naar Maputo.

Geschiedenis

De N4 is van oudsher een belangrijke route, met name het deel ten oosten van Pretoria dat de regio Gauteng met het Kruger Park en de Mozambiquaanse hoofdstad Maputo verbindt. Het is onderdeel van een verharde weg vanaf Walvis Bay in Namibië naar Maputo, één van de noordelijkste goed begaanbare oost-westwegen vanaf de Atlantische kust naar de Indische Oceaan. In 2001 opende de 1x2 ongelijkvloerse autoweg vanaf Rustenburg tot Pretoria en in 2002 is de noordelijke bypass van Pretoria opengesteld. De openingsdata van de snelweg tussen Pretoria en Middelburg zijn niet bekend, maar de snelweg is waarschijnlijk in de jaren 90 aangelegd. Sinds 1997 is de N4 een tolweg.

Tol

De N4 is een tolweg. Het deel tussen Pretoria en de grens met Mozambique wordt beheerd door de TRAC.[1] en vanaf de grens met Botswana tot Pretoria door de Bakwena.[2]

Referenties

National Roads & Freeways in Zuid-Afrika

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4