N591 (Nederland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N591
Begin Maastricht
Einde Eijsden
Lengte 5,9 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Maastricht

Eijsden

De N591 is een voormalige provinciale niet-autosnelweg gelegen in de provincie Limburg, die begon in Maastricht in de wijk Heugem en liep geheel evenwijdig langs de oostoever van de Maas naar Eijsden. De weg is zo'n 6 kilometer lang. Rond 2010 is het wegnummer overgedragen aan de gemeenten Maastricht en Eijsden.

Routebeschrijving

De voormalige N591 begint op een kruising met de Oeslingerbaan in Maastricht, niet ver van het Gouvernement. De N591 is hier kortstondig als 2x1 rijstroken met middenberm uitgevoerd. De N591 begeeft zich in zuidelijke richting, ingeklemd tussen de recreatieplassen en de bebouwing van de wijk Heugem. Even later verlaat men Maastricht en kruist men de Köbbesweg. Hierna voert men door de weiden aan de rand van de Maasoever. Weldra passeert men Oost-Maarland. Hierna komt de N591 aan in Eijsden en eindigt op een rotonde met de Groenstraat.

Geschiedenis

De N591 is van oudsher een onverharde weg door de weiden ten oosten van de Maas. In de jaren '50 is er een korte omlegging rond Oost-Maarland gerealiseerd, zodat men niet meer midden door het dorp hoefde. In de jaren '70 is de Hoge Weerd aangelegd inclusief de huidige gescheiden rijbanen. [1] Ook is de al bestaande N591 ten zuiden van Heugem verbreed en zijn er fietspaden aangelegd tot aan de kruising met de latere Köbbesweg.

Verkeersintensiteiten

De N591 is nooit van groot belang geweest voor verkeer naar de Belgische grens, ondanks dat de bebouwde kom van Gronsveld hierbij vermeden wordt. Dit komt mede doordat de N591 een nogal kleine weg was in tegenstelling tot de N592, welke al van oudsher verhard was. Tegenwoordig bedient de N591 de recreatieplassen aan de Maas en is het een goed alternatief voor de A2 naar Eijsden.

Referenties