N5 (Bangladesh)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BD-N5.svg
Bangladesh N5 map.png
N5
Begin Dhaka
Einde Banglabandha (IND)
Lengte 495 km
Route

Centrum.svg Dhaka BD-N1.svgBD-N3.svg

Centrum.svg Mirpur

Centrum.svg Manikganj

Veerpont.png Brahmaputra River

Centrum.svg Kashinatpur BD-N6.svg

Centrum.svg Baghabari

Centrum.svg Shippur

Centrum.svg Bogra

Centrum.svg Rangpur

Centrum.svg Saidpur

Centrum.svg Birganj

Centrum.svg Thakurgaon

Centrum.svg Panchagarh

Centrum.svg Tentulia

Centrum.svg Banglabandha

Flag of India.svg NH 10

De N5 is een national highway in Bangladesh. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Dhaka via Rangpur naar de grens met India bij Banglabandha. De N5 is de langste national highway van het land en is 495 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N5 is de westelijke invalsweg van Dhaka. De N5 telt in Dhaka 2x2 tot 2x3 rijstroken maar is gelijkvloers. De weg is over ongeveer 30 kilometer met gescheiden rijbanen uitgevoerd. Buiten de regio Dhaka is de N5 enkelbaans. Na Dhaka voert de N5 ongeveer 50 kilometer westwaarts over dichtbevolkt platteland tot aan de rivier de Brahmaputra, waar geen brug is. Via een veerdienst steekt men de 10 kilometer brede rivier over, waarna de N5 noordwaarts voert door het laagland.

Na ruim 100 kilometer bereikt men de stad Bogra, die een westelijke bypass heeft. De N5 volgt daarna de rivier de Brahmaputra naar het noorden, waarna men na ruim 100 kilometer de stad Rangpur bereikt. Rangpur heeft ook een westelijke bypass, waarna de N5 naar het westen afbuigt. De weg verloopt zo'n 60 kilometer naar het westen door het dichtbevolkte platteland, waarna de weg naar het noorden afbuigt en afwisselend noordwestwaarts en noordwaarts loopt tot het uiterste noorden van Bangladesh. De grens met India is gelegen ten zuiden van de Indiase stad Siliguri. Ondanks dat dit nog laaggelegen gebied is, bevindt de Himalaya zich op slechts 25 kilometer afstand. De National Highway 10 gaat dan verder naar Siliguri en Sikkim.

Geschiedenis

De N5 is van oudsher de transitroute voor handel tussen Bangladesh en Nepal en Bhutan, maar de mogelijkheden om de grens met India over te steken bij Banglabandha waren altijd beperkt. Vracht van en naar Bangladesh moest aan de grens overgeladen worden op andere vrachtwagens. Sinds 1997 zijn transitvrachten mogelijk van Bangladesh naar Nepal. Op 22 januari 2011 werd de grensovergang geopend voor gemotoriseerd verkeer, maar doorgaand passagiersverkeer per auto is niet mogelijk.[1]

Referenties

Flag of Bangladesh.svg National Highways in Bangladesh Flag of Bangladesh.svg

Dhaka - Banga Expressway

BD-N1.svg BD-N2.svg BD-N3.svg BD-N4.svg BD-N5.svg BD-N6.svg BD-N7.svg BD-N8.svg BD-N105.svg