N5 (België)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BE-N5.svg
N5 BE map.png
N5
Begin Brussel
Einde Rocroi (F)
Lengte 112 km
Route

Afslagsymbool.svg R20 BE.svg → Kleine Ring Brussel

Rotonde.svg Bareel N274

Junction.svg Sint-Gillis N242

Junction.svg Ma Campagne N261

Junction.svg Bascule N293

Junction.svg Ter Kamerenbos N241

Junction.svg Ukkel R22 BE.svg → Tweede Ring rond Brussel

Centrum.svg Sint-Genesius-Rode

Centrum.svg Waterloo

Junction.svg Mont-Saint-Jean BE-N27.svg N253 → Nivelles / Overijse

Afslagsymbool.svg Butte du Lion R0 BE.svg → Ring Brussel

Centrum.svg Placenoit

Afslagsymbool.svg Genappe BE-N25.svg → Nivelles / Louvain-La-Neuve

Centrum.svg Genappe N271 N237

Junction.svg Quatre-Bras BE-N93.svg → Nivelles / Namur

Centrum.svg Frasnes-Lez-Gosselies

Afslagsymbool.svg Mellet N567

Afslagsymbool.svg Gosselies E42 BE.svg → Mons / Namur

Centrum.svg Gosselies N586

Centrum.svg Jumet N568 N569

Centrum.svg Dampremit N585

Centrum.svg Charleroi BE-N90.svg → Mons / Namur

Afslagsymbool.svg Ouest R9 BE.svg → Binnenring Charleroi


R9 BE.svg Binnenring Charleroi


Afslagsymbool.svg Est R9 BE.svg → Binnenring Charleroi

Centrum.svg Marcinelle N565

Centrum.svg Couillet N576 N572

Afslagsymbool.svg Coillet R3 BE.svg → Ring Charleroi

Centrum.svg Loverval

Junction.svg Gerpinnes N574

Afslagsymbool.svg Somzée N978

Afslagsymbool.svg Laneffe

Afslagsymbool.svg Fraire N932

Afslagsymbool.svg Yves-Gomezée

Afslagsymbool.svg Philippeville BE-N40.svg BE-N97.svg → Beaumont / Dinant / Givet

Afslagsymbool.svg Neuville

Afslagsymbool.svg Neuville N978

Afslagsymbool.svg Mariembourg N939

Afslagsymbool.svg Frasnes

Afslagsymbool.svg Couvin

Afslagsymbool.svg Couvin

Flag of France.svg N51 FR.svg → Rocroi

De N5 is een gewestweg in België. De weg verloopt van Brussel naar de Franse grens bij Rocroi en is ongeveer 135 kilometer lang. Over het zuidelijke deel tussen Charleroi en de Franse grens is de weg dubbelgenummerd met de E420.

Routebeschrijving

De autosnelweg E420 rond Couvin.
De 2x2 N5 tussen Couvin en Philippeville.

De N5 begint in Brussel op een aansluiting met de R20 bij de Hallepoort in Brussel. De route loopt daarna via het Bareel over de Waterloosesteenweg richting het zuiden. De weg heeft op dit gedeelte 1x2 rijstroken en loopt door diverse buitenwijken van Brussel. Ter hoogte van Sint-Genesius-Rode loopt de weg langs het Zoniënwoud richting Waterloo. In Waterloo takt de N27 af van de weg en volgt vervolgens een aansluiting met de R0, de grote ring van Brussel. Ten zuiden van Waterloo heeft de weg afwisselend een 2+1 en 2x1 inrichting. Vermoedelijk was dit vroeger een zogenaamde driestrooksweg. De weg loopt hier door een vrij landelijk heuvelachtig gebied langs diverse kleine dorpjes. Ten noorden van Genappe is er een ongelijkvloerse aansluiting in de vorm van een klaverblad met de N25. De weg maakt daarna een slinger om Genappe en loopt daarna verder in zuidelijke richting. De weg kent hier vervolgens enkele omleggingen om dorpen. Deze zijn vaak vormgegeven met 2+1 of 2x2 rijstroken, vaak met rotondes en soms met een ongelijkvloerse aansluiting. Ten noorden van Gosselies heeft de weg een aansluiting op de E42. De weg loopt daarna langs het vliegveld van Charleroi en door enkele voorsteden. Vlakbij het centrum van Charleroi volgt een rotonde met de N90. Bij de aansluiting Ouest van de R9 lift de weg een stukje mee over de binnenring van Charleroi.

Vanaf de aansluiting Est van de R9 takt de N5 weer af en loopt de weg verder in zuidelijke richting. Vanaf dit punt loopt tevens de E420 over de weg. De weg loopt daarbij door de voorsteden Marcinelle en Couillet. Ter hoogte van Couillet is er een onvolledige aansluiting met de R3, de grote ring van Charleroi. Enkele kilometers ten zuiden van de R3 verbreedt de weg naar 2x2 rijstroken. De weg loopt door de bosrijke gebieden ten zuiden van Charleroi en kent diverse gelijkvloerse kruisingen, rotondes en erfaansluitingen. Ter hoogte van Somzée krijgt de weg een expressweg uitstraling met ongelijkvloerse aansluitingen. De weg slingert vervolgens door een heuvelachtig en bosrijk gebied. Bij Philippeville volgt een aansluiting met de N40 en N90. Ter hoogte van Couvin versmalt de weg weer naar 1x2 rijstroken. De laatste ruim 12 kilometer verloopt de route over een relatief smalle weg met enkel gelijkvloerse aansluitingen. Ten noorden van Rocroi eindigt de weg op de Franse grens. Direct na de Franse grens ligt een aansluiting op de D986/N51. Iets zuidelijker gaat die weg over in de Franse A304 naar Reims.

N5a

De N5a is een zijtak van de N5 bij Baisy-Thy, iets ten zuiden van Genappe. De N5a is de oude route door Baisy-Thy, voordat deze is omgelegd om het dorp heen. De zijtak heeft een lengte van ruim 1,5 kilometer en is niet bewegwijzerd.

Voormalige N5a

De voormalige N5a was een zijtak van de N5 in Philippeville. De route was oorspronkelijk na de opening van de N5 om Philippeville heen genummerd als N5a, maar is inmiddels al gedurende vele jaren een gemeentelijke weg. De zijtak is ruim 3,5 kilometer lang en het wegnummer is niet bewegwijzerd.

N5b

De N5b is een korte zijtak van de N5 in Waterloo. De zijtak loopt over de Chemin du Lion en heeft een lengte van ongeveer 250 meter. De weg is niet bewegwijzerd.

N5c

De N5c is een zijtak van de N5 in Sint-Gillis bij Brussel. De zijtak loopt over de Munthofstraat, Dillensplein, Alsembergsesteenweg, Albertplein, Engelandstraat en Gulden Kasteelstraat. De zijtak heeft een lengte van ongeveer 6,5 kilometer. De zijtak is niet bewegwijzerd. Deze zijtak staat tevens bekend als N5n.

N5d

De N5d is een zijtak van de N5 in Charleroi. Deze zijtak loopt tussen de aansluiting Est en Dampremy over de R9, aangezien deze weg een eenrichtingsnelweg is. De zijtak heeft een lengte van ongeveer 3 kilometer en is niet bewegwijzerd.

N5e

De N5e is een zijtak van de N5 in Genappe. Deze zijtak verbindt het centrum van Genappe met de N5. De zijtak heeft een lengte van ruim 1 kilometer. De zijtak is niet bewegwijzerd, maar het wegnummer is wel zichtbaar op de kilometerpalen.

N5f

De N5f is een korte zijtak van de N5 in Waterloo. Deze zijtak vormt een verbinding tussen de N27 en de N5. De zijtak heeft een lengte van ongeveer een kilometer. De zijtak is niet bewegwijzerd, maar het wegnummer is wel zichtbaar op de kilometerpalen.

N5g

De N5g is een zijtak van de N5 in Genappe. De zijtak is de oude route van de N5 door het centrum van Genappe. De zijtak heeft een lengte van 1,2 kilometer. De zijtak is niet bewegwijzerd.

N5h

De N5h is vermoedelijk een zijtak van de N5 in Mellet. De zijtak is loopt over de oude route door Mellet, waar later parallel een bredere N5 is gebouwd. De zijtak heeft een lengte van ongeveer 2,3 kilometer. De zijtak is niet bewegwijzerd.

N5i

De N5i is een korte zijtak van de N5 is Gosselies. De zijtak verbindt het centrum van de N5 met de aansluiting op de E42. De zijtak heeft een lengte van ongeveer 650 meter. De zijtak is niet bewegwijzerd.

N5j

De N5j is een zijtak van de N5 ter hoogte van Frasnes-lez-Gosselies. De zijtak vormt de omlegging van Frasnes-lez-Gosselies en heeft een lengte van ongeveer 3,5 kilometer. Het wegnummer is bewegwijzerd.

Geschiedenis

N5 richting Rocroi ter hoogte van Yves-Gomezée.

Het oudste deel betreft het wegvak tussen Brussel en Genappe. Dit wegvak was reeds voor 1704 opengesteld voor het verkeer.[1] Tussen 1713 en 1779 werd de weg verlengd tot aan Charleroi. Tevens werd het meest zuidelijke deel tussen de Franse grens en Couvin aangelegd en opengesteld voor het verkeer. Tussen 1830 en 1850 is het ontbrekende wegvak tussen Charleroi en Couvin aangelegd en opengesteld voor het verkeer.

In de jaren '70 is de N5 grootschalig opgewaardeerd. Bij Somzée is een omlegging gerealiseerd, evenals bij Philippeville, die meteen met 2x2 rijstroken is aangelegd. Tegen midden jaren '80 had echter maar een relatief klein deel een volwaardig 2x2-profiel, namelijk een 7,5 kilometer lang deel tussen Fraire en Samart. In de jaren '70 is ook een 4 kilometer lang deel met 2x2 rijstroken aangelegd met een tracéverlegging ter hoogte van Mariembourg, tot aan Frasnes, vlak voor Couvin. De andere delen van de N5 tussen Somzée en Couvin zijn indertijd op een smal profiel aangelegd, zonder vluchtstroken en soms ook zonder middenbarrier. Omstreeks 2007 opende een nieuwe ongelijkvloerse aansluiting bij Frasnes. In 2015 is het 4 kilometer lange deel tussen Somzée en Fraire opgewaardeerd naar een breder dwarsprofiel met vluchtstroken.

Rondweg Couvin

In oktober 2011 is gestart met de bouw van een 14 kilometer lange omlegging van Couvin. Deze omlegging verloopt van Frasnes tot de Franse grens en sluit daar aan op de A304 naar Charleville-Mézières en Reims. Deze omlegging is uitgevoerd als autosnelweg en is bewegwijzerd als de E420. De eerste fase langs Couvin van 4,6 kilometer lengte opende op 17 oktober 2017 voor het verkeer.[2][3]

In 2016 is de tweede fase gestart waarbij het tracé verder is aangelegd tot de grens met Frankrijk. Dit deel is op 1 september 2019 geïnaugureerd[4] en op 6 september 2019 geopend voor het verkeer.[5][6] De autosnelweg sluit aan op de Franse voie express N51, onderdeel van de A304.

Tot medio 2020 is nog gebouwd aan de vervollediging van de ongelijkvloerse spoorkruising aan de noordkant van Couvin. Sindsdien is er tussen Somzée en de Franse grens een doorgaande ongelijkvloerse weg.[7] De bouw van de omlegging Couvin heeft in totaal € 130 miljoen gekost.

Toekomst

Het gedeelte tussen Charleroi en Somzée blijft problematisch. De weg is in Charleroi slecht aangesloten op de R3. Verkeer moet nu gedeeltelijk door de buitenwijken van Charleroi rijden om op de N5 te komen. Daarnaast heeft de route enkel gelijkvloerse kruisingen en veel erfaansluitingen en is de weg erg smal op het zuidelijke deel in Couillet. Er is al jarenlang discussie over een nieuw tracé voor de N5, maar dit ligt gevoelig door protesten van omwonenden en het feit dat er natuurgebieden moeten worden doorsneden. Feit is dat na de opening van de Franse A304 en de rondweg Couvin de verkeersdruk op dit gedeelte enkel zal toenemen.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersintensiteiten van de N5 bekend.

Externe links

Referenties

N-wegen in België

N1 · N10 · N11 · N12 · N13 · N14 · N15 · N16 · N17 · N18 · N19 · N101 · N102 · N103 · N104 · N105 · N106 · N107 · N108 · N109 · N110 · N111 · N112 · N113 · N114 · N115 · N116 · N117 · N118 · N119 · N120 · N121 · N122 · N123 · N124 · N125 · N126 · N127 · N128 · N129 · N130 · N131 · N132 · N133 · N134 · N135 · N136 · N137 · N138 · N139 · N140 · N141 · N142 · N144 · N146 · N148 · N149 · N150 · N151 · N152 · N153 · N154 · N155 · N156 · N159 · N165 · N171 · N173 · N174 · N177 · N179 · N180 · N183 · N184 · N186

N2 · N20 · N21 · N22 · N23 · N24 · N25 · N26 · N27 · N28 · N29 · N200 · N201 · N202 · N203 · N204 · N205 · N206 · N207 · N208 · N209 · N210 · N211 · N212 · N213 · N214 · N215 · N216 · N218 · N219 · N220 · N221 · N222 · N223 · N225 · N226 · N227 · N228 · N229 · N230 · N232 · N233 · N234 · N236 · N237 · N238 · N239 · N240 · N241 · N242 · N243 · N244 · N245 · N247 · N248 · N249 · N250 · N251 · N252 · N253 · N254 · N255 · N256 · N257 · N258 · N259 · N260 · N261 · N262 · N263 · N264 · N265 · N266 · N267 · N268 · N269 · N270 · N271 · N272 · N273 · N274 · N275 · N276 · N277 · N278 · N279 · N280 · N281 · N282 · N283 · N284 · N285 · N286 · N287 · N288 · N289 · N290 · N291 · N292 · N293 · N294 · N295 · N296 · N297 · N298 · N299

N3 · N30 · N31 · N32 · N33 · N34 · N35 · N36 · N37 · N38 · N39 · N300 · N301 · N302 · N303 · N304 · N305 · N306 · N307 · N308 · N309 · N310 · N311 · N312 · N313 · N314 · N315 · N317 · N318 · N319 · N320 · N321 · N322 · N323 · N324 · N325 · N326 · N327 · N330 · N331 · N332 · N333 · N334 · N335 · N336 · N337 · N338 · N339 · N340 · N341 · N342 · N343 · N344 · N345 · N346 · N347 · N348 · N350 · N351 · N353 · N355 · N356 · N357 · N358 · N359 · N360 · N362 · N363 · N364 · N365 · N366 · N367 · N368 · N369 · N370 · N371 · N372 · N373 · N374 · N375 · N376 · N377 · N378 · N379 · N380 · N382 · N384 · N386 · N388 · N389 · N390 · N391 · N392 · N393 · N395 · N396 · N397 · N398 · N399

N4 · N40 · N41 · N42 · N43 · N44 · N45 · N46 · N47 · N48 · N49 · N400 · N402 · N403 · N404 · N405 · N406 · N407 · N408 · N409 · N410 · N411 · N414 · N415 · N416 · N417 · N419 · N420 · N422 · N423 · N424 · N425 · N426 · N430 · N434 · N435 · N436 · N437 · N438 · N439 · N440 · N441 · N442 · N444 · N445 · N446 · N447 · N448 · N449 · N450 · N451 · N452 · N453 · N454 · N455 · N456 · N457 · N458 · N459 · N460 · N461 · N462 · N463 · N464 · N465 · N466 · N467 · N469 · N470 · N473 · N474 · N485 · N493 · N494 · N495 · N496 · N498 · N499

N5 · N50 · N51 · N52 · N53 · N54 · N55 · N56 · N57 · N58 · N59 · N500 · N501 · N502 · N503 · N504 · N505 · N506 · N507 · N508 · N509 · N510 · N511 · N512 · N513 · N514 · N515 · N516 · N517 · N518 · N519 · N520 · N521 · N522 · N523 · N524 · N525 · N526 · N527 · N528 · N529 · N530 · N531 · N532 · N533 · N534 · N535 · N536 · N537 · N538 · N539 · N540 · N541 · N542 · N543 · N544 · N545 · N546 · N547 · N548 · N549 · N550 · N551 · N552 · N553 · N554 · N555 · N556 · N559 · N560 · N561 · N562 · N563 · N564 · N565 · N566 · N567 · N568 · N569 · N570 · N571 · N572 · N573 · N574 · N575 · N576 · N577 · N578 · N579 · N580 · N581 · N582 · N583 · N584 · N585 · N586 · N587 · N589 · N590 · N591 · N592 · N593 · N594 · N595 · N596 · N597 · N598 · N599

N6 · N60 · N61 · N62 · N63 · N64 · N65 · N66 · N67 · N68 · N69 · N600 · N601 · N602 · N603 · N604 · N605 · N606 · N607 · N608 · N609 · N610 · N611 · N612 · N613 · N614 · N615 · N616 · N617 · N618 · N619 · N620 · N621 · N622 · N623 · N624 · N625 · N626 · N627 · N628 · N629 · N630 · N631 · N632 · N633 · N634 · N636 · N637 · N638 · N639 · N640 · N641 · N642 · N643 · N644 · N645 · N646 · N647 · N648 · N649 · N650 · N651 · N652 · N653 · N654 · N655 · N656 · N657 · N658 · N659 · N660 · N661 · N662 · N663 · N664 · N665 · N666 · N667 · N669 · N670 · N671 · N672 · N673 · N674 · N675 · N676 · N677 · N678 · N679 · N680 · N681 · N682 · N683 · N684 · N685 · N686 · N689 · N690 · N692 · N693 · N694 · N695 · N696 · N697 · N698 · N699

N7 · N70 · N71 · N72 · N73 · N74 · N75 · N76 · N77 · N78 · N79 · N700 · N701 · N702 · N712 · N715 · N716 · N717 · N718 · N719 · N721 · N722 · N723 · N725 · N726 · N729 · N730 · N731 · N732 · N733 · N739 · N742 · N743 · N744 · N745 · N746 · N747 · N748 · N750 · N751 · N752 · N753 · N754 · N755 · N756 · N757 · N758 · N759 · N760 · N761 · N762 · N763 · N764 · N765 · N766 · N767 · N768 · N769 · N770 · N771 · N772 · N773 · N774 · N777 · N779 · N784 · N789 · N790 · N793 · N794 · N795

N8 · N80 · N81 · N82 · N83 · N84 · N85 · N86 · N87 · N88 · N89 · N800 · N801 · N802 · N803 · N804 · N805 · N806 · N807 · N808 · N809 · N810 · N811 · N812 · N813 · N814 · N815 · N816 · N817 · N818 · N819 · N820 · N821 · N822 · N823 · N824 · N825 · N826 · N827 · N828 · N829 · N830 · N831 · N832 · N833 · N834 · N835 · N836 · N837 · N838 · N839 · N840 · N841 · N842 · N843 · N844 · N845 · N846 · N847 · N848 · N849 · N850 · N851 · N852 · N853 · N854 · N855 · N856 · N857 · N859 · N860 · N864 · N865 · N869 · N870 · N871 · N872 · N873 · N874 · N875 · N876 · N877 · N878 · N879 · N880 · N881 · N882 · N883 · N884 · N885 · N886 · N887 · N888 · N889 · N890 · N891 · N892 · N893 · N894 · N895 · N896 · N897 · N898 · N899

N9 · N90 · N91 · N92 · N93 · N94 · N95 · N96 · N97 · N98 · N99 · N902 · N904 · N905 · N907 · N908 · N909 · N910 · N911 · N912 · N913 · N914 · N915 · N918 · N919 · N920 · N921 · N922 · N923 · N924 · N925 · N928 · N929 · N930 · N931 · N932 · N933 · N934 · N935 · N936 · N937 · N938 · N939 · N940 · N941 · N942 · N943 · N944 · N945 · N946 · N947 · N948 · N949 · N951 · N952 · N953 · N954 · N955 · N957 · N958 · N959 · N961 · N963 · N964 · N967 · N969 · N971 · N972 · N973 · N975 · N977 · N978 · N981 · N982 · N983 · N984 · N988 · N989 · N990 · N991 · N992