N5 (Gabon)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N5 FR.svg
N5 Gabon map.png
N5
Begin Nzong
Einde Mendoum
Lengte 293 km
Route

Centrum.svg Nzong

Centrum.svg Médouneu

Centrum.svg Angouane

Centrum.svg Mendoum

De N5 is een route nationale in Gabon. De weg vormt een oost-westverbinding in het noorden van het land. Het is de schakel vanaf Libreville naar het noorden van Gabon en Kameroen. De route is 293 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N5 begint circa 50 kilometer ten oosten van Libreville op de N1 en voert over het algemeen in noordoostelijke richting. De weg voert door dichte jungle. Halverwege de route verloopt de weg een stuk over het grondgebied van Equatoriaal Guinea. Er is echter geen aansluiting op het wegennet van dat land. Het laatste deel van de route voert noordwaarts. Ten zuiden van Oyem eindigt de N5 op de N2. Er liggen geen grotere plaatsen op de route.

Onduidelijk is wat de status van de N5 is. Het is niet bekend of de weg geasfalteerd is.

Geschiedenis

De N5 is een strategische schakel die de hoofdstad en havenstad Libreville met het noorden van Gabon verbindt, waar cacao en koffie wordt verbouwd en één van de grotere steden van Gabon ligt, namelijk Oyem.

Vanaf 1962 werd met Europese steun de weg tussen de N1 bij Kougouleu en Médouneu ontwikkeld, maar vermoedelijk als een all-weather road.[1] In 2022 was dit 163 kilometer lange deel nog onverhard, maar werd wel gesproken over een verhardingsproject.[2][3]

Referenties

Flag of Gabon.svg Routes nationales in Gabon Flag of Gabon.svg

N1N2N3N4N5N6

A1