N5 (Republiek Congo)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RN5
Begin Doussala (G)
Einde Kiniati (DRC)
Lengte 351 km
Route

Dolisie N1

De N5 of RN5 is een route nationale in de Republiek Congo. De weg verloopt vanaf de grens met Gabon via Dolisie tot de grens met de Democratische Republiek Congo. De N5 is 351 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N5 begint officieel op de grens met Gabon, waar aansluiting moet zijn op de Gabonese N1. In werkelijkheid begint de weg pas als zandweg rond de rivier de Nyanga, waar een brug is. De weg voert dan zuidoostwaarts door open en vrij vlak savannegebied. De weg is onverhard tot voor Dolisie. In Dolisie is een tolstation en aansluiting op de N1. De weg voert dan door de stad Dolisie en volgt dan een zandweg in zuidoostelijke richting door heuvelachtiger savannegebied. De weg voert parallel aan de grens met Angola en daarna tot de grens met de Democratische Republiek Congo, alhoewel er geen formele grensovergang is.

Geschiedenis

In de oorspronkelijke nummering verliep de N3 over een lengte van 230 kilometer vanaf Dolisie tot de grens met Gabon. Bij de hernummering van de routes nationales omstreeks 2015 is de dit omgenummerd tot de N5, en werd ook vanaf Dolisie tot de grens met de Democratische Republiek Congo verlengd, waarmee een 351 kilometer lange route nationale ontstond, alhoewel nog niet alle delen daadwerkelijk aangelegd waren op dat moment. Het deel van Dolisie naar de grens met de D.R. Congo was oorspronkelijk als de P2 genummerd.

De N5 is de primaire verbinding tussen de Republiek Congo en Gabon en tevens van Brazzaville naar Libreville. De N3 was in 2013 nog een zandweg en vermoedelijk niet doorgaand berijdbaar tot de grens met Gabon. De weg is aangewezen als onderdeel van de Trans-Africa Highway 3 van Tripoli in Libië naar Windhoek in Namibië. In juni 2010 ondertekenden Gabon en de Republiek Congo om de weg van Dolisie naar Ndendé te asfalteren. Het was destijds de bedoeling om de weg in 2018 geasfalteerd te hebben, maar dat bleek niet haalbaar.[1][2] In 2017 werden ook werkzaamheden gestart om 93 kilometer vanaf Dolisie noordwaarts tot Kibangou aan te leggen als verharde weg, uitgevoerd door een Chinees bouwbedrijf.[3] In 2020 was dit voor de helft voltooid.[4]

Referenties

Routes nationales in de Republiek Congo

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15