N5 (Tunesië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N5
Begin Tunis
Einde Sakiet Sidi Youssef (DZ)
Lengte 203 km
Route

Tunis

Medjez el-Bab

Testour

Teboursouk

Al Karib

El Kef

Sakiet Sidi Youssef

De N5 of RN5 is een route nationale in Tunesië. De weg vormt een oost-westroute vanaf de hoofdstad Tunis tot de grens met Algerije bij Sakiet Sidi Youssef. De N5 is 203 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N5 verloopt vanaf het noorden van Tunis via El Kef tot de grens met Algerije bij Sakiet Sidi Youssef, waar het aansluit op de Algerijnse N81.

In Tunis vormt de N5 de westelijke invalsweg met 2x2 rijstroken. Dit is een drukke en stadsweg met veel bebouwing. De Sortie Ouest is een beter uitgebouwde westelijke invalsweg die parallel aan de N5 verloopt. Beide wegen geven toegang naar de A3. De N5 verloopt vervolgens door agrarisch land in een weidse vallei. Bij Medjez el-Bab splitst de N6 af, die een belangrijkere route naar Algerije is. Vanaf hier verloopt de N5 meer in zuidwestelijke richting.

De N5 doorkruist het heuvelachtige tot licht bergachtige binnenland van Noord-Tunesië, via kleine plaatsen. De weg is enkelbaans en niet erg hoogwaardig. De voornaamste plaats op de route is El Kef, waar men de N17 kruist. El Kef heeft een zuidelijke bypass met 2x2 rijstroken. De N5 verloopt verder tot aan Sakiet Sidi Youssef, een kleine grensplaats aan de grens met Algerije. Hier is een grensovergang naar de Algerijnse N81, die verder westwaarts gaat naar Souk Ahras en uiteindelijk Constantine.

Geschiedenis

De weg was al in de Franse koloniale periode integraal als de N5 genummerd in de eerste wegnummering van 1914. Indertijd waren de N5 en N6 even belangrijk als verbinding van Tunis naar Algerije, later kreeg de N6 meer belang voor doorgaand internationaal verkeer. In 1931 was al de hele N5 verhard tussen Tunis en de grens met Algerije.

In Tunis is al voor 1984 de Sortie Ouest aangelegd als bypass van de N5, die beter toegang gaf op de rest van het wegennet van de regio Tunis dan de N5 deed. De A3 werd hier in 2005 op aangesloten, die ook de N5 bypasste tussen Tunis en Medjez el-Bab. Hiermee had het drukste deel van de N5 geen groot belang meer voor doorgaand verkeer.

Elders is de N5 niet substantieel opgewaardeerd. In 2016 is de bypass van El Kef wel over een kort stuk naar 2x2 rijstroken verbreed.

Referenties


Routes nationales in Tunesië

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20