N5 (Zuid-Afrika)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N5 SA.svg
N5 South Africa map.png
N5
Begin Winburg
Einde Harrismith
Lengte 227 km
Route

Centrum.svg Winburg N1 SA.svg

Centrum.svg Senekal

Centrum.svg Bethlehem

Centrum.svg Kestell

Centrum.svg Harrismith N3 SA.svg

De N5 is een national road in Zuid-Afrika, gelegen in het midden van het land. De weg vormt een oost-westroute vanaf de N1 bij Winburg tot aan de N3 in Harrismith. Er zijn geen snelwegdelen in de N5. De gehele route ligt in de provincie Free State. De weg is 227 kilometer lang en daarmee de kortste national road van het land.

Routebeschrijving

De N5 begint in Winburg, een klein stadje halverwege Bloemfontein en Kroonburg aan de N1. De N5 voert oostwaarts, door een vrij vlakke hoogvlakte met voornamelijk landbouwgebieden. Er liggen maar een plaatsen van enige omvang op de route, waarvan Bethlehem de belangrijkste is. De weg loopt veelal tussen 1.500 en 1.700 meter boven zeeniveau, ten noorden van de Drakensberg, het hoogste gebergte van Zuid-Afrika. Diverse zijwegen leiden naar het land Leshoto, dat circa 45 kilometer ten zuiden van Bethlehem ligt. Zo'n 11 kilometer voor het stadje Harrismith wordt de N5 een 2+1 weg, in Harrismith zelf bestaat het tracé uit 2+2 rijstroken met een enkele ongelijkvloerse aansluiting. Hier eindigt de N5 op de N3, de weg vanaf Durban naar Johannesburg.

Geschiedenis

De N5 is van oudsher geen heel belangrijke route, en functioneert vooral als een tangent tussen de N1 en N3 die de bergachtige regio rond Leshoto vermijdt. Voor doorgaand verkeer heeft de weg niet zo heel veel belang. Vanuit Bloemfontein naar Durban is het wel de snelste route. Het is echter wel één van de eerste wegen in Zuid-Afrika die doorgaand verhard was, dit was in de jaren '50 al voltooid. De weg had ook vanaf het begin al het nummer 5.

Referenties


Flag of South Africa.svg National Roads & Freeways in Zuid-Afrika Flag of South Africa.svg

National Roads: N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N14N17N18

Johannesburg: R21R24R59R80M1M2

Cape Town: M3M5M7R300

Durban: M4