N6 (Centraal-Afrikaanse Republiek)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N6
Begin Bangui
Einde Gamboula (CAM)
Lengte 600 km
Route

Bangui

Mausolee

Mbaïki

Boda

Carnot

Berbérati

Gamboula

De N6 of RN6 is een route nationale in de Centraal-Afrikaanse Republiek, gelegen in het zuidwesten van het land. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Bangui tot aan de grens met Kameroen bij Gamboula. De weg is 600 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N6 verloopt door het uiterste zuidwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek, dit is de enige regio dat grotendeels met tropisch regenwoud bedekt is. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Bangui eerst naar het zuidwesten tot Mbaïki, een afstand van ruim 100 kilometer. Dit deel van de weg is geasfalteerd. De weg verloopt dan noordwestwaarts, en maakt een boog via Carnot, om dan zuidwaarts te lopen naar Berbérati, en dan westwaarts naar de grens met Kameroen bij Gamboula. In Kameroen gaat de N10 verder naar Bertoua en Yaoundé.

Geschiedenis

In de jaren '60 werd gedacht dat de zuidelijke route van Bangui naar Douala in Kameroen de beste optie was om een wegverbinding aan te leggen. De Centraal-Afrikaanse Republiek ligt niet aan zee, en is van de export afhankelijk van buitenlandse havens, waarvan die van Douala het dichtst bij is. Tussen 1969 en 1972 is de N6 van Bangui naar Mbaïki geasfalteerd, dit was het eerste grote verkeersproject dat door de World Bank werd gefinancierd in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het was ook de eerste geasfalteerde weg van het land.

De zuidelijke ligging van de N6 zorgde ervoor dat deze in een klimaat ligt met veel neerslag en de route door de jungle maakte het praktisch onmogelijk om de weg het hele jaar berijdbaar te houden. Daarom ging later in de jaren '70 de focus meer uit naar de noordelijke route via de N1-N3 naar Kameroen. De rest van de N6 is sindsdien niet meer geasfalteerd. De grote afstanden, slechte zandwegen en weinige voorzieningen zorgen ervoor dat de N6 nauwelijks nog gebruikt wordt van Bangui naar Kameroen.

Referenties


Routes nationales in de Centraal-Afrikaanse Republiek

N1N2N3N4N5N6N8N9N10N11